Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η τριμερής ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ παίρνει τον δρόμο της πραγματοποίησης. Τα υπουργεία Ανάπτυξης των τριών αυτών χωρών αποφάσισαν τη συγκρότηση ειδικών ομάδων εργασίας, που θα μελετήσουν λεπτομερώς τις απαιτούμενες ενέργειες και τις δομές που είναι αναγκαίο να κατασκευαστούν, ώστε αυτή η συνεργασία να αποβεί επωφελής οικονομικά και για τις τρεις συμμετέχουσες χώρες. Κεντρική επιδίωξη αυτής της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών που πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ. Και φυσικά και εκείνων που θα ευρεθούν στην ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος. Η αξιοποίηση των ενεργειακών αυτών πηγών θα ξεκινήσει με την κατασκευή εργοστασίων στο Ισραήλ και στην Ελλάδα για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και με την κατασκευή ειδικού υποθαλάσσιου αγωγού, που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο και την Κρήτη και στη συνέχεια θα έρχεται στην Ελλάδα και διά ξηράς πλέον θα φτάνει στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν ετοιμαστεί για να συμμετάσχουν στην τριμερή συνεργασία. Έχουν προσδιορίσει τις δικές τους ΑΟΖ και έχουν καταμετρήσει τα αποθέματα των κοιτασμάτων τους. Στην Ελλάδα η όλη προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή κατάσταση. Ούτε οι ΑΟΖ έχουν προσδιοριστεί ούτε έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες για τον προσδιορισμό κοιτασμάτων. Και επιπλέον υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα της συμμετοχής της Ελλάδος στις δαπάνες αυτών των πολυδάπανων έργων. Και για τον λόγο αυτό πολλοί φοβούνται ότι η συνεργασία αυτή θα καθυστερήσει υπερβολικά.

2

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της υπηρεσίας που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (European Banking Authority), οι ευρωπαϊκές τράπεζες, και κυρίως οι τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν ξεφορτωθεί πλέον τα ελληνικά ομόλογα. Και υπολογίζεται ότι τώρα διαθέτουν στα θησαυροφυλάκιά τους συνολικά 1,9 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Αντίθετα, μέσα στο 2012 η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις δύο άλλες χώρες του Μνημονίου έχει αυξηθεί. Η έκθεσή τους σε ομόλογα του δημοσίου χρέους της Ιρλανδίας έχει φτάσει στο ύψος των 17,8 δισ. ευρώ και σε ομόλογα της Πορτογαλίας στα 34,5 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν τη διακίνηση των ομολόγων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Αυτό σημαίνει ότι όποια διευθέτηση και να αποφασιστεί για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δηλαδή είτε «κούρεμα» είτε επαναγορά ομολόγων, αφήνει αδιάφορο το τραπεζικό σύστημα των ευρωπαϊκών χωρών. Αντίθετα, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είναι αρκετά σημαντική. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ, η οποία κατέχει ελληνικά ομόλογα, είτε αγορασμένα είτε ως εγγύηση για δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες, γύρω στα 200 δισ. ευρώ. Το θέμα της εξασφάλισης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και η μέθοδος που θα ακολουθηθεί αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρουν τις ελληνικές τράπεζες, την ΕΚΤ και ασφαλώς και την «τρόικα». Δηλαδή, το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης που δάνεισαν την Ελλάδα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ένα νέο «κούρεμα» θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.

3

Μέσα στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας μας κεντρικό ρόλο κατέχει η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή διάφορα μέτρα, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Αντίθετα, με τη βοήθεια και της ύφεσης και της ανεργίας, η φοροδιαφυγή γιγαντώνεται. Όλα τα μέτρα που μέχρι τώρα ελήφθησαν έχουν το χαρακτηριστικό της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτό έχει επισημανθεί και από πολλούς ξένους εμπειρογνώμονες σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και από πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ο γνωστός ανθέλληνας, αν θέλετε, υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας, στο τελευταίο Eurogroup, όπου έγινε ευρεία συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα, επεσήμανε ακριβώς αυτό, ότι στην προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα έλλειψης βούλησης. Οι μεγάλοι σε εισόδημα πολίτες είναι ανέγγιχτοι. Το ίδιο και οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος. Ασφαλώς αυτοί που επισημαίνουν αυτές τις παραλείψεις έχουν απόλυτο δίκιο.


Σχολιάστε εδώ