«Όλοι στους δρόμους»

Οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία ΣΥΝ αλλά και όλα τα νεαρά στελέχη των συνιστωσών δίνουν μεγάλο αγώνα κινητοποίησης μελών και απλού κόσμου για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Με σύνθημα «όλοι στους δρόμους – αυτά τα μέτρα δεν θα περάσουν», έχουν σαρώσει κάθε ευκαιρία ενημέρωσης και κινητοποίησης, ενώ τις επόμενες ημέρες (ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο) θα κυκλοφορήσουν αφίσες, αφισέτες και φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα. Μάλιστα πολλά στελέχη της Νεολαίας ΣΥΝ, ιδίως μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η κυβερνητική πλειοψηφία, πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα της τελικής μάχης του λαού με την κυβέρνηση! Από την άλλη πλευρά, η ΚΝΕ, το ΜΑΣ και ο ΣΑΣΑ καλούν όλους τους μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους σε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ. Μάλιστα τόσο το ΜΑΣ όσο και ο ΣΑΣΑ καλούν φοιτητές και μαθητές να μη συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες αυτό το διήμερο, «να μην πατήσει κανείς πόδι στα σχολεία», όπως λένε! Σύνθημα της ΚΝΕ είναι «όλοι στους δρόμους με τη δύναμη του δίκιου και της οργάνωσης» και στην ανακοίνωση του ΚΣ αναφέρεται ότι «στον εκβιασμό της κυβέρνησης «αντιλαϊκά μέτρα ή χάος», κάθε νέος και νέα να πάρει τα δικά του μέτρα για να τους κόψει τον βήχα». Το ίδιο μαχητικές ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.).

***

Πρωτοβουλία νέων

Με τον τίτλο «Πρωτοβουλία για τη συνεργασία των νέων ανθρώπων και την αλλαγή πολιτικών» έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό μια προσπάθεια διαλόγου νέων ενεργών πολιτών, πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Συμμετέχουν, από όσα μαθαίνουμε, τόσο «ανέκαθεν πολιτικά άστεγοι» νέοι, όσο και νέα παιδιά που αποχώρησαν από κόμματα, ακόμη όμως και ενεργά στελέχη νεολαιών και κομμάτων! Βασικό σημείο σύγκλισης απόψεων είναι ότι το πολιτικό σύστημα σήμερα δεν μπορεί να διαχειριστεί τις απαιτούμενες αλλαγές. Πιστεύουν ότι απαιτείται αμέσως ανανέωση σε πολιτικούς και πολιτικές. Στόχος τους είναι να ενώσουν προτάσεις, να συνθέσουν απόψεις και όχι να διχάσουν με διλήμματα. Γιʼ αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν εκτεταμένο διάλογο και ξεκινούν μια πρώτη προσπάθεια την επόμενη Δευτέρα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Απευθύνουν, λένε, πρόσκληση-πρόκληση σε όσους μέχρι σήμερα παραμένουν αδρανείς και θεατές ή πίστεψαν, αλλά διαψεύστηκαν και απομακρύνθηκαν απογοητευμένοι. Θεωρούν ότι η εποχή μας απαιτεί όραμα, ρήξεις, ανατροπές, αλλά πρώτα απʼ όλα συμμετοχή και δράση. Και ρωτούν: «Πόσο ακόμα θα αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς;». Στην εκδήλωση θα ξεκινήσουν τη συζήτηση οι Γιάννης Πούπκος (π. αντιπρόεδρος Νεολαίας Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων), Απόστολος Σιώκας (πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου, οικονομολόγος), Γιώργος Κρικρής (μεταπτυχιακός φοιτητής Ψυχολογίας, δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης), Ελίνα Μακρή (κάτοχος του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνος 2012, συντονίστρια Our Space), Βασίλης Νικολόπουλος (νέος επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Intelen).

