Άλλος ένας βολεύτηκε…

Θα μου πείτε, πόσα πολιτιστικά έτη θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε με τη Ρωσία, ώστε να χρειαστεί ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου;

Ο κ. Κλης, με μακρά θητεία στα Ελληνοτουρκικά, με συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης των Υμίων, της Συμφωνίας της Μαδρίτης, πρέσβης στη Μόσχα και σύμβουλος διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ μετά την αφυπηρέτησή του, είναι από τους διπλωμάτες που έχουν να προσφέρουν ακόμη στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Απλώς δεν ξέρω εάν είναι δόκιμη και αν βοηθά η ανακάλυψη τέτοιων τίτλων ώστε να επιστρέψει στην ενεργό δράση ένας έμπειρος πρέσβης ή μήπως θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, που ασφυκτιούν και αναλώνονται στην Κεντρική Υπηρεσία…

****

— Από το όραμα της μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, η χώρα μας τελικά, σταδιακά και σιωπηρά, βρέθηκε έξω από όλα τα μεγάλα project που σχεδιάζονται και υλοποιούνται και θα σφραγίσουν τις γεωστρατηγικές και οικονομικές ισορροπίες για αρκετές δεκαετίες.

• Από τις εξαγγελίες και τους πανηγυρικούς των πολιτικών μας, τώρα πέσαμε στην εκκωφαντική και ένοχη σιωπή τους. Κανείς δεν θα λογοδοτήσει για την εγκατάλειψη του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, για την παράκαμψη της Ελλάδας από το σχέδιο South Stream, για την αποτυχία του σχεδίου του ελληνοϊταλικού αγωγού; Γιατί εάν κάνουμε -και σωστά- τόσο θόρυβο για κάθε σκάνδαλο που οδήγησε στην απώλεια μερικών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατέληξαν στην τσέπη πολιτικών, φαντασθείτε τι θα πρέπει να είχαμε κάνει για ενέργειες και παραλείψεις εκείνων που άφησαν να χαθούν ιστορικές ευκαιρίες για τη χώρα μας…

— Ποιος έχει συμβουλεύσει τον υπουργό Εξωτερικών να μεταβεί στα Τίρανα για να γιορτάσει μαζί με τον κ. Μπερίσα, τους Τσάμηδες και την Ερυθρόμαυρη Συμμαχία τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του αλβανικού κράτους; Θέτουμε το ερώτημα όχι μόνο λόγω της στάσης της αλβανικής κυβέρνησης σε μια σειρά θέματα διμερών σχέσεων, αλλά και γιατί οι εορτασμοί εντάσσονται σε ένα πλαίσιο αναβίωσης της ιδέας της εθνικής ολοκλήρωσης των Αλβανών, με εκδηλώσεις σε Κόσοβο και Σκόπια. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Αβραμόπουλο ότι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, εκτός των Σκοπίων, στοχεύει σταθερά τη χώρα μας…

Κυρίως όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Αλβανική Ανεξαρτησία απονεμήθηκε από τους Συμμάχους, μετά τον εκβιασμό εις βάρος της Ελλάδας, ώστε να παραιτηθεί από τις ιστορικές, εθνικές διεκδικήσεις της για απελευθέρωση και προσάρτηση στον εθνικό κορμό των εδαφών της Βορείου Ηπείρου. Αν θέλει να τιμήσει τη γειτονική χώρα ο κ. Αβραμόπουλος, ας αρκεσθεί σε μια επίσκεψη στη δεξίωση της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα…

— Η αγωνία του κ. Ερντογάν να δείξει ότι είναι πιστός στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και στην κεμαλική κληρονομιά τον οδηγεί σε υπερβολές. Έτσι, με τις ευλογίες του η ΤΙΚΑ (η τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας) διέθεσε κονδύλια για την ανακατασκευή του μνημείου της κατοικίας του Αλή Ριζά Εφέντη στο χωριό «Κόοτσασικ» στα Σκόπια. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, το σπίτι του οποίου θα γίνει μνημείο, δεν ήταν άλλος από τον πατέρα του Κεμάλ. Αυτό αρκούσε όμως για να χρηματοδοτήσει η Τουρκία τη δημιουργία μουσείου στη μνήμη του…

