Δέσμευση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας

Κομμάτια τα παραπάνω του πολύ σύνθετου παζλ του «ελληνικού προβλήματος», εν αναμονή του κρισιμότατου αυριανού Eurogroup, που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πολύπαθης δόσης στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, υπέρ των ελληνικών θέσεων έχουν ήδη κινητοποιηθεί και ομογενείς στις ΗΠΑ, οι οποίοι αφενός αξιοποιούν τις θέσεις του Λευκού Οίκου (θέσεις που προσεγγίζουν σε αυτήν τη φάση τις ελληνικές) και αφετέρου προσπαθούν να «εξαργυρώσουν» τη βοήθεια που πρόσφεραν στον Πρόεδρο Ομπάμα στις πρόσφατες κρίσιμες αμερικανικές εκλογές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Π», σε αυτήν την προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης στήριξης της Ελλάδας από την Ουάσινγκτον διαδραματίζει ο επιφανής ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Άντζελο Τσακόπουλος, ο οποίος είναι στενός φίλος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και επίσης φίλος και χρηματοδότης του αμερικανού Προέδρου Μπ. Ομπάμα.

Μάλιστα, ήταν εκ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών του Ομπάμα στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος ήταν η βασική δέσμευση που είχε αποσπάσει από τον Ομπάμα…

Ο κ. Τσακόπουλος στην ουσία ηγείται ενός ελληνοαμερικανικού λόμπι που μάχεται υπέρ των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων και την τελευταία περίοδο δραστηριοποιείται έντονα γι’ αυτό.

Πρωτίστως αυτό το λόμπι ζητάει μια «τελική λύση» για το ελληνικό ζήτημα και αυτό είναι και το αίτημά του προς τον αμερικανό Πρόεδρο, δηλαδή μια λύση βιώσιμη, με ταυτόχρονη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, χωρίς εκβιασμούς, που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση του ελληνικού λαού.

Βέβαια, επαναλαμβάνουμε, όλα αυτά εξελίσσονται εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, αντιπαράθεσης που έχει έκφραση και στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Και, μεταξύ άλλων, οι μεν Γερμανοί εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι εκ του γεγονότος ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει «σκανδαλωδώς» (κατ’ αυτούς) την Ελλάδα, οι δε Αμερικανοί βλέπουν τη Γερμανία να έχει σηκώσει κεφάλι και ανησυχούν για το μέχρι πού θα φτάσει.

Στην ουσία, δηλαδή, έχουμε μια διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην Ελλάδα, διαμάχη που σε κάθε περίπτωση επηρεάζει τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό χρέος.

Σκέψεις και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον, δεν έχουν εκλείψει ακόμα οριστικά και οι –γνωστές– ακραίες θέσεις για μια «οριστική λύση» του ελληνικού ζητήματος, αλλά όχι λύση που θα προσφέρει στην Ελλάδα ανάσα, μα έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ!

Γνωστοί λίγο – πολύ οι θιασώτες αυτής της ακραίας άποψης. Δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Επαναφέρουν σε κάθε ευκαιρία αυτήν την πρόταση, αξιοποιώντας και τα προβλήματα εντός της Ευρωζώνης, σχετικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Αποκαλυπτική των προθέσεων αυτών, για να μην πούμε ειλημμένων αποφάσεων, ήταν η τοποθέτηση της πρώην πρυτάνεως της Ακαδημίας των Παρισίων, καθηγήτριας στη Σορβόννη, Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη στο Mega «Οι πρωταγωνιστές», το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Είπε ότι ξένος αξιωματούχος, το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει, της είπε ότι «τελειώνετε οι Έλληνες τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν τότε».

Της είπε ακόμη ότι έχουν κοστολογήσει το πόσο θα στοιχίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Μέχρι τώρα ο κάθε πολίτης της Ευρωζώνης έχει πληρώσει 3.500 ευρώ και το όριο είναι 4.000 ευρώ! Κι αυτό είναι πολύ κοντά.


Σχολιάστε εδώ