Ο γιατρός σας

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας) εξαγγέλθηκε απεργία για τις 26 και 27 Νοεμβρίου. Σε ψήφισμά τους οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι «τα φαρμακεία είναι σε δεινή θέση. Προκειμένου να λειτουργήσουν και να προμηθεύσουν με φάρμακα τους ασφαλισμένους, δανείζονται χωρίς να πληρώνονται, πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ επί μη εισπραχθέντων. Η πλήρης αποπληρωμή των οφειλομένων, για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση, αλλά και η αποπληρωμή των χρεών όλων των εντασσομένων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης για τα φαρμακεία».

o Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αναρτήθηκε τελικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου και, παρότι υποτίθεται ότι είχαν διορθωθεί τα λάθη, διορθώθηκε «στον αέρα» άλλες δύο φορές. Αν και ήταν γνωστό ότι λόγω των λαθών που είχε οι φαρμακευτικές εταιρείες καθυστερούσαν την τιμολόγηση των προϊόντων τους και οι φαρμακαποθήκες δεν τροφοδοτούσαν επαρκώς την αγορά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, συνεχίζοντας την κόντρα με τους φαρμακοποιούς, έριξε πάλι λάδι στη φωτιά λέγοντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι οι φαρμακοποιοί ευθύνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων, γιατί «θέλουν να έχουν τα ράφια τους άδεια, ώστε να τα ξαναγεμίσουν όταν θα πέσουν οι τιμές».

o Στη γραμμή Σαλμά και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Αν και είναι παγκοσμίως γνωστό ότι δεν «μιλούν μεταξύ τους», εντούτοις έχουν κοινό μέτωπο κατά των φαρμακοποιών. Έτσι, λοιπόν, ανέφερε την προηγούμενη Τετάρτη πως «πληροφορείται ότι ορισμένοι (φαρμακοποιοί) αποσύρουν φάρμακα, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Τους καλώ να μην το κάνουν».

o Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας είπε και το εξής κουφό: «Το μέτρο του 1 ευρώ ανά συνταγή και των 25 ευρώ εισόδου στα νοσοκομεία θα ισχύσει από την 1/1/2014. Εμείς όμως δεν θα το εφαρμόσουμε». Τότε γιατί το ψηφίσατε, κύριε υπουργέ;

o Στο μεταξύ, και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη σε τηλεοπτική της συνέντευξη εξέφρασε τη διαφωνία της με την εφαρμογή εισιτηρίου 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν προτρέπει τους πολίτες να μην πληρώνουν το ποσό αυτό.

o Συμπολίτες μας μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία προκειμένου να εξασφαλίσουν στέγη και φαγητό. Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νομού Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Κωστάρας στο aerasnews.gr, ένα φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, γενικεύεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

o Μια περίεργη ιστορία λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Δέκα νεογνά -από τα οποία τα τέσσερα κατέληξαν- που νοσηλεύονται στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου προσβλήθηκαν από πολυανθεκτικό στέλεχος του μικροοργανισμού κλεμπσιέλα. Ήδη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διερευνά τους τέσσερις θανάτους που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη μονάδα, ενώ ο προϊστάμενος Εισαγγελέας Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε εντολή να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου των τεσσάρων νεογέννητων, για να αποσαφηνιστεί εάν υπάρχουν ευθύνες θεραπόντων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα νεογνά που κατέληξαν ήταν πρόωρα, με χαμηλό βάρος γέννησης και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε τη μονάδα νεογνών προκειμένου να ενημερωθεί για την κλινική πορεία και την εξέλιξη των περιστατικών, καθώς και για να αναζητήσει παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης, με στόχο τον έλεγχο της νόσου. Το κλιμάκιο συνέστησε αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και απομόνωσης των περιστατικών, ευρεία περιβαλλοντική διερεύνηση και πραγματοποίησε επιδημιολογική διερεύνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου. Παρόμοια περιστατικά είχαν συμβεί και παλιότερα στο ίδιο νοσοκομείο, για το θέμα αυτό όμως θα επανέλθουμε με νεότερες πληροφορίες.


Σχολιάστε εδώ