Αλλαγή κουλτούρας προτείνει η ΟΝΝΕΔ – Στηρίζει ο Σαμαράς

Η εκδήλωση έγινε μεσοβδόμαδα, λίγο πριν ξεκινήσει η μαρτυρική -όπως αποδείχτηκε- για τη χώρα συνεδρίαση του Eurogroup, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ουκ ολίγες φορές τόνισε πόσο δύσκολη μέρα ήταν. Σε αντιδιαστολή όμως με το κλίμα των ημερών, οι γαλάζιοι δεν επικεντρώθηκαν στη μιζέρια και στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, αλλά αποφάσισαν να εστιάσουν σε προτάσεις και παραδείγματα επιτυχίας. Και αυτό, ομολογουμένως, έφτιαξε τη διάθεση τόσο του πρωθυπουργού (που το αναγνώρισε) όσο και των παρισταμένων, διότι όλοι είδαν ότι υπάρχουν διέξοδοι στην κρίση. Μεταφέροντας στην πράξη το σύνθημα «Όχι άλλη μιζέρια. Επιχειρούμε αλλιώς», βασική φιλοσοφία των γαλάζιων προτάσεων είναι να παρακινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να αλλάξουν νοοτροπία και να τολμήσουν το επιχειρείν, αλλά και να επισημάνουν αναγκαίες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Επιχειρώ αλλιώς

Η παρουσίαση αποτέλεσε την κορύφωση της τρίμηνης διαβούλευσης που πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ το προηγούμενο διάστημα, στην οποία συμμετείχαν φορείς, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς. Η πρόταση στηρίζεται σε έξι πυλώνες, που αντανακλούν έξι βασικές κατηγοριοποιήσεις των προβλημάτων που διέπουν σήμερα την αγορά και την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση 14 μόνο (οι βασικότερες) από τις συνολικά 40 (που βρίσκονται στο σχετικό φυλλάδιο της ΟΝΝΕΔ) προτάσεις. Πρώτος πυλώνας είναι η προώθηση της επιχειρηματικής κουλτούρας μεταξύ των νέων ανθρώπων και προτείνεται η εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η δημιουργία προγράμματος πρακτικής άσκησης φοιτητών πλάι σε καταξιωμένους επιχειρηματίες και η εξέλιξη των γραφείων διασύνδεσης σε κέντρα επιχειρηματικότητας και incubator centers. Δεύτερος πυλώνας των προτάσεων της ΟΝΝΕΔ είναι η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, που περιλαμβάνει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και όλων ανεξαιρέτως των επαγγελμάτων (χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις), αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ για νέους επιχειρηματίες, δημιουργία ενός σύγχρονου κεντρικού μοντέλου για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, επέκταση του συστήματος σύστασης μιας νέας επιχείρησης μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και επέκταση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του κράτους. Ο τρίτος πυλώνας των γαλάζιων προτάσεων είναι η βελτίωση στην πρόσβαση χρηματοδότησης, για την οποία προτείνουν επαναφορά του αφορολογήτου για κέρδη μέχρι τριάντα χιλιάδες ευρώ από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, για όσους υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά, αξιοποίηση και διαμόρφωση ανεκμετάλλευτων κτιριακών υποδομών του Δημοσίου προς όφελος της επόμενης γενιάς νέων επιχειρηματιών, οργανωμένη εφαρμογή του θεσμού των Business Angels. Τέταρτος πυλώνας είναι η βελτίωση της προώθησης προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών στο εξωτερικό, που πιστεύουν ότι θα έρθει με την αυτόματη είσπραξη του εξαγωγικού ΦΠΑ και την υποστήριξη της Πολιτείας για τον συντονισμό και την ανάπτυξη cluster καινοτομίας. Ο πέμπτος πυλώνας (ίσως ο κυριότερος) αφορά την αντιμετώπιση του φόβου της αποτυχίας, όπου περιλαμβάνονται πολλές προτάσεις (σχετικές με δικαστικές διαδικασίες, ακάλυπτες επιταγές κ.λπ.), με κυριότερη την πρόταση για διαγραφή των χρεών προς το Δημόσιο των επιχειρήσεων που απέτυχαν χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν δόλο! Τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ έχουν αφιερώσει τον έκτο πυλώνα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, για την οποία όμως αναμένουμε άλλη, ξεχωριστή εκδήλωση αργότερα.

