Χρειάζονται υπουργοί – κομάντος
Τα προβλήματα που ανέκυψαν τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τις παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη εκτιμάται ότι ίσως επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τον καταρτισμό καταλόγου ονομάτων, ενώ το θέμα αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία μετά την (επικείμενη) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου και θα γίνει εκτενής συζήτηση. Μπορεί βάσει του Συντάγματος ο ανασχηματισμός να αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του εκάστοτε πρωθυπουργού, ωστόσο το «έργο» του κ. Σαμαρά θα είναι δύσκολο, με αρκετές περιπλοκές, λόγω του ότι ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού κομμάτων. Είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί τις εισηγήσεις των κυβερνητικών εταίρων του, να τηρήσει τις αναγκαίες ισορροπίες και ταυτόχρονα να αναζητήσει τα πρόσωπα εκείνα που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, μεταξύ άλλων, και τα μέτρα που πρόσφατα εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο.
«Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από σκληρά κι επώδυνα για τους πολίτες μέτρα», σημειώνουν παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου. Και προσθέτουν: «Στη φάση αυτή χρειάζονται υπουργοί-κομάντο, αποφασισμένοι να υλοποιήσουν αμέσως και κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική χωρίς να φοβηθούν το πολιτικό κόστος».
Ο κατάλογος με τους προς αποχώρηση υπουργούς λέγεται ότι σταδιακά μεγαλώνει και σ’ αυτόν έχουν περιληφθεί πρόσωπα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αμετακίνητα. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Κ. Χατζηδάκης, η τοποθέτηση του οποίου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες. Πέντε μήνες μετά κανένα σημαντικό θέμα δεν έχει προχωρήσει, αντίθετα όλα έχουν περιέλθει σε τέλμα. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι φήμες που θέλουν τον κ. Σαμαρά να αντικαθιστά τον κ. Χατζηδάκη και να τον μεταθέτει σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Απογοήτευση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και για τον αναπληρωτή του Ν. Μηταράκη, που δεν έχει παρουσιάσει κανένα έργο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης θα διασωθεί μόνο αν ο κ. Σαμαράς θελήσει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Αμετακίνητοι πρέπει να θεωρούνται ο Δ. Αβραμόπουλος στο Εξωτερικών και ο Π. Παναγιωτόπουλος στο Άμυνας, αν και για τον δεύτερο έχουν ακουστεί φήμες περί μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο. Στο υπουργείο Υγείας ένας εκ των Α. Λυκουρέντζου και Μ. Σαλμά θα αντικατασταθεί λόγω του ότι δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν μια μίνιμουμ συνεργασία. Πιθανότατα θα αναβαθμισθεί ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, χωρίς να είναι σαφές ποιο πόστο ακριβώς θα αναλάβει μετά τον ανασχηματισμό. Στον κατάλογο των βουλευτών που θα αξιοποιηθούν από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν τα ονόματα των Μ. Βορίδη (αν αποφασισθεί να αφήσει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου), Άδ. Γεωργιάδη, Κυρ. Μητσοτάκη, Α. Γεροντόπουλου κ.ά. Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από τον βαθμό και τον τρόπο συμμετοχής στην κυβέρνηση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πέρα από τις «παγίδες» που κρύβει ένας ανασχηματισμός, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι κι ένα «ρίσκο» για τον κ. Σαμαρά. Αρκετοί βουλευτές υπερψήφισαν τα μέτρα, αν και διαφωνούσαν με ορισμένα από αυτά, με την ελπίδα ότι θα ανταμειφθούν με μια κυβερνητική θέση. Όσοι εξ αυτών μείνουν με την… ελπίδα είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν στη συνέχεια, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τις επόμενες εβδομάδες η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει μια σειρά από εφαρμοστικούς νόμους.
«Οδικός χάρτης»
Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο Β. Βενιζέλος θα θέσει συγκεκριμένους όρους -και μάλιστα γραπτώς-, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον εντάσεις, αρρυθμίες και τριβές μεταξύ των υπουργών.
Ακόμη, θα ζητήσει οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται έπειτα από συνεννόηση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και να αποφεύγονται «αιφνιδιασμοί», όπως αυτοί με την τροπολογία για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και το ζήτημα της ιθαγένειας. «Πρώτα θα πρέπει να οριστούν οι κανόνες και μετά να επιλεγούν τα πρόσωπα», τονίζουν από την Ιπποκράτους και κάνουν λόγο για έναν «οδικό χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, ει δυνατόν μέχρι το 2014. Ο κ. Βενιζέλος έχει -ως λέγεται- αποφασίσει να τοποθετήσει στελέχη του κόμματος σε κρίσιμα υπουργικά πόστα, στην προσπάθειά του να προσποριστεί πολιτικά οφέλη σε ενδεχόμενη επιτυχία της κυβέρνησης.
Δεν θα πρόκειται, ωστόσο, για στελέχη πρώτης γραμμής (Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης κ.ά.) και σίγουρα όχι όσους κατείχαν κορυφαία υπουργεία επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου. Θα επιλέξει βουλευτές που κινούνται στον στενό πυρήνα των στενών υποστηρικτών του, προκειμένου να τους «μπετονάρει».
Ως τέτοιοι αναφέρονται οι Φ. Σαχινίδης, Γ. Μανιάτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Θ. Μωραΐτης κ.ά. Περίπτωση να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πρέπει σχεδόν να αποκλειστεί, πέραν των άλλων και διότι ο Φ. Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του. Το θέμα της συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, χωρίς ωστόσο να ληφθεί οριστική απόφαση. Το πιθανότερο είναι να αναμένουν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου και θα οριστούν οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