«Μάχη» για να αποτραπούν οι διαθεσιμότητες!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δήμαρχος δήλωσε ότι πλεονάζον προσωπικό στον Πειραιά δεν υπάρχει και κατά συνέπεια δεν πρόκειται η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε καμία διαθεσιμότητα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι στο Κανάλι 1 γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που ζητά το ΑΣΕΠ να απολυθούν γιατί δεν έχουν προσληφθεί νόμιμα.

Οι εκπρόσωποι των συνδυασμών της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μη στείλει ο δήμος τα στοιχεία των εργαζομένων που ζητά ο υπουργός Εσωτερικών για να μπουν σε διαθεσιμότητα. Ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας τόνισε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον δήμο που απειλούνται με απόλυση είναι γύρω στα εξήντα τρία άτομα, αλλά ακόμα και ένας αν ήταν, θα έπρεπε να προστατευτεί. Ο Κυριάκος Σιγαλάκος, που μίλησε εκ μέρους του συνδυασμού του Μαντούβαλου, είπε ότι το ΔΣ πρέπει να πάρει απόφαση να μην απολυθεί κανένας. Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη υποστήριξε ότι ο δήμος δεν πρέπει να μπει καθόλου στη διαδικασία που ζητά το υπουργείο. Από την πλευρά της, η σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαίρη Σταθάκη τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να αποτραπούν οι απολύσεις, ενώ ο ανεξάρτητος Αντώνης Καλογερόγιαννης διευκρίνισε ότι άλλοι συνδυασμοί είχαν ζητήσει παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Κανάλι 1 έπειτα από καταγγελία του για κακοδιαχείριση.

Τα αίματα «άναψαν» όταν τρεις συνδικαλιστές, δύο από την ΑΔΕΔΥ και ένας από την ΠΟΕ/ΟΤΑ, ζήτησαν να παρέμβουν και να μιλήσουν για το θέμα των απολύσεων. Ο δήμαρχος επανέλαβε πως πάγια θέση του είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση και ότι θα επιμείνει στη θέση πως ο δήμος δεν έχει πλεόνασμα υπαλλήλων και όσοι υπηρετούν σήμερα είναι άκρως απαραίτητοι.

Στη συνέχεια, και ενώ ο Β. Μιχαλολιάκος είχε αποχωρήσει, υπήρξε νέα ένταση για το αν θα πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα είναι να μη γνωρίζει τελικά κανένας τι ψηφίστηκε στο συμβούλιο και ποια είναι η τελική απόφαση. Πάντως, από την ομιλία και τις δηλώσεις του δημάρχου προκύπτει ότι ο Δήμος Πειραιά δεν δέχεται να γίνει καμία απόλυση. Εκείνο όμως που δεν καταλαβαίνουμε είναι πώς τα καταφέρνουν όλες οι παρατάξεις να… συμφωνούν διαφωνώντας! Κι αυτό γιατί καμία παράταξη δεν ήθελε απολύσεις, αλλά οι σύμβουλοί τους παραλίγο να έρθουν στα… χέρια γιατί διαφωνούσαν στη διατύπωση της απόφασης. Αφήστε που οι μισοί ήθελαν απόφαση και οι υπόλοιποι ψήφισμα!

***

// Με πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου και της προέδρου της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνας Καλαγιά – Καραμαλάκου ξεκινά τη Δευτέρα 19/11 η λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος «Διδακτική Αλληλεγγύη», με δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα στα παιδιά οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σηκώσουν το βάρος των διδάκτρων.

// Ο κόσμος… καιγόταν μετά την ανακοίνωση περί διαθεσιμότητας υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον δήμο, αλλά η σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Σταθάκη τον… χαβά της. Το πρόβλημά της ήταν τι θα γίνει με το ναΐδριο στο προαύλιο του Αγ. Νικολάου. Γι’ αυτό και… όλο χαρά πληροφόρησε το Σώμα ότι -επιτέλους- ο ναΐσκος μεταφέρθηκε, κατόπιν απόφασης του Μητροπολίτη Πειραιά, στο νεκροταφείο του Σχιστού. Η τοποθέτησή της προκάλεσε έκπληξη σε όλους, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε ότι κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανος επειδή απομακρύνθηκε μία εκκλησία. Εμείς χτίζουμε εκκλησίες, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν γκρεμίζουμε!