Ομιλίες Σαμαρά – Παπαμιμίκου

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στην ομιλία του (η οποία ήταν περισσότερο παρουσίαση επαγγελματικού επιπέδου και καθόλου κλασική πολιτική ομιλία) τόνισε την αναγκαιότητα για αλλαγή κουλτούρας συνολικά της κοινωνίας προκειμένου να μπορέσουμε να περάσουμε τα δύσκολα. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Είναι ευκαιρία, με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεών μας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο η επιχειρηματικότητα, να δούμε γενικότερα αλλιώς τα πρότυπα που κυριαρχούσαν επί χρόνια στην Ελλάδα. Πρότυπα με τα οποία μεγαλώσαμε και εμείς, και είναι αναγκαίο πλέον να τα αλλάξουμε». Σημείωσε ακόμη: «Αν είχα τη δυνατότητα όμως να κρατήσω κάτι από όλο αυτό (σ.σ.: τις προτάσεις τους), θα ήταν μόλις δύο λέξεις: αλλαγή κουλτούρας. Αλλαγή αυτής της λογικής και της νοοτροπίας που μας κατέστρεψε. Του ωχαδελφισμού, του φθόνου για την επιτυχία του άλλου, αλλά κυρίως του εφησυχασμού πως το κράτος πρέπει να μας φροντίσει ή να μας ανεχτεί ό,τι κι αν κάνουμε. Ως νέοι άνθρωποι, λοιπόν, βλέπουμε ξεκάθαρα πως μπορεί και πρέπει να γίνει αλλιώς. Όλα μπορούν να γίνουν αλλιώς, και να γίνουν σωστά και ορθολογικά. Για να γίνουν όμως, απαιτείται ένα νέο εθνικό αφήγημα. Ένα νέο όραμα για το πώς πρέπει να είναι το καινούργιο μας παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο βασισμένο στις ικανότητες της νέας γενιάς αλλά και στις ευκαιρίες που προσφέρουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες». Με την επισήμανση των επιτυχιών της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες (Λιμάνι Πειραιά, Unilever κ.λπ.) ο Παπαμιμίκος τόνισε στον πρωθυπουργό ότι οι νέοι σήμερα το μόνο που θέλουν είναι ευκαιρίες και τον κάλεσε να μην υποχωρήσει. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας όχι από κάποιο γραμμένο κείμενο, αλλά από σημειώσεις που ο ίδιος επιμελήθηκε, σημείωσε εξαρχής ότι «η γέφυρα στην ελπίδα είναι να το βλέπεις αλλιώς, όπως οι νέοι επιχειρηματίες που πέτυχαν, όπως η ΟΝΝΕΔ, που κάνει αυτά που καμία άλλη οργάνωση νεολαίας δεν έχει κάνει». Γενικότερα, ο πρωθυπουργός, παρότι εστίασε αρκετά στις παθογένειες του συστήματος και στις ευθύνες της δικής του γενιάς για το κατάντημα της χώρας, ύμνησε πολλές φορές τις δυνατότητες των νέων της χώρας αλλά και τις πολιτικές ικανότητες της δικής του, γαλάζιας νεολαίας. Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι, μόλις τελειώσει τις εκκρεμότητες με την Ευρώπη και τους δανειστές, δουλειά του είναι να φέρει ανάπτυξη στον τόπο, και για να το πετύχει θέλει τους νέους να μείνουν εδώ και να πολεμήσουν για προκοπή. Αναγνώρισε ότι το πολιτικό σύστημα μέχρι σήμερα δεν επένδυσε ποτέ στους νέους, επειδή τους ήθελε μόνο ως κομματικούς στρατούς, αλλά τόνισε ότι τώρα αυτό θα αλλάξει.

