αμυντικά θέματα

Ακριβή η εκπαίδευση στην Τρίπολη…

Αρκετά παράπονα ακούγονται από την πρώτη πιλοτική λειτουργία του μεικτού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων στην Τρίπολη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι τα τρία Όπλα πρέπει να διατηρήσουν ανεξάρτητα Κέντρα Εκπαιδεύσεως. Μαθαίνω ότι από τη σημερινή διαδικασία έχει πολλά παράπονα το Πολεμικό Ναυτικό, αφού στους μόνιμους του ΠΝ που έχουν αποσπαστεί στην Τρίπολη ως εκπαιδευτές δεν παρέχεται ούτε στέγη ούτε τροφή από την αεροπορική βάση στην Τρίπολη. Έτσι, τα έξοδα είναι σημαντικά για το ΠΝ. Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο, οπότε η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα της μεικτής εκπαίδευσης καθίσταται εξόχως προβληματική. Συνεπώς, είναι πιθανό να έχουμε αλλαγές από την επόμενη κιόλας ΕΣΣΟ.

Άσχημα μαντάτα για το ΜΤΝ

Με μια επιστολή του προς τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού ο πρόεδρος του ΔΣ, Αντιναύαρχος ε.α. Μ. Κανάρης, παρουσιάζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ιδού μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία: Το 2011 έκλεισε με αρνητικό αποτέλεσμα 16,75 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 το έλλειμμα ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς να υπολογιστεί η απομείωση του κεφαλαίου από το PSI. Η βασικότερη αιτία είναι η κάθετη μείωση των εσόδων από κοινωνικούς πόρους, που το 2011 ήταν μειωμένα κατά 42% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Επίσης, αρνητική για το Ταμείο είναι η τεράστια αύξηση του αριθμού των αποστρατειών, που τα δύο τελευταία χρόνια πλησιάζει τις 2.000! Πάντως, για να επανέλθουμε στο PSI, το ΜΤΝ «έχασε» μέσα σε μια νύχτα 51 εκατ. ευρώ και δικαίως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας τα χρήματα αυτά, αφού σύμφωνα με τον Ν. 2469/1997 ήταν υποχρεωτική η επένδυση και η συμμετοχή του στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως ήταν φυσικό, για άλλη μια φορά το μάρμαρο το πλήρωσαν οι μερισματούχοι, με «πετσόκομμα» των μερισμάτων, που από 1η Ιουλίου 2012 ξεπερνά το 25% και έπεται συνέχεια. Έτσι, όλοι πια οι δικαιούχοι περιμένουν να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, να αποδοθεί δηλαδή υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων – αποστράτων που είναι μερισματούχοι στα Ταμεία αυτά. Υπάρχει άραγε η πολιτική βούληση ή τα μερίσματα θα εξαφανιστούν ολοσχερώς;

Η άδεια τους μάρανε…

«Όσοι θέλουν να προγραμματίσουν τις γιορτές να γνωρίζουν ότι ο κ. ΥΕΘΑ χορήγησε ήδη 6ήμερη άδεια για όλους σε δύο γκρουπ». Με αυτό το μήνυμα στο tweeter, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος εξήγγειλε τη «γενναιόδωρη» προσφορά της πολιτικής ηγεσίας προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τα Χριστούγεννα. Μόνο που το βλέμμα όλων των στελεχών είναι στις τεράστιες περικοπές που τα Μνημόνια σωρευτικά έχουν επιφέρει στα εισοδήματά τους και αναπολούν τις εποχές που μπορούσαν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κάποια δώρα στα παιδιά τους, γιατί τώρα απλώς δεν μπορούν. Τι να την κάνουν την άδεια λοιπόν…

ΝΙΜΤΣ, λάθος ταμπέλα

= Όταν το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) ιδρύθηκε, κατοχικά, χάρις στην έμπνευση και τον πατριωτισμό του σπουδαίου γιατρού Κυριακού, είχε αποστολή την περίθαλψη των στρατιωτικών που ήσαν καταματωμένοι από τον πόλεμο.

= Έκτοτε το νοσοκομείο επετέλεσε τεράστιο θεραπευτικό έργο, αλλά προοδευτικά βάδιζε προς απεξάρτηση από το ΜΤΣ (Μετοχικό Ταμείο Στρατού), που ήδη έχει χρεοκοπήσει από τη λεηλασία που υπέστη από πολιτικούς (σε αγαστή συνεργασία, βέβαια, με τινές στρατιωτικούς).

