Εξετάσεις θα δώσει η κυβέρνηση στην Εξεταστική του Τσίπρα

Η πρόταση εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη και λόγω της ρευστότητας που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα κόμματα, μεταξύ αυτών και στα κυβερνητικά, η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει ενδεχομένως θα κρύβει εκπλήξεις, όχι απαραίτητα ευχάριστες, για όλους. Ο Αντ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι «μία Εξεταστική θα κάνει, κι αυτή θα είναι για το Μνημόνιο» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να απαντήσει αρνητικά, διότι έτσι θα εμφανιστεί ανακόλουθος έναντι των πολιτών. Από την άλλη, ωστόσο, δεν θέλει να φανεί ότι «σύρεται» πίσω από τις πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μηνύματα εντός κι εκτός Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται διάφορα σενάρια: Από το να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία δική της ξεχωριστή πρόταση και να μην ταυτιστεί με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να επιχειρηθεί η μετάθεση της υπόθεσης συνολικά σε πιο… κατάλληλο χρόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε η συζήτηση για την Εξεταστική να διεξαχθεί μετά το τέλος Δεκεμβρίου κι αφού προηγουμένως θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες σε σχέση με την οικονομία (εκταμίευση δόσης, ψήφιση εφαρμοστικών νόμων κ.ά.). Κι αυτό διότι γνωρίζει καλά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα προκαλέσει τριβές κι εντάσεις ακόμη και μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, αν αποφασιστεί η κατάθεσή της την προσεχή Πέμπτη, θα αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Θα ξεκινά από τον Νοέμβριο του 2009 και θα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2010 και πάντως δεν θα περιλαμβάνει το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Β. Βενιζέλος. Το σκεπτικό που θα προβληθεί είναι ότι την αποκλειστική ευθύνη για το Μνημόνιο φέρουν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και πως όταν ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος η χώρα ήταν δέσμια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των δανειστών. Μια τέτοια πρόταση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θα μιλήσουν για συγκάλυψη των ευθυνών του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και για αλληλεγγύη μεταξύ κυβερνητικών εταίρων. Ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση να μην τολμήσουν να καταθέσουν πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει και τον κ. Βενιζέλο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτονόητο ότι θα τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη που θα αφορά τον Γ. Παπανδρέου και (αναγκαστικά) τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αν και ορισμένοι εκ των βουλευτών με προθυμία θα ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Σκληρή θα είναι η στάση του κ. Παπανδρέου, που αναμένεται να σπεύσει να καταγγείλει πολιτική σκευωρία, απόπειρα σπίλωσης του ονόματός του ή ακόμη και προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Αρνητική θα είναι εκτός απροόπτου η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θετική πιθανολογείται ότι θα είναι η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Άλλωστε, ο Π. Καμμένος έχει ταχθεί εδώ και μήνες υπέρ της Εξεταστικής, αλλά δεν κατέθεσε πρόταση στη Βουλή λόγω του ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο από τον Κανονισμό αριθμό βουλευτών. Σε δίλημμα θα βρεθεί το ΚΚΕ λόγω της… πάγιας αντιδικίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτιμάται ότι θα δυσκολευτεί πολύ να καταψηφίσει την πρόταση, διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε δυσμενείς εντυπώσεις.

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Χρυσή Αυγή, διότι μπορεί να είναι υπέρ της απόδοσης ευθυνών για το Μνημόνιο, αλλά ενδεχόμενη σύμπλευσή της με τον Αλ. Τσίπρα θα προκαλούσε περίεργους συνειρμούς και ποικίλες ερμηνείες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του Κανονισμού για να εγκριθεί οποιαδήποτε πρόταση αρκεί να εξασφαλιστεί η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι λιγότεροι των 120. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες να περάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, δεδομένου ότι το κόμμα διαθέτει 71 βουλευτές. Ακόμη κι αν σ’ αυτούς προστεθούν οι 20 των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι 18 της Χρυσής Αυγής, δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 120. (Άλλο ρεπορτάζ στη σελ. 26.)

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