Επιτυχία της ΟΝΝΕΔ

Αντικειμενικά, η εκδήλωση αλλά και η καμπάνια που προηγήθηκε ήταν πρωτότυπες για πολιτική νεολαία και έκαναν μεγάλη εντύπωση. Η αποδοχή στο διαδίκτυο είναι ακόμη μεγάλη και συναγωνίζεται ευθέως την επιτυχία των προεκλογικών σποτ της γαλάζιας νεολαίας. Στη Μεσογείων ελπίζουν ότι θα ξεπεράσουν σε βαθμό διείσδυσης στην κοινωνία κάθε άλλη προηγούμενη πρωτοβουλία τους. Βέβαια, ακριβώς επειδή η ΟΝΝΕΔ έχει πλέον ανεβάσει τον πήχη, η επιτυχία δεν μπορεί να κρίνεται μόνο με επικοινωνιακούς όρους, δηλαδή πόσο επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση. Ούτε με το αν οι προτάσεις είναι καλές, διότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Το σημείο από το οποίο θα κριθεί πραγματικά η ΟΝΝΕΔ στο (προσεχές) μέλλον είναι το αν θα πείσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει, κάποιες έστω, από τις προτάσεις των «μικρών». Ήδη πάντως μαθαίνουμε ότι, με προσωπική εντολή Σαμαρά, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ κάνει συναντήσεις με υπουργούς και τα επιτελεία τους για να προωθηθούν όσο περισσότερες (υλοποιήσιμες) προτάσεις είναι εφικτό.

****

Αλλαγές από το υπουργείο Παιδείας

Σε πολυαναμενόμενες αλλαγές στον χώρο της παιδείας και της νεολαίας προχωράει το υπουργείο με νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι οι αλλαγές στο Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, καθώς και οι αντίστοιχες στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων. Πέρα όμως από αυτά τα θέματα, που αποτελούν το ένα τρίτο του νομοσχεδίου, το υπουργείο προχωράει σε πολλές επιμέρους ρυθμίσεις, που τροποποιούν εκ νέου τον νόμο Διαμαντοπούλου, όπως βελτιώθηκε από τον νυν υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο. Πέρα από τις αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών, που έχουν ανακοινωθεί πολλάκις από το υπουργείο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έρχονται αλλαγές και σε θέματα λεκτόρων, υπηρεσιακά ζητήματα των καθηγητών και άλλες λεπτομέρειες που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν ως έχουν. Όμως αυτό που είδαμε, και είναι το πιο σημαντικό, είναι μια αλλαγή που κάποιοι τη ζητούσαν (οι φοιτητές) και κάποιοι την απέρριπταν (οι περισσότεροι πολιτικοί) μέχρι σήμερα. Το σχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση προβλέπει επαναφορά της φοιτητικής εκπροσώπησης στη διοίκηση! Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα αντί εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπως προβλέπεται από τον νόμο Διαμαντοπούλου, να υπάρχει αναλογική, με βάση τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης στα οποία συμμετέχουν φοιτητές! Το υπουργείο Παιδείας λοιπόν επαναφέρει κάποιον, έστω περιορισμένο, ρόλο στους φοιτητικούς συλλόγους, διασώζει εν μέρει τον θεσμό της φοιτητικής εκπροσώπησης, ενώ, συνεπακόλουθα, διασώζει και τον θεσμό των φοιτητικών εκλογών. Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη διατύπωση αλλά και τις πληροφορίες μας παραμένει θολό το πώς θα αποφασίζεται (από το κάθε ίδρυμα;), αν θα ακολουθείται η διαδικασία της εκπροσώπησης ή της καθολικής ψηφοφορίας…

****

Φαντάρε, πού πας…

Το γνωστό παλιό άσμα, βασισμένο σε εμβατήριο του Στρατού (αλλά και γνωστή, για χρόνια, στήλη στην «Ελευθεροτυπία»…), ακούγεται πλέον συχνά στους νεαρούς εφέδρους… Αιτία, οι περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, που οδήγησαν τα επιτελεία στο να περιορίσουν τις μετακινήσεις των στρατεύσιμων που πληρώνει το κράτος. Έτσι, το υπουργείο περιέκοψε τη μία από τις μόλις δύο καταστάσεις δωρεάν επιβίβασης που δικαιούνταν σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Το θέμα, που αφορά όλους τους νέους που υπηρετούν, ανέδειξε, από πλευράς πολιτικών νεολαιών, μόνο η ΚΝΕ, η οποία τονίζει ότι το μέτρο αυτό «υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη ζωή των φαντάρων, προσθέτοντας άλλο ένα βάρος στην ήδη οικονομικά δυσβάσταχτη θητεία για τις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν για όλα τα έξοδα του φαντάρου, από τις φωτογραφίες της ταυτότητας μέχρι και τις μπλούζες της στολής». Αυτό που κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση, πέρα από τις καταγγελίες, στην ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ (δεν είναι απλό δελτίο Τύπου…) είναι ότι ζητούν «οι φαντάροι να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση», «να διεκδικήσουν…» «…σε συντονισμό με το εργατικό λαϊκό κίνημα», καθώς «η θέση των ένστολων είναι μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό να διεκδικούν τα δικαιώματά τους». Λέτε να έχουμε σύντομα οργανωμένες διαμαρτυρίες στρατεύσιμων;

