Το υδρογόνο είναι το κλειδί της μεγάλης ενεργειακής αλλαγής

Ο Β. Αξιώτης αναφέρθηκε αρχικά στα προβλήματα και τις απαιτήσεις που γεννά το ενεργειακό μέλλον εξαιτίας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, προσθέτοντας την αναγκαιότητα της διεθνούς κοινότητας να στραφεί προς τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, ο πρόεδρος της AXION Energy ΑΕ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την ενσωμάτωση της τεχνολογίας υδρογόνου σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

«Αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, η οποία όχι μόνο στο μακροπρόθεσμο, αλλά και στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, αναμένεται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην εξυπηρέτηση των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών», τόνισε στην ομιλία του και εξήγησε το γιατί:

«Το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο χημικό στοιχείο που υπάρχει στη φύση. Αν και δεν συναντάται ελεύθερο, υπεισέρχεται στη σύσταση πολυάριθμων οργανικών και ανόργανων ενώσεων. Αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας ενεργειακό φορέα που πρέπει όμως να παραχθεί από μια άλλη πρωτογενή πηγή. Προσφέρει, υπό προϋποθέσεις, τη δυνατότητα χρήσης ενός διαφοροποιούμενου ενεργειακού μείγματος, το οποίο οδηγεί στη μείωση τόσο της εξάρτησης από το πετρέλαιο όσο και των αέριων ρυπογόνων εκπομπών». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι για να γίνει κατανοητή η νέα προοπτική και να μπορεί να καταστεί εμπορικά αξιοποιήσιμη, θα πρέπει το κόστος ανά kg παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογόνου να είναι ανταγωνιστικό συγκρινόμενο με το κόστος παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. «Η ωρίμανση της τεχνολογίας σε επίπεδο εμπορικής χρήσης πρωτοσυναντάται, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, το 2020», τόνισε και πρόσθεσε: «Το κόστος αναμένεται χρόνο με τον χρόνο να μειώνεται, ενώ ο στόχος της περαιτέρω συμμετοχής των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο αυξάνεται». Κλείνοντας, ο πρόεδρος της AXION Energy ΑΕ ξεκαθάρισε: «Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας μεγάλης ενεργειακής αλλαγής. Χρειάζεται ωστόσο πολιτική βούληση, ώστε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα το υδρογόνο ως καύσιμο να γίνει ευρέως αποδεκτό από την παγκόσμια κοινότητα».

***

> Αποτελεί δείγμα γραφής για το πώς σκέφτονται οι τεχνοκράτες που φορούν προσωρινά πολιτικό κοστούμι! Η αναφορά-απάντηση του κ. Στουρνάρα στις δηλώσεις των Όλι Ρεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις προαπαιτούμενες δράσεις, τη συμφωνία σε όλα τα στοιχεία του προγράμματος και τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση ήταν απίστευτη ακόμα και για το ανάστημα αυτού του ανδρός… Δεν είναι κάτι σοβαρό, πρόκειται για απλές διοικητικές πράξεις και Προεδρικά Διατάγματα που δεν χρειάζεται να περάσουν από τη Βουλή(!). Κύριε υπουργέ, είναι άλλο να αποδέχεσαι τις εντολές των πραγματικών αφεντικών και άλλο να γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου αυτά που η Βουλή των Ελλήνων πρόσφατα επικύρωσε.

> Τα πάντα υπέρ αγορών και επενδυτών! Από τη μια, το ΥΠΟΙΟ έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, μικροεπιχειρηματιών και από την άλλη, σχεδιάζει αφενός να δώσει επιπλέον απαλλαγές στα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως είναι τα venture capitals, ειδικού τύπου αμοιβαία κεφάλαια, και αφετέρου να μειώσει τη συνολική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις με την επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα και 26% στα αδιανέμητα κέρδη.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Αντί η ελληνική κυβέρνηση να αντισταθεί στις αγορές περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου από hedge funds ή έστω να θεσπίσει κανόνες που θα τους έκοβαν κάθε κερδοσκοπική όρεξη, αντίθετα τους ανοίγει διάπλατα τον δρόμο να αποκτούν ημικρατικές εταιρείες ακόμα και με μοχλευμένα κεφάλαια που υπερβαίνουν κατά πολύ τον πλούτο των ιδιοκτητών τους.

