Εθνική βίζα σε όλους

Σε παλαιότερο άρθρο, απ’ την ίδια στήλη, στην ίδια εφημερίδα, είχα υποστηρίξει αυτό το μέτρο. Η ικανοποίησή μου δεν ανταποκρίνεται στο ότι προώθησε το συγκεκριμένο θέμα ο επιτυχημένος υπουργός κ. Χατζηδάκης, αλλά στο ότι τέτοια μέτρα, συναλλαγματοφόρα, ενισχύουν την αγορά των ακινήτων και του χρήματος. Σε εκείνο το ίδιο άρθρο είχαμε υποστηρίξει ότι εάν υπάρξει επένδυση σε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000,00 ευρώ), αποδεικνυόμενης με εισαγωγή συναλλάγματος ή καταθέσεως, να υπάρχει η ίδια μεταχείριση.

Σήμερα θα προτείνουμε κάτι άλλο, το οποίο έχει σχέση με τον ελληνικό τουρισμό, το οποίο είναι συναρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Τουρισμού και απευθυνόμαστε σε δύο ελπιδοφόρα νέα στελέχη της κυβέρνησης, την κ. Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού, και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Καραχάλιο. Προτείνουμε τη χορήγηση εθνικής βίζας, ανεξάρτητα της Συνθήκης Σένγκεν, σ’ αυτούς που επιθυμούν να επισκεφτούν για ένα ταξίδι την Ελλάδα, η οποία βίζα θα προεγκρίνεται από τα κατά τόπους προξενεία μας στο εξωτερικό. Κατά την είσοδο του εισερχόμενου τουρίστα σε ειδική πύλη, θα επιτρέπεται η είσοδός του με την επίδειξη ποσού δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 ευρώ) για κάθε άτομο και δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000,00 ευρώ) για όσους αιτούνται οικογενειακή βίζα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες πράξεις, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες, δημιουργούν ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

Για την εισήγηση των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00 ευρώ), θεωρούμε ότι το ποσόν αυτό είναι πολύ υψηλό για τους μέσους αστούς του εξωτερικού. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι προκειμένου να αποκτηθεί ένα διαμέρισμα εξοχικό ογδόντα τετραγωνικών μέτρων (80 m2), οι τιμές αγοράς σήμερα στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν τις εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000,00 ευρώ), συνεπώς με την αξία τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00 ευρώ) και άνω η προσέλκυση θα αφορά πολύ πλούσιους κατοίκους του εξωτερικού και, κατά την άποψή μας, λίγο θα αποδώσει. Άραγε μ’ αυτήν την τιμολόγηση δεν προσεγγίζεται ο μέσος στόχος. Εάν το υπουργείο σας κάνει μια έρευνα αγοράς στις ανταγωνίστριες χώρες που προσφέρουν προς πώληση εξοχικές κατοικίες, θα διαπιστώσει ότι στην Τουρκία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι αξίες των ογδόντα τετραγωνικών μέτρων (80m2) κυμαίνονται από εκατό έως εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ευρώ (100.000,00 – 170.000,00 ευρώ). Άρα η πρόταση προσέλκυσης πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά τα ανταγωνιστικά επίπεδα.

Καθόσον αφορά την περίπτωση του υπουργείου Τουρισμού (βίζες), προωθούμε την αγορά της εθνικής μας βιομηχανίας, που είναι ο τουρισμός. Φανταστείτε, οι μεγάλες εθνικές οικονομίες της Γερμανίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας πουλάνε αυτοκίνητα που η μέση τους εμπορική τιμή δεν υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (10.000,00 – 15.000,00 ευρώ), ποσό στο οποίο κυμαίνεται και η δική μας πρόταση για τη βίζα. Άρα, με ένα ταξίδι είκοσι ημερών αναζητούμε από τη διεθνή αγορά τα ίδια χρήματα, προσφέροντας παροχή υπηρεσιών και όχι βιομηχανικά προϊόντα.


Σχολιάστε εδώ