***

Δράσεις και αναποδιές

Οι πολιτικές εξελίξεις ανατρέπουν το πρόγραμμα της ΟΝΝΕΔ και την αναγκάζουν να αναπρογραμματίσει τις εκδηλώσεις της. Λόγω των εξελίξεων με την ψήφιση των μέτρων και τη συζήτηση του προϋπολογισμού, οι εκδηλώσεις παρουσίασης της δράσης «Επιχειρώ Αλλιώς» αναβάλλονται. Θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, με κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα στις 20 Νοέμβρη, αντί της επόμενης εβδομάδας, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Σημειώνουμε ότι η ΟΝΝΕΔ ευελπιστεί σε υψηλές παρουσίες και μεγάλη κάλυψη των προτάσεων που θα καταθέσει για την επιχειρηματικότητα. Παρά τις εξελίξεις όμως, η γαλάζια νεολαία συνεχίζει την κοινωνική πρωτοβουλία «Στηρίζω», την οποία ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, σε συνεργασία με τη ΔΑΠ και τη ΝΔ. Το πρώτο μέρος της δράσης αυτής είχε σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών ρουχισμού σε 52 πόλεις της χώρας και την παράδοσή τους στην Εκκλησία της Ελλάδος και σε συλλόγους πολυτέκνων. Ομολογουμένως πήγε πολύ καλά (καλύτερα απʼ ότι υπολόγιζαν) και έτσι σήμερα Κυριακή ολοκληρώνεται, με εκδηλώσεις συλλογής και παράδοσης των αγαθών σε όλες τις πόλεις της επαρχίας. Η επίσημη τελετή παράδοσης των συγκεντρωμένων ειδών σε εκπροσώπους της Αρχιεπισκοπής και συλλόγων πολυτέκνων στην Αττική, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Πλατεία Μητροπόλεως Αθηνών, ενώ στο ίδιο σημείο θα λειτουργεί ειδικός χώρος υποδοχής προσφορών από τις 10 το πρωί. Λεπτομέρειες αλλά και στατιστικά στοιχεία (!) για τα συγκεντρωμένα είδη μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα των γαλάζιων dresssmiles.gr. Η πρωτοβουλία «Στηρίζω» θα επαναληφθεί από τα μέσα Νοέμβρη και μετά, με τη δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων από τους γαλάζιους.

***

Γαλάζιος ανασχηματισμός στη Θεσσαλονίκη

Λίγο καιρό μετά τον ανασχηματισμό στα κεντρικά που έκανε ο Παπαμιμίκος, πρέπει να σας πούμε ότι είχαμε «ανασχηματισμό» και στη διοικούσα επιτροπή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Με απόφαση του Στράτου Γρομπανόπουλου ορίστηκαν (δεν εκλέγονται, ως γνωστόν) υπεύθυνοι τομέων οι εξής: Σωτηριάδης Κυριάκος (αντιπρόεδρος), Φίσκας Ανέστης (διευθυντής), Σαββόπουλος Παναγιώτης (γραμματέας), Ματράκας Γρηγόρης (πολιτικού σχεδιασμού), Πούλακας Άκης (Τύπου και ενημέρωσης), Ευθυμίου Άννα (τοπικής αυτοδιοίκησης), Ξένος Διονύσης (ανατολικός τομέας), Μιχαηλίδης Κυριάκος (κεντρικός τομέας), Μανωλόπουλος Διονύσης (δυτικός τομέας), Καγιάς Γεώργιος (Β΄ Θεσσαλονίκης), Νταϊρούσης Θεοδόσης (ΔΑΠ ΑΕΙ), Ζαχαριάδης Ιωάννης (ΔΑΠ ΤΕΙ), Τουντούρη Σοφία (κοινωνικής αλληλεγγύης), Καραγιάννης Βασίλειος (νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας), Λαλιά Κατερίνα (γυναικείων θεμάτων), Γιοβανόπουλος Ορέστης (περιβάλλοντος, ενέργειας και φυσικών πόρων), Φράγγος Αθανάσιος (τουριστικής ανάπτυξης), Ανδρέου Παντελής (αθλητισμού), Ραπτίδης Κυριάκος (πολιτισμού), Κατσιούλας Δημήτριος (πληροφορικής και νέων τεχνολογιών).

