«Πονοκέφαλο» στον Κουβέλη το αντάρτικο Βουδούρη – Μουτσινά

Νευρική κρίση έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ οι αντάρτες των τελευταίων μηνών Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, με αποκορύφωμα την αρνητική τους ψήφο επί του προϋπολογισμού το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ενώ μεγάλη αίσθηση προκάλεσε και η ηχηρή απουσία του Γιάννη Πανούση, επιβεβαιώνοντας με τη στάση του τις πληροφορίες που τον ήθελαν προβληματισμένο, καθώς δεν συμφωνούσε στην υπερψήφισή του. Ο έντονος εκνευρισμός και η μεγάλη δυσαρέσκεια –που υπήρχαν εκ των πραγμάτων εντός της ΔΗΜΑΡ με το μειοψηφικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί– αποτυπώθηκαν επισήμως στη θυελλώδη και πολύωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη, με τις τοποθετήσεις τόσο του προέδρου όσο και των μελών να καθίστανται εξόχως ενδιαφέρουσες.

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης της ΕΕ

Η μαραθώνια συνεδρίαση των κομματικών οργάνων κράτησε πάνω από πέντε ώρες, με αρκετά κορυφαία στελέχη και βουλευτές να εκφράζουν τη διαφωνία τους για τη στάση που επέλεξαν να τηρήσουν οι βουλευτές Βουδούρης και Μουτσινάς, καθώς «πρόκειται για στάση που αποστασιοποιείται από τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και συνιστά πολιτική παραβίαση των αποφάσεών του». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», η τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη ήταν σαφής: «Υπερασπίζομαι τις συλλογικές διαδικασίες, σέβομαι τις απόψεις και το δικαίωμα της μειοψηφίας να τις εκφράζει, αλλά πολιτικά αποδοκιμάζω συμπεριφορές που περιφρονούν το κόμμα, που δεν υπηρετούν ούτε τις συλλογικές αποφάσεις ούτε το δικαιώματα στη μειοψηφία και εξ αντικειμένου προσβάλλουν το κόμμα. Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε», διαμηνύοντας κατʼ αυτόν τον τρόπο ότι δεν μπορεί να πάει μακριά η βαλίτσα, αφού από δω και στο εξής οι όποιες ψηφοφορίες ακολουθήσουν θα είναι εξίσου κρίσιμες.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν μπορεί ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ να ασκεί αντιπολίτευση στον ίδιο της τον εαυτό, τη στιγμή μάλιστα που ούτε για τους υπόλοιπους βουλευτές είναι ευχάριστες οι αποφάσεις που λαμβάνονται.

Βουδούρης: Δεν θα
τους διευκολύνουμε!

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δήλωσε πως «έχω το δικαίωμα να ψηφίζω όπως θέλω», δήλωσε στο «Π» αναφορικά με τα σενάρια περί ανεξαρτητοποίησής του: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να φύγουμε και δεν θα τους διευκολύνουμε. Θέλουν να αποφύγουν μια πολιτική συζήτηση ποινικοποιώντας τη συμπεριφορά βουλευτών. Εμείς δεν θέλουμε πολεμικό διάλογο», ξεκαθαρίζοντας έτσι πως δεν αναμένεται –σε άμεσο χρόνο τουλάχιστον– να αποχωρήσει οικειοθελώς. Ο Πάρις Μουτσινάς, από την άλλη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», εμφανίστηκε συγκρατημένος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τεκμηριώνοντας την επιλογή του να καταψηφίσει με το σκεπτικό: «Αισθάνθηκα πίεση και λειτούργησα με το συναίσθημα», όπως ο ίδιος είπε στα κομματικά όργανα.

Θα τους θέσει εκτός Κ.Ο.
Από κει και πέρα, τα μέλη της ΕΕ Ανδρέας Νεφελούδης και Βαγγέλης Ζορκάδης τάχθηκαν υπέρ των βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν κατά συνείδηση. Αντιθέτως, το τρίτο μέλος που στηρίζει τη μη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, ο Χρήστος Σταυρόπουλος, άσκησε κριτική στους δυο αντάρτες, τονίζοντας πως «είναι διαφορετικό το να διαφωνείς και διαφορετικό το να μην ακολουθείς τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνουν τα όργανα του κόμματος. Οφείλουμε να τις σεβόμαστε και όχι να εκτιθέμεθα». Την ίδια ώρα, πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες μάλιστα πρόσκεινται στον πρόεδρο, αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση των ανταρτών από την Αγίου Κωνσταντίνου, όπως και η πιθανότατη μετακόμισή τους στην Κουμουνδούρου. Όπως αναφέρει άλλωστε κορυφαίος βουλευτής στο «Π», «προσπαθούν να δημιουργήσουν ρεύμα και πίσω απʼ όλο αυτό ενορχηστρωτής είναι ο Μπαγεώργος. Το πάνε κλιμακωτά, δεν θα αντέξουν όμως για πολύ, καθώς οι εφαρμοστικοί πλησιάζουν. Διαγραφή εντός της ΔΗΜΑΡ δεν προβλέπεται, ωστόσο ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα, βάσει του κανονισμού, να τους θέσει εκτός ΚΟ και αν συνεχίσουν έτσι… θα το κάνει»!

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