****

Διλήμματα στο ΠΑΣΟΚ

Στο Κίνημα οι περισσότεροι ασχολούνται πλέον με τα εσωκομματικά, καθώς έρχεται η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων στον δρόμο για το συνέδριο. Αυτό αφορά και τη νεολαία, καθώς εκκρεμεί μία βασική επιλογή. Παραμένει ερώτημα αν στην ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ η νεολαία θα παραμείνει αυτόνομη ή θα ενταχθεί πλήρως στο Κίνημα. Οι υπέρμαχοι της πρώτης άποψης είναι βασικά στελέχη της νεολαίας – και η επίσημη ηγεσία της. Οι υπέρμαχοι της δεύτερης άποψης προέρχονται από διαφορετικούς (εσωκομματικούς) χώρους και πρεσβεύουν την ανανέωση του Κινήματος μέσα από την προώθηση σε θέσεις ευθύνης νεαρών στελεχών. Όμως η αντιπαράθεση έχει κυρίως εσωκομματικό διακύβευμα (ποιος θα αναλάβει τι…), όχι μόνο θεσμικό (αυτονομία νεολαίας). Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το πόσα και ποια στελέχη της νεότερης γενιάς θα συμμετάσχουν στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει «κλειδώσει» η «θεσμική» συμμετοχή των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον των περίπου 150 μελών από τα συνολικά 210 που έχουν παραμείνει στο Κίνημα. Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η κινητικότητα του πόλου της «αντιπολίτευσης». Τάσεις και οργανώσεις (Π80, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Ελλάδα Μπροστά, Δυναμική Ελλάδα κ.λπ.) νεαρών κυρίως στελεχών, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (κυρίως από τον χώρο των υποστηρικτών του ΓΑΠ), αλλά έχουν σημείο αναφοράς ηγετικά στελέχη του Κινήματος, συναντιούνται συχνά και κάνουν πλέον μαζί ανοιχτές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι διοχετεύουν σε δημοσιογράφους, ανησυχούν και προβληματίζονται για την Κεντροαριστερά, αναζητώντας νέους δρόμους (π.χ., ελληνική Ελιά) ή συμμαχίες (π.χ., ΔΗΜΑΡ). Όμως με βάση δικές μας πληροφορίες, αυτή είναι μόνο η μία πλευρά, η δημόσια, καθώς στο παρασκήνιο υπάρχουν συχνές και σταθερές επαφές με πρόσωπα του περιβάλλοντος του Β. Βενιζέλου, προκειμένου να αποτελέσουν βασικό «μείγμα» της ανανέωσης του Κινήματος. Το θέμα έχει «κολλήσει» τελευταία, αλλά αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει την υπέρβασή του (κυρίως στα οφίκια…), κάτι μας λέει ότι πολλοί νυν «δυσαρεστημένοι» θα επανακάμψουν σε (καλά και μόνον…) οφίκια…

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Επιβεβαίωση

Εμείς είχαμε γράψει (υπαινικτικά) πριν από έναν μήνα ότι στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ θα παραστεί ο Αντώνης Σαμαράς. Κάτι οι πληροφορίες, κάτι η αδυναμία που τους έχει, επιβεβαιωθήκαμε… Πάντως, σημειώνουμε ότι ο Σαμαράς πήγε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ – ίσως και γενικότερα σε κομματική εκδήλωση…

Σημειώσεις

Τουλάχιστον τρεις φορές άλλαξε σημεία της ομιλίας του ο Αντ. Σαμαράς, βάσει του περιεχομένου των μικρών, όσο παρακολουθούσε την εξέλιξη της παρουσίασης. Και άλλες δύο φορές μετρήσαμε εμείς ότι σημείωσε, σε άλλο χαρτί, συγκεκριμένες προτάσεις…

