Απειλούνται επεισόδια κατά Λοβέρδου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ο μεν Βενιζέλος επιχειρεί να μην ανοίξει ουσιαστικά ο διάλογος για τα καίρια θέματα που έχουν οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα της διάλυσης και να ελέγξει τόσο τις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο και το συνέδριο (αν και πολλά στελέχη αμφιβάλλουν αν τελικά θα φτάσει μέχρι το συνέδριο το ΠΑΣΟΚ, ίσως το προλάβουν οι εξελίξεις…), ο δε Λοβέρδος προσπαθεί το αντίθετο.

Να ανοίξει δηλαδή ο διάλογος, επειδή θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι γι’ αυτόν προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης, που μπορεί να του προσδώσει εσωκομματικούς πόντους ή να τον βοηθήσει σε πιθανή πορεία για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Λοβέρδος σε αυτήν την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει την Τρίτη, ενός δηλαδή… μη οργάνου, πλαδαρού και ελεγχόμενου (αφού τα μέλη της Πολιτικής και της Οργανωτικής Επιτροπής τα έχει διορίσει ο ίδιος ο Βενιζέλος) είναι αποφασισμένος να μιλήσει.

Και όχι μόνο να μιλήσει, αλλά και να πει όσα θέλει να πει αυτήν την περίοδο, αφού είναι αμφίβολο αν θα ξαναβρεί σχετική ευκαιρία στην πορεία προς το συνέδριο.

Θα τα πει και ας προκαλέσει αντιδράσεις από στελέχη προσκείμενα στον Βενιζέλο.

Εκτιμά ότι αν ανοίξει αυτή η -αναγκαία κατ’ αυτόν- συζήτηση, τότε ο Β. Βενιζέλος και το επιτελείο του δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την αντιπαράθεση. Θα αναγκαστούν να μπουν στον διάλογο. Και έτσι θα εκτεθούν…

Και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, σε αυτήν τη συνεδρίαση είναι αποφασισμένος:

• Να ασκήσει οξεία κριτική στον Βενιζέλο για τις επιλογές του και να υπογραμμίσει: «Βαγγέλη μας συρρίκνωσες»!

• Να καταθέσει ολοκληρωμένη πλατφόρμα, που θα απαιτήσει να συζητηθεί, όπου θα έχει εκεί όλες τις πολιτικές διαφωνίες του με τον Βενιζέλο.

Μέτωπο εναντίον του

Η άλλη πλευρά, οι Βενιζελικοί αλλά κι εκείνοι που έχουν διαφορές με τον Λοβέρδο, υποστηρίζουν ότι δεν θα τολμήσει να ανέβει στο βήμα, γιατί δεν θα τον αφήσουν να μιλήσει. Σε κάθε λέξη του θα παίρνει και την απάντηση. Δεν μπορεί αυτός που υπέγραψε όλα τα Μνημόνια, ήταν μόνιμος υπουργός, να κάνει τον αθώο, ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, λένε.

Ο Λοβέρδος στις πρωτοβουλίες του έχει «πιλότο», εκτός απ’ τις πολιτικές θέσεις του, και ορισμένες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι:

• Αν συγκροτήσει ένα νέο κόμμα, τότε υπερέχει έναντι του σημερινού ΠΑΣΟΚ υπό τον Βενιζέλο, που έτσι κι αλλιώς διαρκώς συρρικνώνεται, όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα της GPO, αλλά δείχνουν και όλες οι αντίστοιχες της τελευταίας περιόδου.

• Υπάρχει ζωτικός χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χώρος που με τα σημερινά δεδομένα δεν καλύπτεται ούτε απ’ το «βενιζελικό» ΠΑΣΟΚ ούτε απ’ τη ΔΗΜΑΡ που επιπλέον εισπράττουν το κόστος και απ’ τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ποντάρει επίσης σε νέα, άφθαρτα στελέχη, που δεν βαρύνονται με αμαρτίες στελεχών με πολύχρονη πορεία στο πολιτικό γίγνεσθαι…

Βενιζέλος: Παίζει… «πονηρή» άμυνα!

Με μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να «διαφύγει» από τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η συζήτηση περί ανασχηματισμού αλλά και μέτρα που ψηφίστηκαν, ο Βενιζέλος άνοιξε πάλι το θέμα του συνεδρίου, ανακοινώνοντας μεν (μέσω περιγραφής) την περιβόητη ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), αλλά μη προσδιορίζοντας για μια ακόμα φορά την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου.

Για αρκετά στελέχη το όλο εγχείρημα του Βενιζέλου συνιστά αφενός μεν μια «ελεγχόμενη διαδικασία», ώστε ό,τι απομένει από το ΠΑΣΟΚ να ελέγχεται απόλυτα από τον ίδιο και τον κύκλο των στενών συνεργατών του, αφετέρου αποτελεί μια πολιτική κίνηση «χαμηλών προσδοκιών», καθώς ουσιαστικά -και με βάση την πολιτική που έχει δρομολογήσει ο πρόεδρος του κόμματος- μετατρέπεται το ΠΑΣΟΚ σε «συνιστώσα διαχείρισης της ΝΔ».

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» με τη μη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (όπως είχε ζητήσει με επιστολή του ο Λοβέρδος), αλλά αντί γι’ αυτό προχώρησε σε συνεδριάσεις ΚΤΕ χωρίς την παρουσία του. Με τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της πορείας του κόμματος, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων, αποφεύγει τον κίνδυνο να τεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέμα ηγεσίας στο μόνο θεσμικό όργανο που ακόμα υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ (Κοινοβουλευτική Ομάδα), καθώς ακόμα και μια ομάδα 7-8 βουλευτών, έστω και έμμεσα, να έθετε θέμα, ο κ. Βενιζέλος θα υφίστατο ισχυρό πλήγμα. Υπό την μεικτή σύνθεση (ΚΟ, Οργανωτική και Πολιτική Γραμματεία) δεν υπάρχει θεσμικά η δυνατότητα να καταγραφεί μια ευρεία αντίδραση, γιατί τόσο η Οργανωτική όσο και η Πολιτική Επιτροπή είναι διορισμένες από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο και έχει τη συντριπτική πλειοψηφία.

Ωστόσο η δυσφορία και η αμφισβήτηση των πολιτικών και επιλογών του Βενιζέλου λαμβάνουν ολοένα και πιο έντονη μορφή στο εσωτερικό του κόμματος. Πολλά στελέχη και μέλη σκέπτονται να μη μετέχουν καν στο συνέδριο από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει μια εναλλακτική πλατφόρμα, ένας πόλος ή ένα πρόσωπο που θα τεθούν απέναντι στον κ. Βενιζέλο και την πολιτική του.


Σχολιάστε εδώ