Διά πυρός και σιδήρου…

ΜΕ ασφυκτικούς όρους και αυστηρές προϋποθέσεις θα συνοδευτεί η δόση των 31,2 δισ., η οποία αναμένεται να εγκριθεί (και να εκταμιευθεί) το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δίνοντας τέλος σε μια υπόθεση που είχε τις διαστάσεις θρίλερ. Οι πιστωτές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσουν στη χώρα μας ένα ποσόν μαμούθ της τάξης των 44 δισ. (δόσεις που καθυστερούν) με ταυτόχρονη λειτουργία ενός μηχανισμού ελέγχου με ρήτρες απόκλισης. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι απομένουν μόνο ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα, λεπτομέρειες να ρυθμιστούν και να ανακοινωθεί η έγκριση της δόσης, ενώ επιβεβαιώνουν ότι το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου. Η προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά είναι να αμβλύνει τους όρους που αναπόφευκτα θα θέσουν οι ξένοι, οι οποίοι κατά ορισμένους θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Διαδικαστικά το θέμα της δόσης θα συζητηθεί σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup, στις 20 και 26 Νοεμβρίου, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, ενώ ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ξεκαθαρίσουν μεθαύριο Τρίτη. Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με το σκεπτικό ότι λόγω της ύφεσης δεν αρκεί ο χρόνος για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Για την… ιστορία, η ύφεση μέσα στο 2012 έφθασε το 7,2%, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας.

Χάσμα

ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ παραμένει, στο μεταξύ, το χάσμα μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Γερμανίας όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας. Οι επικεφαλής του Ταμείου επιμένουν στην ανάγκη και νέας απομείωσης («κουρέματος»), με το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετο και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα του «κουρέματος» επειδή κατά βάθος αναζητά αφορμή για να μη συνεχίσει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Με την άποψη του ΔΝΤ φαίνεται ότι συμφωνεί και ο αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκ. Μέρκελ ζήτησε επιτακτικά οριστική λύση για τη χώρα μας, αλλά και συνολικά για την Ευρωζώνη. Η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καθυστερούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης.

Θέλει διαγραφή

ΣΤΟ εσωτερικό μέτωπο ο Αλ. Τσίπρας ανεβάζει σταδιακά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενος το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Επιμένει στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές και επιχειρεί να δημιουργήσει ρεύμα πλειοψηφίας με στόχο να ενισχύσει την πιθανότητα αυτοδυναμίας. Μετά τη συνέντευξή του στα γερμανικά ΜΜΕ, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων, ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του στο CNN υποστήριξε ότι μοναδικός τρόπος να σωθεί η Ελλάδα είναι η συνολική διαγραφή του χρέους. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται το ΚΚΕ, καθώς η Αλ. Παπαρήγα τονίζει ότι δεν αρκεί μια μονομερής διαγραφή του χρέους, χρειάζεται επιπλέον απαγκίστρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκτίμησε ότι η διετής επιμήκυνση θα φέρει νέα μέτρα.

Ένταση

ΤΡΙΓΜΟΥΣ στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας και ειδικότερα όσον αφορά τη συμμετοχή των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές. Η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου προς τα αρμόδια υπουργεία για να εφαρμοστεί αμέσως η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων. Το ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε ότι καμιά νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη ρύθμιση, που υποχωρεί στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί την ατζέντα του μίσους και του φόβου της Χρυσής Αυγής και πως δημαγωγεί αντί να δίνει δίκαιες λύσεις. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη σύνταξη και κατάθεση νέου νομοσχεδίου.

Ψάχνουν την έξοδο

«ΑΝΟΙΧΤΕΣ πληγές» άφησαν τα τελευταία γεγονότα στη Δημοκρατική Αριστερά. Η Εκτελεστική Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της προχώρησε στην πολιτική αποδοκιμασία των βουλευτών Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά για τη στάση που τήρησαν στις ψηφοφορίες για τα μέτρα αλλά και τον προϋπολογισμό. Ο Φ. Κουβέλης τούς συνέστησε να μη συνεχίσουν να περιφρονούν τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, ενώ τους προειδοποίησε ότι αν επιμείνουν σ’ αυτήν τη συμπεριφορά «είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε». Απαντώντας οι βουλευτές άσκησαν κριτική στην τακτική της ηγεσίας, ενώ είναι διάχυτη η αίσθηση ότι λοξοκοιτούν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανοιχτή συνεργασία με την Κουμουνδούρου προχώρησε ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης.

Μετ’ εμποδίων…

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΑ ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας (προθάλαμος απολύσεων) για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες αρνούνται να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για το προσωπικό και η κυβέρνηση τους απειλεί με κυρώσεις. Το κλίμα είναι τεταμένο και σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμοί δημαρχείων. Την ένταση τροφοδότησαν οι δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού κ. Φούχτελ, που είπε ότι 1.000 Γερμανοί κάνουν τη δουλειά 3.000 Ελλήνων. Αποτέλεσμα ήταν την επομένη να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, με διαδηλωτές να αποδοκιμάζουν και να προπηλακίζουν μέλη γερμανικού κλιμακίου που έπαιρνε μέρος σε συνέδριο στην πόλη. Μεταξύ των προπηλακισθέντων ήταν και ο γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα εργαζόμενοι απέκλεισαν το δημαρχείο και ζήτησαν να μην ισχύσει το μέτρο της διαθεσιμότητας. Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι με την αποχώρηση χιλιάδων υπαλλήλων οι υπηρεσίες θα αποδυναμωθούν και η εξυπηρέτηση των πολιτών θα είναι προβληματική.


Σχολιάστε εδώ