Ηγετική εμφάνιση

Επειδή δεν είδαμε να το παρατηρεί κανείς εγγράφως, εμείς θα το πούμε. Η εμφάνιση Παπαμιμίκου στην εκδήλωση, τόσο ως στήσιμο όσο και ως παρουσία, ήταν ηγετική. Όχι λόγω ύφους και τουπέ – το αντίθετο. Αλλά, κυρίως, λόγω διαφορετικότητας από άλλες, συχνές, πολιτικές παρουσίες. Τρεις φορές ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε προσωπικά «στον Ανδρέα» και άλλες τρεις φορές «στον πρόεδρο». Θυμηθείτε μας, αυτά τα βίντεο με τον Παπαμιμίκο θα παίζουν χρόνια. Παρακαταθήκη για το μέλλον…

Στοιχήματα

Δεχόμαστε στοιχήματα… Πόσες φορές έκαναν πρόβα οι γαλάζιοι για την εκδήλωση; Να βοηθήσουμε λίγο… Λιγότερες ή περισσότερες από δεκαπέντε; Πάντως, ο Παπαμιμίκος έκλεισε στόματα στην εκδήλωση, κυρίως όσων έλεγαν ότι «δεν το έχει με το κοινό»…

Ισχυρή ομάδα

Επειδή στην εκδήλωση «φάνηκε» μόνο ο Παπαμιμίκος, πρέπει να σας πούμε ότι οι συντελεστές ήταν αρκετοί. Και όλοι έλεγαν ότι ήταν ομαδική δουλειά, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους. Εμείς όμως μάθαμε ποιος έκανε τι… Λοιπόν: Λυσιγάκης τη γενική εποπτεία και τον συντονισμό, Παπανικολόπουλος το περιεχόμενο, Τζέλης και Στεργίου τα βίντεο, Μετζίρη και Φετάνης τον σχεδιασμό και τα γραφικά, Συλιγαρδάκης τη σκηνοθεσία-στήσιμο και τα κοινωνικά δίκτυα, Μηλιώνης τον επικοινωνιακό σχεδιασμό, Πολύζος τις επαφές με τον Τύπο, Κουντούρη και Μυσιρλή την υποδοχή. Επίσης, πολλά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμμετείχαν στην επεξεργασία των προτάσεων.

Προλήψεις

Μήπως είναι προληπτικοί στην ΟΝΝΕΔ; Δεκατέσσερις προτάσεις για τη φορολογία παρουσίασαν πριν από έναν χρόνο, δεκατέσσερις προτάσεις για την επιχειρηματικότητα φέτος, παρότι είχαν πολύ περισσότερες. Πάντως, προφανώς για γούρι έχουν τον ίδιο τον Σαμαρά, αφού σε όλες τις βασικές εκδηλώσεις (Πρόταση Παιδείας, Πληρώνω Δίκαια, Επιχειρώ αλλιώς) είναι πάντα εκεί…

Συμμετοχές

Οφείλουμε όμως να πούμε και ποιοι βοήθησαν τους γαλάζιους με ιδέες και περιεχόμενο. Στη διαβούλευση για το «Επιχειρώ αλλιώς» συμμετείχαν 19 ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν αλφαβητικά οι Α. Στεφανίδης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών), Γ. Δουκίδης (καθηγητής ΟΠΑ), Δ. Τσίγκος (πρόεδρος Hellenic Startup Association), Γ. Σπανουδάκης (Pinnatta), I. Πολιτόπουλος (οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων), Γ. Τζιώνας (αν. καθηγητής Παν. Μακεδονίας), Γ. Φαρμάκης (επιχειρηματίας), Γ. Φλέσσας (επιχειρηματίας), Ε. Αχιλλόπουλος (επιχειρηματίας), Ε. Τσουμάνη (πρ. βουλευτής), Κ. Μητσοτάκης (βουλευτής), Κ. Μίχαλος (πρόεδρος ΕΒΕΑ), Λ. Βρυζίδης (καθηγητής, πρόεδρος ΤΕΙ Πειραιά), Μ. Βλάχου (Fereikos Helix), Π. Κανελλόπουλος (γεν. γραμματέας Νέας Γενιάς), Ρ. Κράτσα (ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Σ. Χαϊκάλης (Chairman & CEO Communication Effect), Σ. Κοντακτσής (επιχειρηματίας), Φ. Κουτουβέλης (i-Kiosk). Κρατήστε τα ονόματα…

Ντοματιές!

