Εξοντωτικές αξιώσεις Μέρκελ για τη δόση!

Αντιμέτωπη με την ασφυκτική πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Άνγκελα Μέρκελ εγείρει εξοντωτικές αξιώσεις ως όρο για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Αθήνας: Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», η Γερμανία διερευνά το ενδεχόμενο νέου, εξοντωτικού για ελληνικές τράπεζες και Ταμεία, «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες! Επιπλέον, θέλει να εγκαταστήσει μια νέα, «σούπερ τρόικα» μόνιμα στην Αθήνα, η οποία όχι μόνο θα «οπλισθεί» με υπουργικές εξουσίες, αλλά θα είναι και ο επιδιαιτητής σε κάθε διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την «τρόικα» των διεθνών πιστωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από αξιόπιστες ευρωπαϊκές πηγές, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει ότι πολύ δύσκολα μπορεί πλέον να αντισταθεί στις πιέσεις του ΔΝΤ για μια δραστική λύση, που θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ενώ το Ταμείο όμως προτείνει μια αναδιάρθρωση του χρέους προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ένα είδος OSI (Official Sector Involvement), η Γερμανία κάνει στο παρασκήνιο μια δική της ρελάνς, αντιπροτείνοντας ένα νέο PSI (Private Sector Involvement), δηλαδή να «κουρευτούν» και πάλι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που ήδη έχουν χάσει τεράστια ποσά μέσω του πρώτου PSI (ανάμεσά τους οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία).

Η γερμανική πρόταση δεν έχει μόνο πέσει στο τραπέζι παρασκηνιακώς, ως μία ακόμη ιδέα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία να γνωμοδοτήσουν για τη νέα διαδικασία «κουρέματος» των ιδιωτών. Ως γνωστόν, τα νέα ελληνικά ομόλογα, που δόθηκαν ως αντάλλαγμα στους πιστωτές στο πλαίσιο του PSI, έχουν εκδοθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να «κουρευτούν» με μια απλή απόφαση της ελληνικής Βουλής, όπως έγινε με τα ομόλογα ελληνικού δικαίου, αλλά απαιτείται η συμφωνία της πλειοψηφίας των πιστωτών για να «κουρευτούν».

Επιπλέον, κλήθηκε και πάλι… στα όπλα ο γνωστός τεξανός τραπεζίτης Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIIF), ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τους ιδιώτες πιστωτές στη διαπραγμάτευση για το προηγούμενο PSI. Ο κ. Νταλάρα θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Γ. Στουρνάρα, η οποία, όπως αναφέρουν πηγές του «Π», δεν είναι άσχετη με τη διερεύνηση των προθέσεων των ιδιωτών πιστωτών έναντι της προοπτικής ενός νέου «κουρέματος».

Η κεντρική ιδέα του νέου PSI σχετίζεται άμεσα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναγορά ελληνικού χρέους με χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Η πρόταση αυτή βασιζόταν στην παραδοχή ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με την ονομαστική τους αξία και έτσι με ένα μικρό ποσό θα μπορούσε να αποσυρθεί και να διαγραφεί πολύ μεγαλύτερης αξίας χρέος της Ελλάδας.

Όμως, επειδή διαπιστώνεται ότι με την επαναγορά χρέους δεν θα καταστεί δυνατόν να διαγραφούν αρκετά ομόλογα ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, η νέα γερμανική πρόταση προβλέπει ότι θα προηγηθεί «κούρεμα» των ομολόγων, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ονομαστική τους αξία, και στη συνέχεια θα λάβουν οι κάτοχοί τους ένα ποσό σε ομόλογα του EFSF. Με τον συνδυασμό «κουρέματος» και ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με τίτλους του EFSF, η Γερμανία εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες και έτσι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί άλλο ένα «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις στη Βουλή της Γερμανίας, όπου θα κληθεί να παρουσιάσει προς έγκριση το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Κουρεύοντας» τους ιδιώτες για δεύτερη φορά, η Μέρκελ θα μπορεί να ισχυρισθεί πειστικά ότι προστάτευσε τους γερμανούς φορολογουμένους από τον «λογαριασμό» της ελληνικής κρίσης.


Σχολιάστε εδώ