> Οι πιο επικίνδυνοι εχθροί της χώρας είναι εντός των τειχών, διευκολύνοντας τους εισβολείς στην άλωσή της! Μπορεί ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι ως δάχτυλος της κ. Μέρκελ να ζήτησε την περαιτέρω μείωση των κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, αδιαφορώντας πλήρως για τη βαθιά ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία ελέω «τρόικας», ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις τεράστιες ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΣΤΑΤ, που την είχαν συμβουλέψει να αναθεωρήσει προς τα πάνω το περιφερειακό μας ΑΕΠ, χάνοντας έτσι τεράστια κοινοτικά κονδύλια.

> Δεν κάνει να μάθουμε για τυχόν σκελετούς; Αλήθεια, κύριε Μαράντο, πότε προβλέπετε να καλέσετε γενική συνέλευση των μετόχων της bad ATEbank, ώστε να υποβάλετε τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου εκκαθάρισης και να ενημερώσετε σχετικά με την πορεία της;

> Τα καλά και συμφέροντα, κύριε Θωμόπουλε; Δεν μπορεί, πρόεδρε του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να το παίζεις τεχνοκράτης όταν αφορά τις ζωές άλλων, δηλώνοντας πως, αν καθυστερούσε η δόση, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και έτσι ο ελληνικός λαός θα καταλάβαινε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ενώ όταν αφορά την τσέπη σου, κάποια γιουσουφάκια εγκαλούν το ελληνικό κράτος επειδή κατάργησε την καρέκλα σου αζημίως.

> Και πολύ καθυστέρησε να πέσει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Καθοριστικής σημασίας για τα ζητήματα του ΟΠΑΠ Κύπρου είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ Ελλάδας, καθώς η διακρατική συμφωνία για φορολογία και εποπτεία είχε νόημα όταν τα έσοδα του δεύτερου κατευθύνονταν στην Ελληνική Δημοκρατία και όχι σήμερα που κατά 75% τουλάχιστον ανήκουν σε ιδιώτες, με προοπτική να φτάσουν το 95% μετά την αποκρατικοποίηση.

> Άξιζε άραγε τον κόπο, κ. Προβόπουλε; Εσείς το είπατε… Θυσιάστηκε το ΑΕΠ, που συρρικνώθηκε κατά 20%, και η ανεργία αυξήθηκε στο 25%, για να ανακτηθεί κατά 30% η σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας κόστους.

> Η διαφημιστική καμπάνια του Οργανισμού δεν θα έπρεπε να κλείνει τα στόματα των εκδοτών! Δεν φτάνει που η διοίκηση του ΟΤΕ με τις ευχές του κ. Σαμαρά και υπό το άγρυπνο βλέμμα της κ. Μέρκελ είναι έτοιμη να πουλήσει τον μοναδικό δορυφόρο που έχει η Ελλάδα, τον Hellas Sat, ήταν τόσο σίγουρη πως θα υλοποιούσε το εγχείρημά της, που έσπευσε να διανείμει προμέρισμα για την τρέχουσα χρήση ύψους 8 εκατ. ευρώ.