***

Διαμάχη για τη Μακεδονία

Περιχαρή ανακοίνωση εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (η «πλατφόρμα» των εθνικών συμβουλίων νεολαίας και των οργανώσεων νέων στην Ευρώπη) διότι έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών ξεκινά ουσιαστική διαδικασία ίδρυσης εθνικού συμβουλίου νεολαίας στα Σκόπια! Μέχρι εδώ καλά, θα πείτε. Ελάτε όμως που η ανακοίνωση, που έκανε τον γύρο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (όσα ασχολούνται με τη νεολαία και τα ευρωπαϊκά θέματα) είχε τίτλο «Ενωμένη μακεδονική νεολαία»! Και όσοι Έλληνες την είδαν έπαθαν σοκ! Αμέσως ξεκίνησε γύρος επαφών και τηλεφωνημάτων, καθότι, ασχέτως του περιεχομένου, η ανακοίνωση του ΕΦΝ είχε πολύ προκλητικό τίτλο. Άμεσα αντανακλαστικά έδειξε το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, το οποίο συμμετέχει στο ΕΦΝ. Ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ έστειλε σχεδόν αμέσως επιστολή όπου ζητά από το ΕΦΝ να σεβαστεί τις αποφάσεις της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών και να χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία ΠΓΔΜ για το γειτονικό κράτος, ενώ δηλώνει ότι συμπαρίσταται στις διαδικασίες των οργανώσεων νέων της γειτονικής χώρας. Την ανακοίνωση του ΕΣΥΝ υιοθέτησε και κυκλοφόρησε και η ΓΓΝΓ. Οι παλαιότεροι αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί, από παλιά, εστία τριβής του ΕΣΥΝ με το ΕΦΝ, καθώς το τελευταίο αυθαίρετα, σε εποχή που το ΕΣΥΝ δε συμμετείχε στις ευρωπαϊκές διαδικασίες (προ δεκαετίας και πλέον), είχε αποφασίσει να αποκαλεί το γειτονικό κράτος «Μακεδονία», ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Μάλιστα αυτό είχε συμβεί όταν στο ΕΦΝ θήτευε, ως εκπρόσωπος ευρωπαϊκής ΜΚΟ, έλληνας νέος (τότε…) ο οποίος αργότερα ανέλαβε συμβουλευτικά έργα στην ΠΓΔΜ, έγινε υπάλληλος της ΓΓΝΓ και τελευταία εργάζεται σε γραφείο έλληνα ευρωβουλευτή…

Αφιέρωμα στα δικαιώματα του παιδιού

Σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου είναι Ημέρα Οδηγισμού 2012 και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) την αφιερώνει στα δικαιώματα του παιδιού. Σε όλα τα τοπικά τμήματα του ΣΕΟ, σε πάνω από 100 πόλεις της Ελλάδος, οι Οδηγοί πραγματοποιούν δράσεις για να διαδώσουν την αναγκαιότητα του σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού. Το ΣΕΟ από την ίδρυσή του, πολύ πριν ψηφιστεί το 1989 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποιούσε προγράμματα που στόχο είχαν όχι μόνον την κατανόηση και αποδοχή από τα παιδιά των υποχρεώσεών τους, αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Αν έχετε λίγο χρόνο, αξίζει σήμερα να ψάξετε τις δράσεις τους για τα παιδιά ή να δείτε το υλικό που έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Αρθρογραφία

