Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Οι λεκτικές παρεμβάσεις ανέκαθεν ήταν «ισχυρός παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος» στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Πολύ περισσότερο όταν αυτές ΔΕΝ προέρχονται από πρωταγωνιστές της εγχώριας πολιτικής ή οικονομικής σκηνής, αλλά από ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες ή μεγάλους οίκους του εξωτερικού και επιφανείς αναλυτές.

• Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία στο ΧΑ τις προηγούμενες ημέρες, όταν η αγορά μας κινήθηκε με αξιοθαύμαστη… προσαρμοστικότητα στις εναλλαγές συναισθημάτων, δεδομένων και ειδήσεων από την πολιτική επικαιρότητα.

• Αμέσως μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού η αγορά σημείωσε βουτιά με αφορμή τα νέα προσκόμματα και την περαιτέρω καθυστέρηση που έθεσαν οι εταίροι μας στην εκταμίευση της περιβόητης δόσης-«μαμούθ» των 31,5 δισ. ευρώ. Ενώ και οι τράπεζες αντέδρασαν με εντυπωσιακή υποχώρηση όταν δημοσιοποιήθηκαν οι όροι ανακεφαλαιοποίησής τους, που ουσιαστικά «δένουν» ακόμα περισσότερο τα χέρια των νυν μετόχων με την απαίτηση να ανέβει μία μονάδα παραπάνω (από το 8 που λογάριαζε η Τράπεζα της Ελλάδος στο 9 που ζητάει η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς τους.

• Έτσι, είχαμε μια ταχύτατη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ από τις 800 στις 700 μονάδες και μια ακόμα πιο δραματική υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη.

• Στη συνέχεια, όμως, ήρθαν και πάλι κάποιες δηλώσεις για να ανατρέψουν την κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι μάς υποσχέθηκαν άμεση δράση, ο γάλλος Πρόεδρος Ολάντ μάς υποσχέθηκε τη βοήθεια που μας έταξαν οι εταίροι και οι Γερμανοί μιλούν τώρα για δόση μεγαλύτερη της αρχικής, όχι 31, αλλά 44 δισ. ευρώ. Για μια «τριπλή δόση». Και ξαφνικά το χρηματιστήριο έπαθε… overdose και σχεδόν έπιασε ξανά τις 800 μονάδες. Με δυο λόγια, κάποιοι έβγαλαν και πάλι καλά λεφτά…

• Τώρα οι χρηματιστηριακοί αναλυτές μιλούν πάλι για βελτιωμένο κλίμα, στην αντίδραση πρωτοστάτησαν ξανά οι τράπεζες (σ.σ.: ξεχάστηκε εν μια νυκτί η ανακεφαλαιοποίηση), αλλά εκείνο που πρέπει να προβληματίζει όλους τους υγιώς σκεπτόμενους είναι το ότι παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη -και σε μια συνεδρίαση όπως αυτή της Τετάρτης, που ενδοσυνεδριακά ο δείκτης έφτασε να κερδίζει σχεδόν 2,9%- η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις! Με δυο λόγια, εκείνο που πρέπει να μας μείνει από ακόμα μία εβδομάδα «συγκινήσεων» στο ΧΑ είναι η συναίσθηση του ότι, όπως ακριβώς μια δόση, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν αρκεί για να διασωθεί η οικονομία μας, έτσι και μια υπεραπόδοση, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, δεν φτάνει για να αλλάξει ρότα η αγορά. Φτάνει όμως για να «εγκλωβίσει» και άλλους ανυποψίαστους επενδυτές!


Σχολιάστε εδώ