Σε φάση αναμονής η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Εξάλλου, η αναδιάταξη στο εσωτερικό της ΚΟ, με τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους της στην ψηφοφορία των μέτρων, έχει διαμορφώσει ένα νέο μωσαϊκό προσώπων, που ψάχνουν κοινό βηματισμό.

Πηγές της Ιπποκράτους εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον σχηματισμό νέων ισορροπιών, με την αναβάθμιση κάποιων βουλευτών να προκαλεί την αντίδραση των υπολοίπων.

Παρʼ όλα αυτά, οι συζητήσεις ήδη διεξάγονται στο παρασκήνιο και οι απόψεις των στελεχών είναι διαμορφωμένες. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχηματιστεί μια ετερόκλητη αλλά δυναμική ομάδα νέων ηλικιακά, που διεκδικούν με αξιώσεις λόγο και ρόλο σε κυβέρνηση και κόμμα. Κοινός τόπος είναι η πίστη στην ανάγκη συνολικής ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ με στελέχη νέας γενιάς, που μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα με την κοινωνία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Θ. Μωραΐτης, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Τριαντάφυλλος.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εκτιμά ότι για το ΠΑΣΟΚ θα είναι κρίσιμο να καταφέρει να κρατηθεί σε ικανοποιητικά ποσοστά στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν έρθουν. «Αν κινηθούμε σταθερά στις επόμενες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα κρατηθεί για πάντα», δηλώνει σε συνομιλητές του. Από την άλλη, ο Θάνος Μωραΐτης φαίνεται πως ενδιαφέρεται περισσότερο για την αποκαλούμενη δημοκρατική παράταξη, καθώς θεωρεί πως ο ιστορικός χώρος του Κέντρου, με όλα τα παρακλάδια του, είναι ο φυσικός χώρος του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηρίζει ανιστόρητους όσους επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο δίπολο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ή των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Το επιχείρημα της ανανέωσης και του ρόλου των προσώπων δέχεται και ο Συμεών Κεδίκογλου –που κράτησε διακριτική στάση στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η ΚΟ–, ενώ εκτιμά ότι απαρέγκλιτος όρος για να μπορέσει το κόμμα να πάρει τα πάνω του είναι ο παραμερισμός των διαφορών και η επιτυχής πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα.

Στα παραπάνω πρόσωπα συγκαταλέγεται και μια σειρά μεγαλύτερων ηλικιακά βουλευτών, όπως οι Φ. Σαχινίδης, Γ. Μανιάτης και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Για τον κ. Μανιάτη, ο μαξιμαλιστικός στόχος της ανάκαμψης των ποσοστών του κόμματος ακόμη και στο 18% είναι εφικτός, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση της σταθεροποίησης της χώρας. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, αν στο εσωτερικό υπάρξει μια στοιχειώδης ηρεμία και τα πράγματα κυλήσουν ομαλά για τη χώρα, τότε ένα μέρος του καρπού της επιτυχίας θα το εισπράξει και το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, υπάρχουν και αρκετοί βουλευτές που είναι πολύ επιφυλακτικοί αναφορικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στο κόμμα. Ο Δ. Κρεμαστινός τονίζει ότι το 7% που δίνουν στην Ιπποκράτους οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ εύκολο να πέσει στο 4% και υπογραμμίζει πως, για να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει, πρέπει να βγει επιθετικά στην κοινωνία. Όπως τονίζει σε συνομιλητές του, η ηγεσία θα έπρεπε να βρίσκεται καθημερινά «έξω» και όχι να διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση. Ακόμη και το πολυσυζητημένο συνέδριο εκτιμά ότι δεν θα έχει νόημα αν απλώς μαζευτούν για δύο μέρες τα στελέχη και μιλήσουν. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να υπήρχαν ανοιχτές προσυνεδριακές διαδικασίες τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Ο Β. Κεγκέρογλου, από την άλλη, υπογραμμίζει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί ένα άλμα σε όλα τα επίπεδα. Σημειώνει, δε, ότι στο συνέδριο θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τις αρχές, τις θέσεις αλλά και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν του κόμματος, ακόμη κι αν χρειαστεί να δοθεί η σκυτάλη σε νέα ηγεσία. Επιπλέον, ο Χρ. Αηδόνης ζητά ρήξεις και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, είναι ένθερμος υποστηρικτής των δομικών αλλαγών στο κράτος και σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις του τονίζει ότι δεν τον καλύπτει ένα μικρό κόμμα της τάξης του 7%.

Παράλληλα, υπάρχει και η ομάδα εκείνων που διαγράφησαν, οι οποίοι εδώ και καιρό αμφισβητούν τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει τον ιστορικό του χώρο. Ειδικά ο κ. Μπόλαρης αμφισβητεί ουσιαστικά τη διαγραφή του από το κόμμα, καθώς θέτει το ζήτημα της νομιμοποίησης της συγκεκριμένης απόφασης. Από καιρό ασκούσε πολύ έντονη κριτική στα κομματικά όργανα για τον τρόπο λειτουργίας και σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι ο χώρος τον οποίο εκφράζει δεν έχει αλλοιωθεί, αντίθετα με το κόμμα και την πολιτική του. Πολλές φορές έχει τονίσει σε συνομιλητές του ότι «οι ψηφοφόροι δεν έφυγαν, περιμένουν το ΠΑΣΟΚ» και έχει προαναγγείλει εξελίξεις αφότου τελειώσει το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης. Θεωρεί, δε, πως το ΠΑΣΟΚ με την παρούσα μορφή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεργαστεί με τη ΝΔ στο πλαίσιο μιας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας.

Παναγιώτης Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