Εντύπωση έκανε στους καλεσμένους της εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ το ότι μοίρασαν στους «επισήμους» σπόρους για… υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας! Είχαν μελετήσει οι μικροί και απαντούσαν στις απορίες με στοιχεία. Πάντως, ακούσαμε ότι περισσότερο κόστισε η αγορά των σπόρων παρά τα φυλλάδια που τύπωσαν…

Ραντεβού

Αμέσως μετά την εκδήλωση ο Σαμαράς ήθελε να μιλήσει με τους νέους επιχειρηματίες που ήταν παρόντες στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Επειδή ο χρόνος δεν επαρκούσε, λόγω Eurogroup, έβαλε την ΟΝΝΕΔ να κανονίσει συνάντηση μαζί τους στο Μαξίμου τις επόμενες μέρες!

Άρθρο

Σε άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στο «Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής περιλαμβάνεται το εξής χωρίο: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι ΕΑΑΚ και η ΜΑΣ – τρεις ακραίες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς». Στα κάγκελα βγήκαν κάποιοι αριστεροί φίλοι της στήλης. Κατ’ αρχάς, γιατί ΤΟ (όχι η…) ΜΑΣ είναι πλέον η φοιτητική οργάνωση του ΚΚΕ – εξωκοινοβουλευτική δεν τη λες… Τώρα, γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΑΑΚ είναι (ντε και καλά…) διαφορετικά πράγματα, δεν ξέρουμε, θα σας γελάσουμε…

Φιλοδοξίες

Ερώτημα για έμπειρους παρατηρητές: Πόσοι και ποιοι «τριαντάρηδες» βουλευτές του Κινήματος απέκτησαν ήδη φιλοδοξίες κορυφής; Δεν είναι μόνο ένας. Αφήστε που υπάρχει και το δίδυμο των «σαραντάρηδων», που θέλει να τους κάψει. Πάντως, οι «τριαντάρηδες» κάνουν ήδη πολλές συναντήσεις και συζητήσεις…

Στιγμιότυπα

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ο μόνος επικεφαλής νεολαίας που έπιασε ο τηλεοπτικός φακός να καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Κάνει πάντως πολύ καλό δίδυμο, ως εικόνα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η εικόνα θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ο επαναστάτης και ο αστός», παρά τη μικρή διαφορά ηλικίας και την ταύτιση ιδεών…

Ανασυγκρότηση

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί σιγά σιγά οργανώσεις, με ιδρυτικές συνελεύσεις, σε μαζικούς επαγγελματικούς χώρους (μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ.) είναι ήδη γνωστό. Αυτό που προέκυψε τελευταία είναι ότι δημιουργεί αντίστοιχες (συνδικαλιστικές;) οργανώσεις νέων και σε επίπεδο ΑΕΙ και ΤΕΙ. Προφανώς, η ΑΡΕΝ θα παραμείνει δίκτυο ανεξάρτητων σχημάτων…

Επέτειος

Το ΣΕΟ, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, γιορτάζει τα 80 του χρόνια με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Χωρίς όμως φανφάρες, λόγω εποχής. Δίνουν κυρίως βαρύτητα στο (φιλανθρωπικό) ετήσιο μπαζάρ που διοργανώνουν, καθώς με όσα συγκεντρώσουν θα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν ανθρώπους. Άλλωστε, Πρόσκοποι και Οδηγοί ζουν καθημερινά με τα προβλήματα της κοινωνίας, κυρίως των παιδιών και των νέων…

Κουίζ Ι

Ποια νεαρά στελέχη του Κινήματος μπορούν ακόμη να πίνουν τσίπουρα στους πεζοδρόμους των Εξαρχείων και ποια δεν μπορούν να μπουν καν στην επαναστατική γειτονιά της Αθήνας;

Κουίζ ΙΙ

Ποιο νεαρό πράσινο στέλεχος, με φιλοδοξίες και οργανωτικό νου, έχει «καταφέρει» να χάσει σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες που πήρε «επάνω του» τα τελευταία χρόνια; Για παράδειγμα, το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ το 2007, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2008 και την εκλογή γραμματέα της νεολαίας το 2008. Ακόμη και όταν είχε αποκλειστική πρόσβαση στον server… Ελπίζει όμως ότι θα κερδίσει την επόμενη…

****


Σχολιάστε εδώ