// Η νέα ρύθμιση που προβλέπει ότι οι δήμοι που χρωστάνε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα μπορούν να κάνουν επιμήκυνση οκτώ ετών στην αποπληρωμή των δανείων, ενώ παρέχεται και τριετής περίοδος χάριτος, θα ωφελήσει αρκετά τον Πειραιά. Γιατί εκεί που δεν έπαιρνε ούτε… ευρώ από τους ΚΑΠ, γιατί τους έπαιρνε όλους το Ταμείο, τώρα θα του μένει ένα ικανοποιητικό ποσό, που τούτες τις δύσκολες μέρες θα είναι… υπερπολύτιμο.

// Στη Δικαιοσύνη και σε βάρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποφασισμένη να προσφύγει αμέσως η διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ για το θέμα των δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων. Αυτό γιατί το κράτος, αφού μετέφερε την αρμοδιότητα και την ευθύνη στην αυτοδιοίκηση, υποχρεώθηκε από σχετικό άρθρο του Συντάγματος να μεταφέρει και τους αντίστοιχους πόρους με τον νόμο 3170 του 2003. Τα πρώτα χρόνια υλοποίησε την υποχρέωσή του αυτή. Τα τελευταία 3 χρόνια όμως, με διάφορα προσχήματα, δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ στους δήμους που έχουν αντίστοιχα προγράμματα και ταυτόχρονα σφυρίζει αδιάφορα για τους κινδύνους που απειλούν τους πολίτες.

// Άψογη η δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας Κορυδαλλού στο μεγάλο τριήμερο πανηγύρι των Ταξιαρχών. Με έγκαιρη προετοιμασία και μέριμνα του πολιτικά υπεύθυνου δημιουργήθηκαν ισχυρά μεικτά κλιμάκια, που αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και του Τμήματος Περιβάλλοντος και της ΕΛΑΣ. Με τον τρόπο αυτό, το πανηγύρι έγινε σε απόλυτη τάξη, ουδείς διανοήθηκε να προχωρήσει σε ενέργειες αντιποίησης αρχής, ενώ για πρώτη φορά απομακρύνθηκαν ακαριαία και χωρίς εξαίρεση όλοι οι πωλητές που δεν είχαν άδεια. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Ευθυμιάδη, που είχε την ευθύνη και τα κατάφερε άριστα.

// Μια νέα πρωτοβουλία αλληλεγγύης και στήριξης του Πειραιά ξεκίνησε ο πειραιώτης παράγοντας Αντώνης Διγαλάκης. Η πρωτοβουλία, που θα λειτουργεί και ως κίνηση πολιτών (σ.σ.: είχαμε γράψει σχετικά την περασμένη εβδομάδα), θα έχει τίτλο «Εμμένουμε στον Πειραιά» και θα αρχίσει να δραστηριοποιείται με διάφορους τρόπους. Στην ιδρυτική της πράξη ως στόχους η πρωτοβουλία θέτει τα εξής: «Εμμένω στον Πειραιά σημαίνει στηρίζω τον Πειραιά μέσα από την έμπρακτη αλληλεγγύη στον κάθε αδερφό Πειραιώτη! Εμμένω στον Πειραιά γίνεται πράξη από το καλημέρα με το ζεστό ψωμί που αγοράζω στον πειραιώτη γείτονα φούρναρη έως το καληνύχτα με ένα κρασί σε κάποιο πειραιώτικο στέκι, αν μας περισσεύει. Κάθε κίνηση, κάθε αγορά, κάθε υπηρεσία ξεκινάει από τον Πειραιά και κλείνει στον Πειραιά». Επειδή το σήμα της νέας πρωτοβουλίας είναι η τριήρης, δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε «καλοτάξιδη»!


Σχολιάστε εδώ