Εξαγγέλλει το κόμμα ο Ανδρέας Λοβέρδος
Μάλλον αυτή η νηνεμία είναι πρόσκαιρη, τα αντίπαλα στρατόπεδα ανασυντάσσονται κάνοντας μια αποτίμηση και σχεδιάζοντας τα επόμενα στάδια στρατηγικής.
Το σίγουρο είναι πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ηρεμήσει εν όψει και του συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τον Φλεβάρη (και πολλοί αμφισβητούν ότι θα φτάσει αναίμακτα ως εκεί), ότι η αμφισβήτηση του Βενιζέλου δεν πρόκειται να σταματήσει, ότι οι εσωκομματικοί στρατοί δεν πρόκειται να σταματήσουν να προετοιμάζονται για τη «μεγάλη μάχη»…
Για παράδειγμα, ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος εδώ και μήνες έχει πλήρως αποστασιοποιηθεί απʼ τα εσωκομματικά δρώμενα υπό την ηγεσία Βενιζέλου, φαίνεται ότι έχει πλέον οριστικά επιλέξει να διαβεί τον Ρουβίκωνα.
Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι είναι οριστική η απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.
Και αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα το κάνει μέσα στον Δεκέμβρη ή το αργότερο στις αρχές Γενάρη.
Όπως έχει επισημάνει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ο Α. Λοβέρδος έχει επιλέξει να στελεχώσει τον νέο φορέα με πρόσωπα νέα, άφθαρτα, πρόσωπα τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα εμπλακεί με την ενεργό πολιτική. Προς τούτο έχει συγκροτήσει ομάδα από περίπου 30 νέους ανθρώπους, επιστήμονες στην πλειονότητά τους.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα τον ακολουθήσουν στο εγχείρημά του και πολιτικά στελέχη με θητεία στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση, και μόλις ανακοινωθεί η ίδρυση του νέου φορέα, θα είναι μαζί του τουλάχιστον δύο εκ των σημερινών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Αηδόνης και η Θ. Τζάκρη.
Στη συνέχεια αναμένονται και άλλες προσχωρήσεις, ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με στελέχη τα οποία είναι σήμερα αποστασιοποιημένα απʼ το ΠΑΣΟΚ ή έχουν αποχωρήσει.
Σενάρια «συλλογικής» ηγεσίας!
Με «σιγή ασυρμάτου», που θέλει να καλύψει την εμφανέστατη αμηχανία του, πορεύεται το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μοιάζει να απομονώνεται όλο και περισσότερο, ειδικά μετά την ιστορία με τη λίστα Λαγκάρντ, αποφεύγοντας να δώσει σαφές στίγμα για τις προθέσεις, τις επιλογές και την πολιτική του, ακόμα και σε άμεσους συνεργάτες συνομιλητές του. Πολλά στελέχη κάνουν λόγο για αδυναμία του κ. Βενιζέλου να προβάλει μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση και για τη χώρα και για το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο τονίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει να ανοίξει ακόμα και τώρα τα χαρτιά του και δεν μιλάει, δεν σημαίνει ότι «εγκαταλείπει την παρτίδα», αλλά αντίθετα ότι προετοιμάζεται συστηματικά για να ανακόψει κάθε περαιτέρω απόπειρα αμφισβήτησής του.
Τις ίδιες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, μια πλειάδα επώνυμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που είτε έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα είτε έχουν «παγώσει» τις σχέσεις τους λόγω επιλογών της ηγεσίας, ετοιμάζονται να κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις τις επόμενες μέρες με δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις. Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτές οι δημόσιες παρεμβάσεις θα αποτελέσουν έναν ενοποιητικό ιστό για πολλά στελέχη, ώστε να αρχίσει να εντείνεται μια εσωτερική δυναμική για αποτελεσματικότερη αμφισβήτηση του Ευάγγ. Βενιζέλου. Πάντως ανάμεσα στα περισσότερα στελέχη αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση πως, για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που να βγει μπροστά και να πάρει πάνω του την υπόθεση αλλαγής ηγεσίας. Μαζί με το σενάριο ενός μεταβατικού προέδρου (με επικρατέστερο τον Κώστα Σκανδαλίδη), το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να συζητούνται ξανά δύο ακόμα σενάρια, τα οποία είχαν τεθεί επί τάπητος στις αρχές του καλοκαιριού μετά τις εκλογές, αλλά δεν προχώρησαν:
– Μια συλλογική ηγετική ομάδα, κατά προτίμηση μια «τρόικα» από 3 γνωστά και επώνυμα στελέχη (έχουν ακουστεί τα ονόματα των Κ. Σκανδαλίδη, Δημ. Ρέππα, Κ. Λαλιώτη, Β. Παπανδρέου κ.ά.)
– Μια στιβαρή ηγετική ομάδα με έναν συντονιστή (που θα έχει τον τίτλο του προέδρου) με μεταβατικό χαρακτήρα, που θα οδηγήσει το κόμμα στην «επόμενη μέρα» μέσα από επανασυσπείρωση και μια νέα πολιτική πλατφόρμα.
Η… επέλαση των νέων
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, αν και αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, έχει ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους (όπως έγραφε και την προηγούμενη Κυριακή το «Π») πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ηγεσία και πως «θα χυθεί αίμα» σε οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής του. Ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να στηριχθεί πρωτίστως σε νέους βουλευτές και στελέχη, όχι όμως μόνο για να «απαλλαγεί» από τους παλιότερους, οι οποίοι φέρονται να είναι η αιχμή του δόρατος της αμφισβήτησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος φαίνεται πως ετοιμάζεται να «στείλει» στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, μια σειρά από στελέχη και βουλευτές της νεότερης γενιάς, αποκλείοντας τους επώνυμους και πεπειραμένους, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει έναν νέο κύκλο γκρίνιας και κριτικής προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιʼ αυτήν τη μεθόδευση. Ουσιαστικά ο κ. Βενιζέλος θέλει να βάλει μέσα στην κυβέρνηση τους «δικούς του» και κάποιους που απέσπασε από άλλες εσωκομματικές ομάδες τόσο για να τους ενδυναμώσει σε περίπτωση εσωκομματικών συγκρούσεων, όσο και για να έχει υπέρ του τον συσχετισμό δυνάμεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας.
Στα σχέδια Βενιζέλου για να αναλάβουν θέσεις υπουργών ή υφυπουργών είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Συμεών Κεδίκογλου (ο οποίος φαίνεται ότι προσχώρησε οριστικά στο στρατόπεδο Βενιζέλου), ο Κώστας Τριαντάφυλλος (που διατηρεί επαφή με την Αριστερή Πρωτοβουλία), ο Θάνος Μωραΐτης (που και αυτός φαίνεται να αγκυροβόλησε στο βενιζελικό μπλοκ), αλλά και οι κ. Φίλιππος Σαχινίδης και Γιάννης Μανιάτης που θεωρούνται πλέον ότι ανήκουν στον κύκλο των συνομιλητών του κ. Βενιζέλου, αν και αναδείχτηκαν και στηρίχθηκαν από τον Γ. Παπανδρέου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.