από το Περιστύλιο…

Η Βουλή σε ρόλο επικυρωτή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και συμβάσεων, τις περισσότερες εκ των οποίων είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώνει το έργο της και κινδυνεύει να δει να υλοποιούνται οι σκέψεις που τη θέλουν υποβαθμισμένη, με περιορισμένη τη λειτουργία της σε λίγες μέρες τον μήνα. Στη Διάσκεψη των Προέδρων πέσανε διάφορα καρφιά, σχετικά με τα όσα ακούγονται για αλλαγές που θέλει να περάσει στον Κανονισμό ο πρόεδρος της Βουλής. Αρνητικά σχολιάστηκε και το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει έρθει καμία Παρασκευή να απαντήσει στην «ώρα του πρωθυπουργού» στις ερωτήσεις των αρχηγών. Στην απορία που διατυπώθηκε μάλιστα, αν ο κ. Μεϊμαράκης έχει ιδέα πότε θα πάει να απαντήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κάποιος βιάστηκε να απαντήσει: «Τη Μεγάλη Παρασκευή!»

Ενδεικτικά: Την περασμένη Δευτέρα η Ολομέλεια της Βουλής συνεδρίασε 37 λεπτά. Η προγραμματισμένη επερώτηση (της Χρυσής Αυγής) ακυρώθηκε, ενώ από τις 13 επίκαιρες ερωτήσεις οι 10 αναβλήθηκαν, κυρίως λόγω κωλύματος των αρμόδιων υπουργών. Την Τρίτη η Βουλή λειτούργησε 61 λεπτά. Οι μισές από τις έξι αναφορές-ερωτήσεις αναβλήθηκαν για τους ίδιους λόγους. Την Τετάρτη δεν είχε προγραμματιστεί καμία εργασία, την Πέμπτη η ολομέλεια άνοιξε 84 λεπτά για τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, από τις οποίες πάλι οι μισές δεν συζητήθηκαν. Η Παρασκευή πήγε… καλύτερα, καθώς η Ολομέλεια συνήλθε για 106 ολόκληρα λεπτά, ενώ η προγραμματισμένη επερώτηση (της ΔΗΜΑΡ) αναβλήθηκε (λόγω κωλύματος του υπουργού). Επιπλέον δεν έγινε συζήτηση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πέραν μιας σύντομης αναφοράς του προεδρεύοντος Λ. Γρηγοράκου, ο οποίος στη συνέχεια απηύθυνε τον λόγο στον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρη, αλλά εκείνος τον αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν θέλει να καταχραστεί τον χρόνο επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ακριβώς λέξεις για την επέτειο!

Και αυτήν την εβδομάδα, το πρόγραμμα της Βουλής μαρτυρά ότι οι βουλευτές… θα σκοτωθούν στην κούραση. Αν την προηγούμενη εβδομάδα το νομοθετικό έργο περιορίστηκε σε μία κύρωση τροποποίησης στη σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, τώρα προγραμματίστηκε ένα μόνο νομοσχέδιο, του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, που αποτελεί όμως υποχρέωση της χώρας για εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία.

Με τους ρυθμούς που (δεν) δουλεύει η Βουλή, οι βουλευτές θυμίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν πάνε στη δουλειά τους. Μόνο που αυτοί είναι ακριβοπληρωμένοι. Δικαιολογεί μισή και μία ώρα εργασίας την ημέρα τα 7.500 ευρώ που εισπράττουν μηνιαίως;

• Έναν χρόνο και πλέον μετά την παραίτηση της Στέλλας Μπαλφούσια, ορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Η πρόταση υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Υπέρ της τοποθέτησής του στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής τάχθηκαν η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο Απ. Κακλαμάνης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισαν ο Μαν. Γλέζος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

Η Στέλλα Μπαλφούσια και οι συνεργάτες της είχαν εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον τότε αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, όταν οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος είναι εκτός ελέγχου.

Ο κ. Λιαργκόβας ηταν υποψήφιος το 2009 στο ψηφοφέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Την ίδια χρονιά υπήρχε καταγγελία σε βάρους του ότι είχε εμπλακεί σε υπόθεση κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Αύγουστο του 2012, ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Τρίπολης, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο καταγγέλλων είναι ανύπαρκτο πρόσωπο και η εισαγγελική έρευνα που έγινε με αφορμή τα καταγγελλόμενα ετέθη στο αρχείο

• Αποκαλυπτική απάντηση πήρε από εκεί που δεν το ανέμενε ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις σχετικά με την αυστηρότητα που η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ρεύματος στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Οι διακοπές που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται ανά μήνα περί στις 30.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους, απάντησε στον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός!

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που μένουν κάθε μήνα χωρίς ρεύμα είναι τεράστιος (30.000 τον μήνα σημαίνει 1.000 την ημέρα και 360.000 τον χρόνο), ο κ. Ζερβός είναι αισιόδοξος επειδή, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι περισσότεροι πελάτες της ΔΕΗ είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους! Σωστά, γιατί έχει και παρακάτω:

Την ίδια ώρα από τις απαντήσεις που έδωσαν τα υπουργεία στον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, συνάγεται ότι το ετήσιο κόστος για κινητά τηλέφωνα που πληρώνει το Δημόσιο ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ!

Με βάση τα στοιχεία, περισσότερα κινητά διαθέτει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αφού ο αριθμός συνδέσεων φτάνει τις 1.000, με ετήσιο κόστος 476.814 ευρώ. Δεύτερο σε ύψος δαπάνης είναι το υπουργείο Εξωτερικών με 105.895 ευρώ, το οποίο όμως αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των κινητών που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του.

Το υπουργείο με το μικρότερο κόστος για χρήση κινητού τηλεφώνου είναι το Μακεδονίας-Θράκης με μόλις 2.000 ευρώ και ένα κινητό που χρησιμοποιεί ο υπουργός. Μέχρι σήμερα, στοιχεία δεν έχουν αποστείλει τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού.


Σχολιάστε εδώ