Συνάντηση Λοβέρδου – Σκανδαλίδη

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως και οι κ. Σκανδαλίδης και Λοβέρδος έχουν καταλήξει από κοινού σε τρία βασικά σημεία:

– Ότι οι διεργασίες θα γίνουν εντός ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ανασύνταξή του, και δεν θα υπάρξει δημιουργία νέου κόμματος.

– Ότι θα πορευτούν μέσα από ομαλές εξελίξεις και διαδικασίες, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, και κυρίως δεν θα διαταραχθεί η ομαλή εκταμίευση της δόσης και η σταθεροποίηση της χώρας.

– Ότι, χωρίς να ταυτίζονται, θα συμπορευτούν για να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και πως, όταν πλησιάσει το συνέδριο, θα συζητήσουν το ποιος θα διαδεχθεί τον Ε. Βενιζέλο.

Η «γενιά Σκανδαλίδη»

Παρά τις προσεγγίσεις, πολλά από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται πως αν προχωρήσει η λύση Σκανδαλίδη, τότε ουσιαστικά διαλύεται ό,τι έχει ακόμα απομείνει από την περιβόητη «επετηρίδα ΠΑΣΟΚ», μπαίνουν οριστικά στην «κατάψυξη». Για την ώρα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας «σύντομης μεταβατικής ηγεσίας Σκανδαλίδη».

Στο μεταξύ, αν και υπήρξε γκρίνια και προβληματισμός για τη στάση που τήρησε ο κ. Σκανδαλίδης στην ψηφοφορία για τα μέτρα (δεν πήγε στη Βουλή και εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία εξηγούσε τη στάση του), κάποια στελέχη συμφώνησαν με την επιλογή του και την πλήρη διαφωνία του έναντι των μέτρων να καταγράψει, αλλά ταυτόχρονα να έχει και μια στάση ευθύνης, διότι δεν υπέσκαψε τη σταθερότητα της κυβέρνησης, συμπαρασύροντας ενδεχομένως και άλλους πράσινους βουλευτές στην ψηφοφορία.

Ο κ. Σκανδαλίδης βρίσκεται πλέον εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο κι αν ο ίδιος διεμήνυσε πρόσφατα «Εγώ είμαι το ΠΑΣΟΚ». Τα σχέδιά του για αλλαγή Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία ναι μεν περιπλέκονται, αφού δεν θα βρίσκεται στην ΚΟ, όμως θα περιμένει το συνέδριο του 2013.

Η στροφή Λοβέρδου

Ενδεικτική των έντονων πλέον διεργασιών που συντελούνται στο ΠΑΣΟΚ είναι και «η επιστροφή Λοβέρδου», καθώς ο τ. υπουργός έπειτα από μήνες «αυτονόμησής του» από το ΠΑΣΟΚ και μιας έντονης φημολογίας ότι ετοιμάζει καινούργιο κόμμα, αμέσως με την ψήφιση των μέτρων, δήλωσε ηχηρό «παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις με την επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο, με την οποία και έθετε θέμα ηγεσίας αλλά και ζητούσε την άμεση σύγκληση του μοναδικού πλέον συλλογικού οργάνου που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο κ. Λοβέρδος έβαλε στην κατάψυξη τα σχέδιά του για να ιδρύσει και να ηγηθεί άλλου κόμματος στην Κεντροαριστερά, καθώς όλες οι έρευνες που είχαν γίνει δεν κατέγραφαν θετικά αποτελέσματα. Πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Σημίτης, του απέκλεισαν το ενδεχόμενο να τον στηρίξουν σε άλλη προσπάθεια από τη στιγμή που θα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ.

Όμως τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και άλλα στελέχη τον ενθάρρυναν να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός ΠΑΣΟΚ.

Το «βαρόμετρο» Ανδρουλάκης

Για πολλά στελέχη η ανεξαρτητοποίηση πρόσφατα του κ. Ανδρουλάκη έχει και έναν επιπλέον συμβολισμό, πέραν του ότι και ο ίδιος έχει διαφωνίες για τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Βενιζέλος.

Το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με παράγοντες της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου ερμηνεύεται από πολλά στελέχη ως εξής: ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών παραγόντων που «συναινούσαν» στη λύση Βενιζέλου τώρα σιγά σιγά αίρουν τη συναίνεσή τους.

Παρατηρεί ο Χρυσοχοΐδης

Ο άλλος επίδοξος δελφίνος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τηρεί για την ώρα τουλάχιστον «στάση αναμονής». Ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και ότι θα δώσει εντός τη μάχη του, όπως και όποτε κρίνει. Αντιμετωπίζει δε την επάνοδο Λοβέρδου με κριτική ματιά, καθώς υπενθυμίζει πως μέχρι και την ψηφοφορία στη Βουλή άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει και να ηγηθεί νέου κόμματος.

Ο Γ. Παπανδρέου

Για την ώρα, τουλάχιστον, ο Γ. Παπανδρέου αποφεύγει να εμπλακεί στις εν εξελίξει διεργασίες και δεν δείχνει να βιάζεται να πάρει «ρεβάνς» από τον Ε. Βενιζέλο. Συνομιλητές του, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί πως θα ήταν θετικός στο ενδεχόμενο η ηγεσία του κόμματος να περάσει σε ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς. Κάποιοι αναφέρουν, χωρίς να το χρεώνουν ευθέως στον κ. Παπανδρέου, πως δεν αποκλείεται να στήριζε τον Φίλιππο Σαχινίδη, αν μέχρι τότε ο τ. υπουργός είχε προετοιμαστεί. Όμως, άλλοι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου προσβλέπουν και σε άλλα πρόσωπα της νεότερης γενιάς, ενώ κάποιοι άλλοι ανέφεραν ως πιθανή έκπληξη και το όνομα νεοεκλεγέντος βουλευτή από νησιωτική περιοχή.

Όπως παρατηρούν κάποια στελέχη, ο κ. Παπανδρέου δείχνει για την ώρα «να βολεύεται με τη λύση Βενιζέλου», μιας και του προσφέρει κάλυψη ακόμα και για καίρια ζητήματα, για τα οποία ενδεχομένως να του ζητηθούν θεσμικά εξηγήσεις (π.χ. Εξεταστικές Επιτροπές για Μνημόνιο ή για τη λίστα Λαγκάρντ κ.ά.). Πάντως, και το επιτελείο Βενιζέλου του «χρεώνει» τους Μ. Μπόλαρη και Θ. Τζάκρη.


Σχολιάστε εδώ