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Να συντρίψουμε την πολιτική του φόβου – να επιτεθούμε στον πλούτο» δημοσίευσαν από κοινού στο left.gr, τη (σχεδόν) επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ Νάσος Ηλιόπουλος και τα νεαρά στελέχη Δημήτρης Καραμάνης, Ηλίας Σιούτας και Γιώργος Σπυρόπουλος. Στο άρθρο αποδομούν την πολιτική των Μνημονίων και εγκαλούν για λεηλασία της χώρας (με παραδείγματα) σχεδόν όλους τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας (ονομαστικά). Μιλάνε ευθέως μάλιστα για «Μικροαστική Καταστροφή». Ξέρετε όμως ποιο ήταν το πρώτο «συστημένο» σχόλιο που έλαβαν; «Μα ούτε μία συντρόφισσα όμως;»…

Φήμες

Έχετε ίσως ακούσει ότι διάφοροι αριστεροί και ανένταχτοι φοιτητές προχωρούν στη δημιουργία «αυτοδιαχειριζόμενου» κυλικείου στη Νομική της Αθήνας. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, και κυκλοφορεί ως φήμη, είναι ότι στην προσπάθεια θα συμμετέχει υιός πάμπλουτης οικογένειας, με επαναστατικές τάσεις και έκθεση στα ΜΜΕ. Λέτε να ισχύει;

Συμπαράσταση Ι

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί στη Νεολαία ΣΥΝ απογοητεύτηκαν που δεν υπήρξαν μαζικές αντιδράσεις του λαού στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Για να «αποφορτίσουν» την επαναστατικότητά τους, έκαναν δήλωση συμπαράστασης στη 17χρονη από τον Πύργο που αποβλήθηκε επειδή σήκωσε τη γροθιά της κατά τη διάρκεια της παρέλασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συμπαράσταση ΙΙ

Τα ΜΜΕ δημιούργησαν θόρυβο τις τελευταίες ημέρες τόσο με την περίπτωση Βαξεβάνη όσο και με την περίπτωση Αρβανίτη-Κατσίμη. Για το δεύτερο θέμα έβγαλε ανακοίνωση η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, όπου αναφέρεται ευθέως σε λογοκρισία. Και για τα δύο θέματα έβγαλε ανακοίνωση η Νεολαία ΣΥΝ, συνδυάζοντάς τα μάλιστα με τη δημοσίευση των φωτογραφιών οροθετικών γυναικών (;), ζητώντας να «τελειώνουμε μια και καλή με τον παραλογισμό των “λογικών”».

Κουίζ

Ποια είναι η φοιτητική παράταξη της οποίας και οι δύο επικεφαλής (ΑΕΙ και ΤΕΙ) δεν είναι πλέον φοιτητές; Εύκολη η απάντηση, νομίζουμε. Δείτε απλώς σε ποια δεν έχει γίνει αλλαγή ηγεσίας εδώ και πέντε χρόνια. Για πόσο ακόμη;

Θαύμα

Ύστερα από πολλά χρόνια, η ΓΓΝΓ αναδημοσίευσε στο διαδίκτυο σχόλιο-ρεπορτάζ της στήλης που τους αφορούσε. Τα τελευταία (πολλά) χρόνια μάς διάβαζαν επισταμένως, αλλά είχαν κόψει τις αναδημοσιεύσεις της στήλης, καθώς συχνά-πυκνά ασκούσαμε κριτική! Και δεν τους άρεσε! Και αυτήν τη φορά το ρεπορτάζ μας για τα σεμινάρια της ΓΓΝΓ για νέους αγρότες περιείχε κριτική, αλλά αυτή τη φορά δεν τους πείραξε. Λέτε να άλλαξε κάτι στην Αχαρνών με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας και να έγιναν πιο ανεκτικοί στην κριτική;

Διορισμοί

Αφού αναφερθήκαμε στη ΓΓΝΓ, να σας πούμε, όπως κάναμε και με τις προηγούμενες ηγεσίες, ποιοι υπηρετούν ως (μετακλητοί) ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες του γγΝΓ Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λιανέρη (πτυχιούχο Νομικής ΔΠΘ), τον Γιώργο Χατζηγεωργίου (πτυχιούχο Οικονομικού ΠΑΜΑΚ), την Κυριακή Γιόνη (πτυχιούχο Οικονομικού ΕΚΠΑ) και τον Γιάννη Σπηλιόπουλο (πτυχιούχο Χημείας ΕΚΠΑ). Ο Νίκος Κοτταρόπουλος (Πληροφορικής ΕΚΠΑ) διορίστηκε επίσης, αλλά παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά. Αυτοί, προς το παρόν…

