στα ενδότερα των ομάδων

• Οι περισσότερες ελληνικές ομάδες βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης, αλλά η εθνική ομάδα εξακολουθεί να διακρίνεται ακόμα και στα φιλικά προετοιμασίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το διπλό επί της Ιρλανδίας, που επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα και τις ικανότητες της «επίσημης αγαπημένης».

• Ο Φερνάντο Σάντος όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει την Εθνική στο επίπεδο που την παρέλαβε από τον Ότο Ρεχάγκελ, αλλά βελτίωσε και τα ποσοστά της. Με βάση τη στατιστική, ο Πορτογάλος είναι ο πλέον επιτυχημένος ομοσπονδιακός προπονητής.

• Του λείπει, βέβαια, ένα Euro, το οποίο κατέκτησε ο «Όθωνας» το 2004 στην Πορτογαλία, όταν έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη των μεγάλων ποδοσφαιρικών δυνάμεων, αλλά ο Σάντος αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του Γερμανού στη συγκομιδή θετικών αποτελεσμάτων.

• Το σημαντικότερο όφελος για την Εθνική, όμως, είναι ότι ο Πορτογάλος βγάζει την επόμενη φουρνιά παικτών δίχως αγωνιστικό κόστος έως τώρα. Απέναντι στην Ιρλανδία η Εθνική παρατάχθηκε για πρώτη φορά δίχως ούτε έναν πρωταθλητή Ευρώπης, καθώς απουσίαζαν οι δύο τελευταίοι Μοϊκανοί, ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης.

• Παρουσίασε νέο αίμα ο Σάντος! Έβαλε μέσα τον Ταχτσίδη και τον Σταφυλίδη, δύο παίκτες χωρίς προηγούμενες συμμετοχές στην εθνική ομάδα.

• Τόσο ο μέσος της Ρόμα όσο και ο νεαρός μπακ του ΠΑΟΚ ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του αγώνα και βοήθησαν σημαντικά τους συμπαίκτες τους να προσθέσουν ακόμα μία νίκη στην πορεία της Εθνικής. Κυρίως, όμως, έδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν ενεργά μέλη της ομάδας και να καλύψουν κενά βασικών παικτών.

• Ειδικά ο Ταχτσίδης έδειξε με την αγωνιστική συμπεριφορά του ότι άφησε πίσω όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά που απείλησαν να τελειώσουν πρόωρα την καριέρα του. Η δουλειά του με τον Ζνέντεκ Ζέμαν στη Ρόμα αποδίδει καρπούς και ο Σάντος απέκτησε μια ποιοτική λύση στη μεσαία γραμμή.

• Το ευχάριστο για τον Πορτογάλο είναι ότι από τις μικρές εθνικές ομάδες έρχονται και άλλοι παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την Εθνική. Ο Γιαννιώτας χτυπάει ήδη την πόρτα των αντρών, ενώ ο Σάντος έχει κατά νου και τον Κάτσε, αν ο νεαρός παίκτης του ΠΑΟΚ αποφασίσει να παίξει για την Ελλάδα και όχι για την Αλβανία, απ’ όπου κατάγεται.

• Σε εκτίμηση έχει ο Πορτογάλος και τον Κατίδη, αλλά ο μέσος της ΑΕΚ εξακολουθεί να ψάχνει τα πατήματά του και τη θέση του στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επηρεάζεται από την έλλειψη ποιότητας στην ομάδα του. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα μπει στην ατζέντα του Σάντος, όπως και ο Γκέντσογλου, ο οποίος βελτιώνεται καθημερινά στη Λιβόρνο, με την οποία κάνει πρωταθλητισμό στη Β’ Ιταλίας.

• Τα οικονομικά προβλήματα των ΠΑΕ, εξάλλου, άλλαξαν εντελώς τον σχεδιασμό των ομάδων και πολλοί νεαροί παίκτες πήραν αυξημένο χρόνο συμμετοχής. Η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Πανιώνιος, ο ΠΑΟΚ έχουν γεμίσει με ταλέντα που παίζουν διαρκώς και μέσα από τις συμμετοχές τους βελτιώνονται.