= Σήμερα το ΝΙΜΤΣ (70 χρόνια ακριβώς μετά την ίδρυσή του) ουδεμία οικονομική σχέση έχει με το ΜΤΣ. Επομένως καλό και ρεαλιστικό θα ήταν, ταυτόχρονα με την αναδιοργάνωση που επιχειρείται από την παρούσα επιτυχή διοίκησή του, να μετονομασθεί σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα Απομάχων Ε.Δ. δηλαδή ΝΙΑΕΔ.

= Επ’ ευκαιρία, σημειώνω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε Οργανισμός του νοσοκομείου. Συντάχθηκε ήδη και σύντομα προωθείται για έγκριση.

= Οι απόμαχοι καταβάλλουν μηνιαία εισφορά στο νοσοκομείο από της πρώτης μισθοδοσίας τους μέχρι θανάτου τους.

= Στο νοσοκομείο οφείλονται από περίθαλψη μελών ασφαλιστικών ταμείων 140 εκατ. ευρώ, πράγμα που έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του.

9.000 βιβλία

= Έχει πουλήσει μέχρι τώρα το βιβλίο του τ. υπουργού και τ. Α/ΓΕΣ Στρατηγού Φρ. Φράγκου με τίτλο «Ποια Τουρκία, ποιοι Τούρκοι».

= Τις ευχές μας για να τα εκατοστίσει…

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

= Εσυσκέφθησαν επί μακρόν την Τρίτη ο υπουργός και η διοίκηση της εταιρείας για να βρουν λύσεις στα αδιέξοδά της.

= Ενημέρωσε κάποιος τον κ. υπουργό ότι η κρατική αυτή εταιρεία έχει κηρυχθεί έκπτωτη, δηλαδή ανυπόληπτη από μια επιπόλαια απόφαση του τότε ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλου;

= Από την άνοιξη κυκλοφορεί ένα έγγραφο (ΦΕΕ) αποκατάστασής της και πάντα τορπιλίζεται καθ’ οδόν από συμφέροντα που ενδημούν εντός του υπουργείου…

Αρχίζει το δεύτερο πάρτι…

= Με το κλείσιμο του φακέλου Sbaki and Co. (δηλαδή Ακοσμπώκου) και διαβίβασή του στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω, ανοίγει ο δεύτερος, που αφορά τα αντισταθμιστικά των TOR-MI, από τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή.

= Πρώτος στη λίστα απολογουμένων ήταν ο αναχωρήσας προς το επέκεινα Καμπούρογλου, που παρέλαβε την ψευδή βεβαίωση πραγματοποίησής τους από τη ΓΔΕ. Από κοντά ένας γενικός διευθυντής της περιβόητης υπηρεσίας που υπέγραψε την ψευδή βεβαίωση και επέτρεψε στον πρώτο να «σηκώσει» από την τράπεζα 25 εκατ. ευρώ, τα οποία αργότερα διενεμήθησαν στους «δικαιούχους».

= Ακολουθούν άλλοι 8 ή 9 συνεργοί, όλα παιδιά της ΓΔΕ, με κακουργηματικές κατηγορίες.

= Η ανάκριση είχε περατωθεί το 2009, αλλά αργούσαν ακόμη μερικά οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν από την Ελβετία.

= Για να συλλάβουμε το πνεύμα της ασυδοσίας και της παντελούς έλλειψης ελέγχου, αναφέρω δύο περιστατικά:

– Ένας από τους παραπάνω κατηγορούμενους, μύστης των ΑΩ επί χρόνια στη ΓΔΕ, πηγαινοερχόταν άνετος στη ΓΔΕ, ακόμη και το 2010, στην περιβόητη αυτή υπηρεσία, απόστρατος πλέον, εκπροσωπών ιδιωτική εταιρεία την οποία είχε διευκολύνει τα μάλα όταν έλυνε κι έδενε στη ΓΔΕ.

– Η εκπληκτικής ωριμότητας και ευθύνης εξεταστική επιτροπή του 2004 (Τραγάκης, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Καρχιμάκης, Πολύδωρας, Λυκουρέντζος, Κεδίκογλου κ.ά.) είχε αθωώσει τον Άκη για το θέμα αυτό.


Σχολιάστε εδώ