Καρδιοχτύπια για Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να ψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και κατά πάσα πιθανότητα το ΚΚΕ. Απέναντι θα βρεθούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Αν, δε, οι βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης συμπεριφερθούν συντεταγμένα, η πρόταση δεν θα περάσει. Στον αντίποδα βρίσκεται η ΝΔ, καθώς είχε δεσμευτεί προεκλογικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το πιθανότερο όμως είναι ότι για να απεγκλωβιστεί και να μην αναγκαστεί να βρεθεί σε θέση άμυνας με τον τρίτο των εταίρων, τη ΔΗΜΑΡ διαμαρτυρόμενη, θα καταλήξει στην κατάθεση άλλης πρότασης, που ήδη επεξεργάζεται δικηγορικό γραφείο, με την οποία θα συγκλίνουν οι απόψεις των εταίρων ως προς τα χρονικά διαστήματα και άρα τις ευθύνες που θα προτείνεται να διερευνηθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθεί «γιατί, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994, όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα, έως το 2007, πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AEΠ, αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις» και θεωρεί ότι «θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία».

Σχετικά με την περίοδο πριν από την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ως σημεία εξέτασης τις δηλώσεις των Στρος Καν και Παν. Ρουμελιώτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις καταγγελίες κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος στα 14,7%, αλλά και τις ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της, Γ. Προβόπουλου, για τη μη θωράκιση των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβριο του 2009 και για την επιλογή αλλαγής της διαδικασίας διακανονισμού των συναλλαγών επί ελληνικών ομολόγων, που ενέτειναν τις πιέσεις προς αυτά. Επικαλείται επίσης τις δηλώσεις των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την αρχή της κρίσης δανεισμού και συμπεραίνει πως «η προσφυγή στο ΔΝΤ και η συνακόλουθη υπαγωγή στο Μνημόνιο ήταν ένα προαποφασισμένο σχέδιο με στόχο την εσωτερική υποτίμηση». Επιπροσθέτως, στο κείμενο αναφέρεται ότι «πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες τόσο του τότε πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου όσο και του τότε υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου αλλά και κάθε άλλου ενεχομένου και συμπράξαντος προσώπου για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου 1 και την αποδοχή των συγκεκριμένων όρων του “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων, που δεν περιλάμβανε αυτά που κατείχε η ΕΚΤ, τη στιγμή που γνώριζαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη, ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία».

Στο μεταξύ και… συνδυαστικά, έχει κατατεθεί στη Βουλή η δικογραφία για τις συνθήκες εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη. Τη δικογραφία είχαν αποστείλει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι Οικονομικοί Εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, επικαλούμενοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, και μετά την εξέταση της δικογραφίας διαβιβάστηκε στη Βουλή, ώστε να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών – μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