Αναξιόπιστη η κυβέρνηση απέναντι στους πολύτεκνους

Ετοιμάζεται να καταργήσει και αυτά ακόμη τα γελοία και απαράδεκτα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά (5.000 ευρώ το αφορολόγητο, το οποίο «αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογουμένου που τον βαρύνουν και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνει», δηλαδή ο πολύτεκνος με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα έχει αφορολόγητο όριο μόνο 15.000 ευρώ!).

Ο υπουργός Εργασίας (ουσιαστικώς ανεργίας) Γιάννης Βρούτσης, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωνε τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, είχε προβεί στις 7/10/2011 στην ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση δεν σταματάει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αφού απέσπασε το βραβείο αποτυχίας ενάντια στη φοροδιαφυγή με ΜΗΔΕΝ αποτελέσματα για το 2011 και 2012, σήμερα κατάφερε να κερδίσει άλλο ένα βραβείο. Το βραβείο αναλγησίας. Με την πρωτοφανή σε σφοδρότητα επίθεση εναντίον των τριτέκνων και πολυτέκνων. Συγχαρητήρια!».

Ακόμη, ο ίδιος υπουργός, μαζί με τους Άρη Σπηλιωτόπουλο (βουλευτή Β’ Αθηνών της ΝΔ) και Νίκο Νικολόπουλο (βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ τότε και νυν ανεξάρτητο), στις 14/4/2011, εξαιτίας της πολιτικής της κυβερνήσεως έναντι των πολυτέκνων με τα εισοδηματικά κριτήρια που θέσπιζε για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, δήλωναν τα ακόλουθα: «Απροκάλυπτα εχθρική και αντικοινωνική εμφανίζεται η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πολυτέκνους. Συστηματικά αφαιρεί και ακυρώνει κίνητρα, επιδόματα και ενισχύσεις που συνθέτουν το στοιχειώδες πλαίσιο της οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής στη χώρα μας… εξισώνει τους πολύτεκνους με τους άγαμους στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, θέτοντας ίσο αφορολόγητο όριο. Παράλληλα, αναγγέλλει την ουσιαστική περικοπή των φοροεκπτώσεων των πολυτέκνων… θέτει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων, όταν είναι συνταγματικά βεβαιωμένο ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα δεν είναι κοινωνικά επιδόματα, αλλά δημογραφικά κίνητρα.. η κυβέρνηση του Μνημονίου παραβιάζει και αφαιρεί δικαιώματα. Υπονομεύει τη δημογραφική προοπτική της χώρας με πρόσκαιρο ελάχιστο εισπρακτικό όφελος. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι οι δαπάνες για τη στήριξη της πολύτεκνης και τρίτεκνης οικογένειας δεν αποτελούν λογιστική σπατάλη που πρέπει να περικοπεί, αλλά επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας για την κοινωνική αλλά και οικονομική ζωή της χώρας…».

Υπάρχει ακόμη και η διακήρυξη του Ζαππείου: «…Μην ξεχνάμε ακόμα ότι αποκαταστάσεις αυτών των αδικιών σε χαμηλοσυνταξιούχους και πολύτεκνους θα επιστρέψουν τελικά στην οικονομία. Κι έτσι, ένα μέρος τους θα επιστρέψει στο Δημόσιο, από αύξηση του τζίρου, από ΦΠΑ, μέσα στον ίδιο χρόνο. Για την ώρα, πάντως, να θυμάσθε ότι για να επανορθώσουμε αδικίες που απαιτούν 550 εκατομμύρια, βρήκαμε διπλάσια ισοδύναμα και, αν χρειασθούν, υπάρχουν κι άλλα…».

Εμείς βεβαίως και θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση όχι μόνον δεν αποκατέστησε τις αδικίες σε βάρος των πολυτέκνων, αλλά έπραξε το ακριβώς αντίθετα. Αποδείχθηκε χειρότερη της προκατόχου της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέτει όρια εισοδήματος για τα πολυτεκνικά επιδόματα, αλλά τα καταργεί (!), δεν βελτιώνει το γελοία αφορολόγητα ποσά των παιδιών, αλλά τα καταργεί! Εφαρμόζει την τακτική: «Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Έτσι, θέλει και επιδιώκει να εξοντώσει τους πολυτέκνους. Αυτή είναι η αξιοπιστία της. Ουδέναν πείθει όταν αρνείται ακόμη την επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών των παιδιών των πολυτέκνων, που δεν έχει οικονομικό κόστος, και την εγγραφή των παιδιών στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ που διεγράφησαν το προηγούμενο έτος με τη γελοία ερμηνεία ότι δεν είναι τέκνα πολυτέκνων, γιατί κάποιο από τα αδέλφια τους είναι άνω των 23 ετών!

Η κυβέρνηση μπορεί να ξεχνά και να μη θυμάται, οι πολύτεκνοι όχι.


Σχολιάστε εδώ