Χαστούκι στις ασφαλιστικές εταιρείες

Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνης της εποχής, οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν κινήσει γη και ουρανό στο παρασκήνιο, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του κ. Σπυράκου. Το λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται ότι έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για διαμόρφωση όρων διαφάνειας στα ασφαλιστικά συμβόλαια: δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όχι μόνο χάθηκε στα συρτάρια το νομοσχέδιο Σπυράκου, αλλά και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Χατζηδάκης-Σκορδάς) αποφεύγουν να αναγγείλουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το θέμα.

Ως γενικός γραμματέας Καταναλωτή, ο κ. Σπυράκος δεν πέτυχε τον στόχο του. Ως δικηγόρος, όμως, με εξειδίκευση και επιτυχίες σε καταναλωτικά ζητήματα, πέτυχε πρόσφατα να εκδοθεί μια απόφαση-χαστούκι για τις ασφαλιστικές εταιρείες από το Εφετείο Αθηνών (με αριθμό 4108/ 2012). Με την απόφαση αυτή κρίνεται οριστικά ως καταχρηστικός ο Γενικός Όρος Συναλλαγών, που επέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα συμβόλαια ζωής, με τον οποίο δικαιολογούσαν αυθαίρετα «καπέλα» στα ασφάλιστρα, κατά τις ετήσιες ανανεώσεις των συμβολαίων. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα δεν μπορούν να ξεπερνούν την αύξηση του κόστους παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα σχετικά στοιχεία της Ελληνιστικής Στατιστικής Αρχής. Μάλιστα, οι θιγόμενοι ασφαλισμένοι δεν κέρδισαν μόνο την επιστροφή των «καπέλων», αλλά επιδικάσθηκε και αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για «βροχή» προσφυγών στη Δικαιοσύνη από ασφαλισμένους, ενώ ήδη οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν απαλείψει τον καταχρηστικό όρο από τα συμβόλαιά τους. Πάντως, πηγές του ασφαλιστικού κλάδου αναφέρουν στη στήλη ότι ακόμη και σήμερα ορισμένες εταιρείες επιμένουν να διατηρούν στα συμβόλαιά τους τον καταχρηστικό όρο, ακολουθώντας τη γνωστή και από τις τράπεζες πρακτική της… εγγραφής των δικαστικών αποφάσεων στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Το μαρτύριο της επιστροφής φόρου
Διέψευσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης την καταγγελία του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, ότι επιχειρηματίες που περιμένουν επιστροφές φόρων προσεγγίζουν παράγοντες της κυβέρνησης για να πάρουν προτεραιότητα πληρωμής, εν όψει της εκταμίευσης της δόσης του διεθνούς δανείου, από την οποία θα εξοφληθούν και οι σχετικές οφειλές προς τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι τηρείται «απόλυτη σειρά προτεραιότητας» για τις επιστροφές φόρων, κυρίως δηλαδή του εξαγωγικού ΦΠΑ. Όμως, η διαδικασία που περιέγραψε ο υφυπουργός, ιδιαίτερα για τις επιστροφές ποσών άνω των 300.000 ευρώ, όπου απαιτείται και έκδοση απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αγγίζει τα όρια του… μαρτυρίου για τους δικαιούχους: πρώτα γίνεται έλεγχος δικαιολογητικών και νομιμότητας από τη ΔΟΥ, μετά έρχεται ο προσωρινός ή τακτικός (αν απαιτείται) έλεγχος της επιχείρησης και, τέλος, οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται, αν ζητούνται επιστροφές άνω των 300.000 ευρώ, στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών (για μικρότερα ποσά αποφασίζει ο έφορος).

Ακόμη και αν περάσει όλες αυτές τις διαδικασίες ελέγχου το αίτημα για επιστροφή φόρου, τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός Οικονομικών, που μπορεί να κρατήσει «στον πάγο» την εκταμίευση της επιστροφής φόρου, αν κρίνει ότι το επιβάλλουν οι ανάγκες εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ας μας συγχωρήσει ο κ. Μαυραγάνης, αλλά με τέτοια διαδικασία επιστροφής φόρου, κάθε επιχειρηματίας που «καίγεται» να πάρει πίσω τα οφειλόμενα από το Δημόσιο είναι σίγουρο ότι θα σκεφθεί να πλησιάσει οποιονδήποτε και να του προσφέρει γη και ύδωρ, προκειμένου να τελειώσει γρηγορότερα το μαρτύριό του…


Σχολιάστε εδώ