Εκδήλωση

Εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Ανεργία» διοργανώνει τη Δευτέρα το απόγευμα η ΟΝΝΕΔ Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι Κοπατσάρης Χρήστος (πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας), Μάμαλης Σπύρος (πρόεδρος του ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ), Βαλεργάκης Νίκολαος (πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Κούσιας Δημήτριος (οικονομολόγος), Νταής Γιώργος (δασολόγος), Δερμεντζοπούλου Μελίνα (δικηγόρος).

Εισιτήρια

Με το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς καταπιάστηκε επισήμως η ΟΝΝΕΔ. Ζητά να μη γίνει αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αλλά να προωθηθεί αμέσως η ηλεκτρονική κάρτα επιβάτη και να ενταχθούν νέες κατηγορίες (όπως όλοι οι άνεργοι) στους δικαιούχους μειωμένων τιμών.

Υπερβολές Ι

Καλή η δημοσιότητα, φίλτατοι, αλλά μήπως είστε υπερβολικοί όταν διοχετεύετε σε blogs τη συμμετοχή τοπικής οργάνωσης ΟΝΝΕΔ σε περιφορά ιερής εικόνας σε συνοικία της Αθήνας; Ούτε ο Μαυρογιαλούρος το 1960…

Υπερβολές ΙΙ

Για να μην τους αδικούμε πάντως, να πούμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες τη συμμετοχή της ΟΝΝΕΔ στην περιφορά ζήτησαν παράγοντες της ενορίας, καθότι «φοβόντουσαν» τον μεγάλο αριθμό μεταναστών! Με κινητοποίηση των κεντρικών της ΟΝΝΕΔ μαζεύτηκαν 150 μέλη δίπλα στην εικόνα! Διακρίνουμε έναν νέου τύπου «ανταγωνισμό» με τη ΧΑ ή είναι εντύπωσή μας; Λέτε οι γαλάζιοι να «ανακαταλαμβάνουν τις πόλεις μας», κατά τη γνωστή ρήση Σαμαρά;

Στήριξη

Από τους λίγους βουλευτές της ΝΔ που είδαμε να ταξιδεύουν σε άλλες εκλογικές περιφέρειες για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία «Στηρίζω» της ΟΝΝΕΔ ήταν ο Διονύσης Σταμενίτης, που έφυγε από την Πέλλα (εκλογική του περιφέρεια) για να στηρίξει τη δράση στις Σέρρες. Έχει, φαίνεται, καλή χημεία με τους «μικρούς», καθώς τον έχουμε δει και στη Μεσογείων ουκ ολίγες φορές…

Ερώτηση

Μια που αναφερθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να κάνουμε μία ερώτηση: Γιατί ποντάρουν πολλοί ότι εις εκ των «δελφίνων» της ΟΝΝΕΔ θα προέρχεται από τη συμπρωτεύουσα; Ποιος;

Φευγάτος

Ξεφεύγουν μερικές φορές ορισμένοι ΔΑΠίτες… Θέμα έγιναν (δικαιολογημένα) στα τοπικά Μέσα (έπειτα από αντίδραση αριστερών σχημάτων) δηλώσεις γαλάζιου στελέχους στη Χίο όπου λίγο-πολύ έλεγε ότι πρέπει να ξανανοίξουν Μακρόνησος και Γυάρος! Ανασκεύασε μεν, αλλά το κακό είχε γίνει. Μάλλον χρειάζεται ακόμη περισσότερη κεντρική καθοδήγηση σε ορισμένες ΔΑΠ…

***


Σχολιάστε εδώ