> Γιατί, κυρίες και κύριοι των ελληνικών τραπεζών, δεν «κουρεύετε» τα δάνεια, όπως έκαναν οι γάλλοι συνάδελφοί σας στην Credit Agricole, που ενέγραψε ζημίες 572 εκατ. ευρώ από την απομείωση της μονάδας consumer finance; Επειδή έχετε κοντή μνήμη, σας θυμίζουμε ότι αναφερόμαστε στη θυγατρική της Credicom Finance, η οποία προχώρησε σε γενναίο «κούρεμα», έως και 50% της οφειλής, αν ο πελάτης την εξοφλούσε εφάπαξ εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

> Με το έτσι θέλω, γιατί έτσι γουστάρουν, νταβατζηλίκι, κατά το κοινώς λεγόμενο! Τι κι αν αποδείχτηκε, μέσω του Μνημονίου, ότι η «τρόικα» δεν ήταν τελικά αυτή που επέμενε στη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εντούτοις οι διαπλεκόμενοι υποψήφιοι αγοραστές έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να κατευθύνουν την κυβέρνηση προς αυτήν τη λύση.

> Σαν έτοιμη από καιρό! Δεν πρόλαβαν να καθαρογραφούν οι μνημονιακές απαιτήσεις για τα εργασιακά, και η Vodafone Ελλάδας έσπευσε να υλοποιήσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών της.

> Για να μη λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του, ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί! Μια τράπεζα που, σύμφωνα με κάποιους, βιάζεται να φύγει από τη χώρα δεν θα επένδυε σε τεχνολογίες αιχμής που έχουν να κάνουν με τον ιδιαίτερο χώρο του factoring. Περί της Μillennium bank ο λόγος.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Η Goldman Sachs, που αλλάζει τις εκθέσεις της για την Ελλάδα σαν τα πουκάμισα, δεν φαίνεται να χάνει εύκολα στοίχημα, ποντάρισμα, ζαριά. Μόλις δύο ήταν οι ζημιογόνες ημέρες trading σε όλη τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, ενώ σε επτά μόνο ημέρες κατάφερε να γράψει ημερήσια κέρδη άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

> Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του! Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στα οποία προχωρούν οι εταιρείες και οι οργανισμοί του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, με την ανοχή των αρμόδιων υπουργείων, επιβαρύνουν σημαντικά το ήδη επιβαρυμένο σύστημα ασφάλισης, το οποίο καλούνται πλέον να πληρώσουν όχι μόνο οι νυν εργαζόμενοι, αλλά και όλοι οι πολίτες μέσω των Μνημονίων.

***

• Απορίας άξιον! Εντύπωση προκαλεί πώς, ενώ το 2009 έγιναν μόλις 201 φορολογικές δηλώσεις offshore ακινήτων, αποφέροντας φόρο 3.472.938,54 ευρώ, το 2012, που υποβλήθηκαν 764 περισσότερες (965), τα έσοδα στα κρατικά ταμεία ήταν μόνο 345.201,02 ευρώ…

• Μόνο σαν δουλειά του ποδαριού μπορεί να χαρακτηριστεί η επιφανειακή προσέγγιση που ακολούθησαν ο κ. Λαζαρίδης και η παρέα του στην αναδιάρθρωση των δεικτών του ΧΑ! Από σαπάκια μέχρι και μαγαζιά γωνία, επιλέχθηκαν να στελεχώσουν τις ίδιες ομάδες, γεγονός που από μόνο του αποτελεί παράδοξο, αφού υποτίθεται ότι στόχος ήταν η καλύτερη διεθνής προβολή τους.

• Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει! Κατά πλειοψηφία, δηλαδή μεταξύ τους, η γενική συνέλευση των μετόχων της Κέκροψ ψήφισε υπέρ της πώλησης ακινήτου-φιλέτου στον βασικό μέτοχο της εταιρείας κ. Ψυχάρη.

• Στοχοποιείται και νιώθει την ανάγκη να προειδοποιήσει ότι έχει ισχυρές γνωριμίες; Ποιος ο λόγος της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη ότι τον Ιούνιο (!) συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, με τον οποίο συζήτησε θέματα με επίκεντρο τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τη διεθνή ναυτιλιακή αγορά;


Σχολιάστε εδώ