• Επειδή όλο και πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες για την ανεξέλεγκτη άφιξη τούρκων αξιωματούχων με πολυπληθείς συνοδείες, που κινούνται ανεξέλεγκτα στη Θράκη, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Με τι καθεστώς έρχονται στην Ελλάδα όλοι αυτοί;

— Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των μελών του βαθέος κράτους (ασχέτως αν τώρα ελέγχεται εν μέρει από τον Ερντογάν) πηγαινοέρχεται στη Θράκη (αλλά και στη Ρόδο) με τα «πράσινα» διαβατήρια, για τα οποία ο Γιωργάκης πρόλαβε να καταργήσει την υποχρέωση θεωρήσεων. Το πρόσχημα ήταν η ενίσχυση του τουρισμού, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι «πράσινο» διαβατήριο έχει ο υπάλληλος του βαθέος κράτους. Σε αυτούς, λοιπόν, δώσαμε το 2010 άδεια ελεύθερης εισόδου…

— Όμως, εκτός αυτών, όλο και γεμίζουν οι μεθοριακές διαβάσεις από τούρκους πολίτες, που μια συνοδεύουν τον νομάρχη Αδριανούπολης, μια τον περιφερειάρχη Προύσας, μια τον δήμαρχο προαστίου της Κωνσταντινούπολης και έχουν κανονικές θεωρήσεις από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Θα μου πείτε, δεν κάνουν έλεγχο; Μα η διαδικασία έχει ανατεθεί προ καιρού (επί εποχής Π. Γερουλάνου) σε ιδιωτική εταιρεία… Άντε ο ιδιώτης (και μάλιστα Τούρκος) να ενδιαφερθεί αν ο τάδε ή ο δείνα που ζητά θεώρηση για την Ελλάδα είναι παρακρατικός η πράκτορας της ΜΙΤ…

— Με το Σκοπιανό κάποιοι στο Νεοκλασικό θα είχαν σκεφθεί ότι… καθάρισαν με τον ελιγμό του Μνημονίου Κατανόησης το οποίο είχε προτείνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη σκοπιανή κυβέρνηση. Ας μην επαναπαύονται πάντως, καθώς -όπως αποδείχθηκε- και στις Βρυξέλλες αλλά και στη Νέα Υόρκη μάλλον δεν αρκούνται πια σε τέτοια επικοινωνιακά κόλπα και ζητούν να υπάρξει πραγματική πρόοδος. Και τότε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις…

— Δειλά δειλά, πάντως, και με τη στήριξη διαφόρων ευρωβουλευτών, ακραίοι της μειονότητας βρίσκουν πρόσβαση στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο. Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του γάλλου ευρωβουλευτή των Πρασίνων Φρανσουά Αλφονσί, αντιπροέδρου της διακομματικής ομάδας «Παραδοσιακών Μειονοτήτων, Εθνοτικών Ομάδων και Γλωσσών», συζήτηση για τα «προβλήματα» της μειονότητας στη Δ. Θράκη. Ενδεικτικό του τι θα ακουστεί είναι ότι τη μειονότητα θα εκπροσωπήσουν ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς του κόμματος του Σέικ, DEB, ο πρόεδρος της οργάνωσης ΠΕΚΕΜ Ζεμίλ Καζμπά και ο Σινάν Καβάζ από την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Ας ελπίσουμε ότι οι καλοπληρωμένοι και βολεμένοι ευρωβουλευτές μας θα μπουν στον κόπο να περάσουν από την αίθουσα όπου θα γίνει η συζήτηση, ώστε να ακουστεί τουλάχιστον και η άλλη άποψη…

• Μας έφτασε το εξής μήνυμα και το μεταφέρουμε ως έχει: «Τι ακριβώς γίνεται με την κλειστή, υποτίθεται, πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό; Ποιος μπαινοβγαίνει και τι μεταφέρει από τη σφραγισμένη, υποτίθεται, πρεσβεία; Σε ποιον εμπιστεύθηκε κλειδιά της πρεσβείας πριν αναχωρήσει-αποχωρήσει από τη Συρία το “ιστορικό” δίδυμο Αθανασίου – Λεβαντή;». Υπάρχει απάντηση από το ΥΠΕΞ;

— Είναι ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική παιδεία το γεγονός ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τους είκοσι νέους Ακολούθους από τους 260 υποψηφίους οι 100 κόπηκαν στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας…


Σχολιάστε εδώ