Διά χειρός…

…του Δ.Ν. Μαρωνίτη από το άρθρο του στο «Βήμα» με τίτλο «Ώρα μηδέν»:

Σε κάθετη πτώση…

«Το μοιραίο ίσως στραβοπάτημα φέτος εντοπίζεται, κατά τη γνώμη μου, στη διπλή προσφυγή σε κοινοβουλευτικές εκλογές, που ο ΣΥΡΙΖΑ ορέγεται τώρα, με υπεροψία και μέθη, να τις τριτώσει. Παρεπόμενο ολίσθημα ελέγχεται η πρόσφατη επιλογή της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει ʽʽπαρώνʼʼ στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης. Τρίτο (και δυστυχώς όχι τελευταίο), κατά την άποψή μου, βαρύ λάθος συνιστά η φυγόμαχη εγκατάλειψη του φθίνοντος ΠΑΣΟΚ από κάποια στελέχη του, η οποία υποδηλώνει άκαιρες αρχηγικές φιλοδοξίες, με το άλλοθι ανεξαρτησίας σε κάποιες περιπτώσεις.

Και τα τρία αυτά συμπτώματα μαρτυρούν ότι ο πολιτικός μας βίος, προφανώς ανοικονόμητος, βρίσκεται ήδη σε κάθετη πτώση. Μακάρι να πέφτω έξω εγώ».

****

…του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Χριστοφίδη από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:

Ο ήλιος, η δύναμή μας…

«Ο Νότος της Ευρώπης θα έχει σύντομα μια νέα, μεγάλη ευκαιρία. Πρόσφατα έκανα ένα ταξίδι στην Κίνα. Στην επιστροφή, το αεροπλάνο έφτασε στο Ντουμπάι στις 4 το πρωί. Ξεκινώντας για την Κύπρο, στις 7 το πρωί, το αεροπλάνο πετά μέσα στη σκόνη. Τα πάντα από κάτω ερημιά. Μετά ένα δίωρο περνά πάνω από τον Λίβανο, και τότε αρχίζει το γαλάζιο, η διαύγεια. Τα πάντα γίνονται φωτεινά. Και τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ζούμε στο πιο όμορφο και στο πιο εντυπωσιακό μέρος του πλανήτη. Για τον Ελληνισμό η γεωγραφία είναι πολύ γενναιόδωρη. Η Μεσόγειος έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Ο ήλιος θα μας δώσει τα επόμενα χρόνια συγκλονιστικές δυνατότητες ανάπτυξης. Θα πρέπει να διαβλέψουμε τις εξελίξεις, να είμαστε σοβαροί, οργανωμένοι και να δράσουμε με μεθοδικότητα».

****

…του Μπάμπη Κούτρα από το άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα»:

Προηγείται ο Τσίπρας

«Το ερώτημα είναι πλέον ποιος μπορεί να εκφράσει πολιτικά τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή κάποιο κόμμα που θα αναδειχθεί από τις στάχτες του παρελθόντος; Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα υπάρχουν ή μπορεί να βρεθούν νέα. Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν νέες πολιτικές και πολίτες που θα τις στηρίξουν με την ψήφο τους.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, για να έχει ελπίδες ξανά το ΠΑΣΟΚ ή ό,τι άλλο γεννηθεί στη θέση του, πρέπει πρώτα να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Από την αποτυχία του ή την επιτυχία του θα προκύψει το πολιτικό τοπίο της μετα-Μεταπολίτευσης».

****

…του καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και συγγραφέα Πέτρου Μαρτινίδη, από το άρθρο του «Les Enrages» (οι «Λυσσασμένοι») στην «Καθημερινή»:

Τι σημαίνει Αριστερά

«Στους δικούς μου νεανικούς, ιδεολογικούς ενθουσιασμούς είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι Αριστερά σημαίνει αμφισβήτηση κάθε καταπίεσης, όχι καταπίεση κάθε αντίθετης γνώμης. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούσα και θεωρώ αριστερό όποιον στηλιτεύει, λ.χ. την κοινωνική αναλγησία, την αγυρτεία, τον ανορθολογισμό, την αμορφωσιά, τις στρατιωτικές παρελάσεις, την υποδοχή του ʽʽαγίου φωτόςʼʼ με τιμές αρχηγού κράτους ή τους χοντροκομμένους αστεϊσμούς του Λάκη Λαζόπουλου. Όχι εκείνον που εννοεί να ασκήσει μια άλλου είδους αναλγησία, να καταβαραθρώσει τον ορθολογισμό, να εγκωμιάσει την αμορφωσιά, να οργανώσει λαϊκές παρελάσεις και να κάψει στην πυρά όσους αρνούνται να προσηλυτιστούν στη μυστηριώδη ιερότητα ενός αδιευκρίνιστου ʽʽκινήματοςʼʼ».

****

…του πολιτικού αναλυτή Τάσου Παππά, από το σχόλιό του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο «Πού εκτροχιάσθηκε ο εκσυγχρονισμός».

Ο εκτροχιασμός του Σημίτη

«Εκεί που ηττήθηκε κατά κράτος ο Σημίτης ήταν στο μέτωπο της διαφθοράς, η οποία είχε από καιρό εγκατασταθεί για τα καλά στην επικράτεια. Προσηλωμένος με φανατισμό ιερομόναχου στον στόχο της ΟΝΕ, και παρά την καθαρή προσωπική διαδρομή του, ανέχτηκε επί χρόνια να υπάρχουν στην κυβέρνησή του στελέχη χωρίς ηθικούς φραγμούς. Δεν πολέμησε τη συμμορία των ξεσαλωμένων μιζαδόρων που είχε στήσει πάρτι στο υπουργείο Άμυνας. Άφησε να συμβεί η βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος μέσω του Χρηματιστηρίου. Δεν απέτρεψε το φούντωμα της διαπλοκής και δεν σταμάτησε το όργιο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Επέτρεψε να απλωθεί στη χώρα η χυδαία ιδεολογία του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού».


Σχολιάστε εδώ