• Μην παραβλέπουμε και την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, που συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ των μικρών ηλικιών. Οι «ερυθρόλευκοι» δίνουν παίκτες στις εθνικές ομάδες Ελπίδων και Νέων, αλλά εκεί που πραγματικά τα καταφέρνουν θαυμάσια είναι το Νεξτ Τζενερέισον Σέρις, όπως ονομάζει η ΟΥΕΦΑ το σεντόνι για ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών.

• Στον Πειραιά έχουν επενδύσει πολλά στις υποδομές και φαίνεται πως πήραν τα ηνία από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έβγαζε πάντα παίκτες από τα σπλάχνα του. Όπως λέει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σύντομα ο Ολυμπιακός θα θυμίζει εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιριστών.

• Με στόχο, βέβαια, να μετατραπούν οι «ερυθρόλευκοι» σε Πόρτο, δηλαδή σε μια ομάδα που και ανταγωνιστική θα παραμένει στις διεθνείς διοργανώσεις αλλά και θα παράγει παίκτες, τους οποίους θα πουλάει στην κορύφωση της καριέρας τους, όπως κάνουν οι «δράκοι». Με έξτρα οικονομικά οφέλη, τα οποία θεωρούν στον Πειραιά ότι θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν τα σκήπτρα στην Ελλάδα.

• Γενικά έχει πέραση το πορτογαλικό μοντέλο στις ελληνικές ομάδες. Όσο δούλευε ο Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ αναζητούσε προπονητές στην Ισπανία, ενώ πλέον γίνεται και μια στροφή σε άλλη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

• Ακόμα και ο Γιάννης Αλαφούζος έχει σε εκτίμηση το πορτογαλικό μοντέλο και το απέδειξε με τη στήριξη που πρόσφερε απλόχερα στον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Χρειάστηκε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να πάρει την απόφαση για το διαζύγιο.

• Και μιας και αναφερθήκαμε στον Φερέιρα, ο εγωισμός του δέχτηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα. Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού είχε αναδείξει τη φετινή σεζόν ως μια από τις κορυφαίες της καριέρας του, με την ιδιαιτερότητα της πρόκλησης απέναντι σε έναν ανερχόμενο συμπατριώτη του, τον Λεονάρντο Ζαρντίμ.

• Ήθελε να αποδείξει ότι μπορούσε να επικρατήσει στη μάχη των πάγκων και έτσι να άνοιγε εκ νέου την πόρτα κάποιας μεγάλης ομάδας στην πατρίδα του. Γι’ αυτό είχε στυλώσει τα πόδια και προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο, μήπως και κατάφερνε να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων μέσα από ένα αγωνιστικό ξέσπασμα του Παναθηναϊκού.

• Ήθελε παράλληλα να αποδείξει ο Φερέιρα ότι μπορούσε να πετύχει στο εξωτερικό. Έτσι, θα διέγραφε την αποτυχία του στη Μάλαγα, όπου πήγε με όνειρα, αλλά οι Καταριανοί τον καθάρισαν στεγνά, πριν καλά καλά συμπληρώσει τέσσερις μήνες στον πάγκο των Ανδαλουσιανών.

• Σε ό,τι αφορά τον διάδοχο του Πορτογάλου, τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, μέτρησε ιδιαίτερα η γνώμη του Γιάννη Σαμαρά αλλά και η προώθηση πολλών παικτών από την ομάδα Νέων. Ο Ρότσα κατέκτησε τίτλο με τους μικρούς, που τον θεωρούν ποδοσφαιρικό δάσκαλό τους και τον εμπιστεύονται απόλυτα.

• Με τους πάγκους των μεγάλων ομάδων συμβαίνει κάτι τρομερό. Όποτε γεννάται θέμα για κάποιον προπονητή, αμέσως μεταξύ των υποψηφίων ο Σάκης Τσιώλης και, μάλιστα, εμφανίζεται από μερίδα του Τύπου εμφανίζεται ως φαβορί για την κάλυψη της θέσης.

• Στην Τρίπολη έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται, διότι κάθε φορά που βγαίνει θέμα Τσιώλη για τον πάγκο κάποιας άλλης ομάδας, ο Αστέρας χάνει βαθμούς, λες και αποπροσανατολίζονται οι παίκτες. Έτσι, σχεδιάζουν οι παράγοντες της ομάδας να τραβήξουν το αυτί του θεσσαλού τεχνικού.


Σχολιάστε εδώ