Προς έξοδο ο Ρουπακιώτης

Έπειτα από παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη η ένταση εκτονώθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό ο κ. Ρουπακιώτης θα τεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος. Άλλωστε, η παρουσία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν εξαρχής προβληματική και, όποτε προέκυπτε ζήτημα, η συνεννόηση του πρωθυπουργού μαζί του γινόταν μέσω του… κ. Κουβέλη.

Ο τελευταίος εμφανίζεται προβληματισμένος με την τακτική του υπουργού Δικαιοσύνης και λέγεται ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά για την αντικατάστασή του. Δυσφορία για τους χειρισμούς του κ. Ρουπακιώτη εκφράζουν και στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οι δηλώσεις του σχετικά με τις απαιτήσεις της «τρόικας» και η αποστροφή του «μας πάτησαν στον λαιμό» αιφνιδίασαν το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανέτρεπαν τη θεωρία της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης, και πρόσφεραν επιχειρήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο δε ο ισχυρισμός του ότι ορισμένα από τα μέτρα επιβλήθηκαν γιατί εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Μόλις πληροφορήθηκε τα παραπάνω ο κ. Σαμαράς, επικοινώνησε με τον κ. Κουβέλη και του ζήτησε να συστήσει στον υπουργό Δικαιοσύνης να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επικοινώνησε μαζί του, μετέφερε το «μήνυμα», πλην όμως δεν εισακούστηκε από τον κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος την επομένη επανήλθε… δριμύτερος και σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανέφερε ότι αυτά που υπέγραψε (σ.σ.: εννοώντας τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο) δεν τα έγραψε εκείνος, αλλά η «τρόικα» και το υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ίδιο συνέβη και με άλλους υπουργούς, χωρίς πάντως να τους κατονομάσει.
Οι δηλώσεις του αυτές πυροδότησαν νέες αντιδράσεις και νέο κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών των κ. Σαμαρά – Κουβέλη και του δεύτερου με τον κ. Ρουπακιώτη. Κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυαν «πυρά» κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και τον κατηγορούσαν για καθυστερημένη ευαισθησία. «Του πήρε τέσσερις μήνες για να καταλάβει τον ρόλο που παίζει η “τρόικα”», «Αν διαφωνούσε με τις απαιτήσεις των τροϊκανών, έπρεπε να είχε βγει εγκαίρως να καταγγείλει τη συμπεριφορά τους» ήταν μερικά μόνο από τα σχόλια που διατυπώθηκαν.

Η υπόθεση προκάλεσε τριβές και εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς βουλευτές και στελέχη εγκαλούν τον κ. Κουβέλη για υποτονική στάση, ότι ανέχεται τον κ. Ρουπακιώτη, ότι αποφεύγει να πάρει αποφάσεις και να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Ακόμη ότι προσπαθεί να ισορροπήσει σε δυο βάρκες, δηλαδή να είναι εντός κι εκτός κυβέρνησης.

Γκρίνιες υπάρχουν και για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη (έχει υποδειχθεί από τη ΔΗΜΑΡ), ο οποίος έχει πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα.


Σχολιάστε εδώ