Ζωντανή η ελπίδα για το ΕΣΠΑ 2014-2020
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μετά την άκαρπη κατάληξη των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα της ελληνικής περίπτωσης και κατέθεσε αναθεωρημένη πρόταση, που προβλέπει σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την Ελλάδα σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.
Το μερίδιο της Ελλάδας στα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού, από το ύψος και τη διαχείριση των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε ικανοποιητικούς βαθμούς ανάπτυξης, είχε υποστεί ένα βαθύ «κούρεμα», της τάξεως του 40%, με βάση τα αρχικά σχέδια για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό. Από τα κονδύλια συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, η Ελλάδα «προσγειωνόταν» στο επίπεδο των 11,2 δισ. ευρώ!
Τούτο διότι όχι μόνο ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος, ενώ η διεύρυνση αύξησε τον αριθμό και τις απαιτήσεις των φτωχότερων χωρών για κοινοτικά κονδύλια, αλλά και επειδή ο τρόπος υπολογισμού των προς διάθεση πόρων ήταν εξαιρετικά δυσμενής για την Ελλάδα: Λαμβάνεται υπόψη το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2007-2009, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, και η Ελλάδα εμφανίζεται στα χαρτιά «πλούσια», ενώ στο μεταξύ η πρωτοφανής ύφεση των τελευταίων ετών έχει συρρικνώσει κατά 20% το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Παρότι ήταν τεχνικά δύσκολο να βρεθεί τρόπος ιδιαίτερης μεταχείρισης της Ελλάδας, χωρίς να εγερθούν αξιώσεις για περισσότερα κονδύλια και από άλλες χώρες που έχουν πληγεί από βαθιά ύφεση, ο Ρομπάι πρότεινε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, να αυξηθούν κοντά στα 13,5 δισ. ευρώ τα προς διάθεση κονδύλια για την Ελλάδα, δηλαδή σε ποσοστό περισσότερο από 20%, σε σχέση με την αρχική κατανομή.
Οριστική συμφωνία επί της πρότασης αυτής δεν υπάρχει, βεβαίως, καθώς οι αντιπαραθέσεις της Συνόδου Κορυφής, με πρωταγωνιστή τον βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, δεν επέτρεψαν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και το ζήτημα μετατίθεται σε κάποια από τις δύο επόμενες συνόδους (του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου). Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Αθήνα διατηρεί την ελπίδα για περιορισμό του «κουρέματος» των κοινοτικών πόρων, που θα έχουμε στη διάθεσή μας ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο κατά την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο ως το 2020. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η πρώτη «επιτυχία» ήταν αποτέλεσμα της δύσκολης προσπάθειας των τελευταίων μηνών για πλήρη συμμόρφωση της χώρας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως η χώρα που μονίμως αθετεί δεσμεύσεις και, ως εκ τούτου, μπορεί η φωνή της να ακούγεται και πάλι στις κρίσιμες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Βέβαια, για να μιλήσει κανείς για «επιτυχία» θα πρέπει να γίνει το «ταμείο» της επόμενης Συνόδου Κορυφής…