Μια ανάσα πριν από τη στάση πληρωμών

Για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου η κυβέρνηση στρέφεται μάλλον προς δανεισμό από ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι όμως αντιδρούν, φοβούμενοι ότι τα χρήματα από ταμεία πρόνοιας θα είναι δανεικά και αγύριστα.

Σύγχυση και αντιπαράθεση
Οι «τροϊκανοί», πάντως, έχουν κάνει το κυπριακό κράτος φύλλο και φτερό. Έχουν βάλει χέρι στα πάντα, ακόμη και στα κλειστά επαγγέλματα, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται αιφνιδιασμένη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η «τρόικα» δεν έχει σε αυτήν τη φάση εξουσιοδότηση για να καταλήξει σε υπογραφή Μνημονίου. Εκτιμάται ότι θα αναχωρήσει από την Κύπρο και θα επιστρέψει εκ νέου. Στην κυβέρνηση ούτως ή άλλως επικρατεί σύγχυση.

Ενώ ο Στέφανος Στεφάνου δήλωνε τα πιο πάνω, στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες νωρίτερα, άφηνε με τοποθετήσεις του να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα, ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα υπογραφεί το Μνημόνιο, τόσο το καλύτερο για τον τόπο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμαινε ότι δεν τον ενδιαφέρει ο χρόνος υπογραφής του Μνημονίου, αλλά το περιεχόμενο.

Εξ αφορμής η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι οδηγεί την Κύπρο στη χρεοκοπία και ότι επιδιώκει να ηρωοποιηθεί φορτώνοντας την υπογραφή στον επόμενο Πρόεδρο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στον πολίτη. Ακόμη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι ο ίδιος κάλεσε την «τρόικα» και ότι φέρει την ευθύνη για την οικονομία.

Βιωσιμότητα χρέους
Το Μνημόνιο δεν μπορεί να υπογραφεί, διότι υπάρχει πρόβλημα στο ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ποσό αυτό σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του χρέους και τους όρους που θα επιβληθούν στο Μνημόνιο. Η «τρόικα» ισχυρίζεται ότι μόνο η Λαϊκή Τράπεζα χρειάζεται 8 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κύπρος θα χρειαστεί έως και 12 με 16 δισ. ευρώ. Το όριο της βιωσιμότητας είναι περί τα 9 δισ. ευρώ στο σύνολό τους. Το ποσό αναμένεται να γίνει γνωστό μετά το πέρας της έρευνας που πραγματοποιεί η εταιρεία Πίμκο. Η τελική έκθεση θα είναι έτοιμη περί τον Ιανουάριο. Αναμένεται να εκδοθεί ενδιάμεσο πόρισμα, τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Αρχιεπίσκοπος και «κούρεμα»
Στην υπόθεση της «τρόικας» επενέβη και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε ότι, εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις της «τρόικας» για τις τράπεζες, η ακίνητη περιουσία του τόπου θα περιέλθει στα χέρια πέντε πλουσίων! Η Λαϊκή Τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Η διάσωσή της είναι αναγκαία. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, αφού θα κινδυνέψουν καταθέσεις και επενδύσεις και γενικότερα το οικονομικό σύστημα. Εκεί όμως που θα κινδυνέψει η κυπριακή οικονομία είναι στην περίπτωση νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που θα καλύψει εκτός των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κυπριακές τράπεζες που δρουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος και το δημόσιο χρέος μετά βεβαιότητας θα είναι μη βιώσιμο.


Σχολιάστε εδώ