Περπατάμε σε ναρκοπέδιο…

Τα «κρούσματα βίας» των τελευταίων ημερών (ΔΕΘ, Δήμος Αθηναίων κ.ά.) σήμαναν συναγερμό μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα «θερμά επεισόδια» θα είναι καθημερινό φαινόμενο τους επόμενους μήνες. «Η κυβέρνηση θα είναι σαν να περπατάει σε ναρκοπέδιο. Αρκεί ένα λάθος βήμα για να γίνει η έκρηξη», λένε χαρακτηριστικά.

Εξαιρετικά ανήσυχος με την κατάσταση εμφανίζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επικοινώνησε προσωπικά με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη για να ενημερωθεί σχετικά με τον προπηλακισμό του γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη και τις αντιδράσεις του παριστάμενου υφυπουργού κ. Φούχτελ.

Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει προς τους στενούς συνεργάτες του την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα αποφορτίσουν το κλίμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και σοβαροί και μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια να βγει η χώρα από το τούνελ της οικονομικής κρίσης. «Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει αν δεν έχει την κοινωνία μαζί του», τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Αντιλαμβάνεται, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη φάση δεν μπορεί να ελπίζει στη συναίνεση των πολιτών, αλλά μόνο να εύχεται να αμβλυνθούν σταδιακά οι αντιδράσεις τους.

Με το δεδομένο αυτό, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει, μέσω της ασφυκτικής πίεσης στους υπουργούς, την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την υλοποίηση των κρίσιμων αποφάσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο, θέλοντας να προλάβει όξυνση των κοινωνικών αντιδράσεων. «Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα», επισημαίνει, ενώ προγραμματίζει κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία (στις αρχές της εβδομάδας πήγε στο Ανάπτυξης) στην προσπάθειά του να «πάρουν μπροστά» οι μηχανές. Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα είναι το βασικό κριτήριο του πρωθυπουργού στην επιλογή των προσώπων κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η άμεση προώθηση των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών που εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο αποτελεί το «μεγάλο στοίχημα» για την κυβέρνηση. Για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι έτσι θα διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, που με πολύ κόπο και θυσίες κατακτήθηκε το τελευταίο δίμηνο, και, δεύτερον, θα αποφευχθούν νέα μέτρα, που θα προκύψουν σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.


Σχολιάστε εδώ