Ανυποχώρητη η Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Θα υπάρξουν δύο χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους πρέσβεις κ. Αδ. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι και μετά κοινή συνάντηση και των τριών. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, περίπου έναν μήνα μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, για τον καθορισμό της στρατηγικής για τη δεύτερη φάση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – ΠΓΔΜ, υπήρξαν κάποιες ηττοπαθείς θέσεις από διπλωμάτες, που υποστήριζαν το άνοιγμα εμπορικών σχέσεων, για το οποίο πίεζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετά κράτη-μέλη.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, γιατί θεωρήθηκε υποχώρηση που θα την εκλάμβαναν τα Σκόπια ως νίκη της αδιάλλακτης θέσης τους και επομένως θα έπρεπε να επιμείνουν, γιατί έτσι θα ανάγκαζαν την Ελλάδα να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις.
Πέραν της πάγιας θέσης της Ελλάδας για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό, το πρόβλημα βρίσκεται και στην επίθεση προσδιορισμού. Τα Σκόπια θέλουν να μπει προ της λέξης «Δημοκρατία», ενώ η ελληνική θέση είναι ότι ο επιθετικός προσδιορισμός να τεθεί προ της λέξης «Μακεδονία» και η πρόταση της Ελλάδας είναι το «Άνω Μακεδονία».
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε για τέταρτη φορά (το ίδιο είχε κάνει τα έτη 2009, 2010 και 2011) να δοθεί ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Ο τσέχος αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε με δηλώσεις του υποστήριξε ότι η ίδια η ενταξιακή διαδικασία θα έδινε κίνητρο για τη λύση του ονόματος, καθώς και ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να εγγυηθεί (χωρίς να διασαφηνίζει με ποιους όρους και διαδικασία) ότι, αν το θέμα της ονομασίας δεν λυθεί στα πρώιμα στάδια, τότε θα υπάρξει επιβράδυνση και εν τέλει διακοπή της ενταξιακής διαπραγμάτευσης.


Σχολιάστε εδώ