Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης απεφάσισαν την ίδρυση μιας καινούργιας δομής για την υποβοήθηση των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση υπερβολικού χρέους. Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τον πολύ γνωστό ESM. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που θα λαβαίνουν οι χώρες της Ευρωζώνης για την ενίσχυση των τραπεζών θα χορηγούνται από το Ταμείο αυτό και δεν θα εγγράφονται στο δημόσιο χρέος του κράτους. Η λειτουργία του Μηχανισμού αυτού θα είναι άμεση, με τη μόνη διαφορά ότι το Eurogroup απεφάσισε ότι θα εξαιρέσει την Ελλάδα, έπειτα από πρωτοβουλία της Γερμανίας και των χωρών που την ακολουθούν. Η εξαίρεση της Ελλάδος έγινε για τον λόγο ότι ο νέος αυτός Μηχανισμός δεν θα πρέπει να ξεκινήσει με παθητικό, δεδομένου ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν χορηγήσει από τα δάνεια που έλαβαν αρκετά σημαντικά ποσά για τη στήριξη των τραπεζών τους. Ειδικά για την Ελλάδα, από τη δόση των 31,5 δισ. θα διατεθούν γύρω στα 20 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ESM θα αναλάβει τα χρέη που θα προορίζονται για το τραπεζικό σύστημα, αφ’ ης στιγμής θα αρχίσει η λειτουργία του μέσα στον επόμενο χρόνο, χωρίς να έχει επακριβώς καθοριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Και μια δεύτερη προϋπόθεση υπάρχει, ότι το κράτος που θα θελήσει ενίσχυση από τον ESM για το τραπεζικό του σύστημα θα πρέπει να έχει εφαρμόσει επακριβώς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών του. Και στην περίπτωσή μας απέναντι στην «τρόικα»…
2
Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse δημοσίευσε προ ημερών την ετήσια έκθεσή του για το ύψος και την κατανομή του πλούτου παγκοσμίως κατά το τρέχον έτος. Στην έκθεση αναφέρεται ότι σήμερα υπάρχουν 28 εκατ. πολίτες σε όλη την υφήλιο που οι περιουσίες τους ανέρχονται σε υπέρογκα ποσά. Η πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι την προσεχή πενταετία, δηλαδή μέχρι το 2017, ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα φτάσει στα 46 εκατ. πολίτες. Τα σημερινά 28 εκατ. πλούσιοι πολίτες κατέχουν κινητή και ακίνητη περιουσία ύψους 223 τρισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ κατέχουν τα σκήπτρα στη λίστα των πλουσίων, καθώς περίπου το 40% κατοικεί στις ΗΠΑ. Δεύτερη σε πλούσιους πολίτες κατατάσσεται η Ιαπωνία με ποσοστό 13% και ακολουθούν η Γαλλία με 8%, η Βρετανία με 6%, η Γερμανία με 5% και η Ιταλία με 4%. Οι προβλέψεις της έκθεσης είναι ότι μέχρι το 2017 η Κίνα θα έχει αυξήσει τον αριθμό των πλουσίων της. Σήμερα στην Κίνα κατοικεί το 3% του πλουσίων και ο αριθμός τους αυξάνεται με ταχύτητα τέτοια, που η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το 2017 θα έχει εκτοπίσει την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση, με ποσοστό που θα προσεγγίζει περίπου το 20%. Το σύστημα θέλει λιτότητα για τα δισεκατομμύρια των εργαζομένων, για να αυξάνονται με ταχύτητα οι πάμπλουτοι πολίτες, που θα εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Μεγάλη φτώχεια θα πέσει στον κόσμο!
3
Ποια είναι η περιουσιακή κατάσταση των ελλήνων πολιτών; Η έκθεση αναφέρει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, μετά τα μέχρι τώρα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν, είναι τα φτωχότερα από όλα τα αναπτυγμένα κράτη του καπιταλιστικού συστήματος. Η κινητή και ακίνητη περιουσία των ελλήνων πολιτών ανέρχεται στο ποσόν των 15.000 δολαρίων κατά μέσο όρο ανά άτομο. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται η αξία των ακινήτων με σημερινές τιμές (και όχι με αντικειμενική αξία), καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα. Πάντως, υπολογίζεται ότι το 50% των ελληνικών νοικοκυριών δεν έχει στην ιδιοκτησία του ούτε ακίνητα ούτε καταθέσεις, ή ίσως να διαθέτει τρεχούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά με μηδαμινά υπόλοιπα. Οι προβλέψεις είναι ότι από το επόμενο έτος η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί επί το αρνητικότερο λόγω του ότι θα εφαρμοστούν τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία θα εξαναγκάσουν πολλά νοικοκυριά να ξοδέψουν και τα ελάχιστα αποθέματα που διαθέτουν. Έτσι, η μεσαία και η κατώτερη εισοδηματική τάξη στην Ελλάδα θα αποσυντεθούν και η φτώχεια ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό θα επεκταθεί επικίνδυνα. Αυτά για τον κ. Σαμαρά και την αισιοδοξία που εξέφρασε αυτές τις ημέρες, χωρίς να βασίζεται πουθενά.