…Ψάχνουν το κοινό της «Ελευθεροτυπίας»

Αύριο, Δευτέρα, κυκλοφορεί «Η Εφημερίδα των Συντακτών», ως ένα μοντέλο συνεταιριστικής εφημερίδας από ομάδα εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», και την επόμενη Δευτέρα οι «6 μέρες» από τον Αντώνη Δελλατόλα και μια μικρή ομάδα εργαζομένων στον Νέο Κόσμο. Τέλος, υπάρχει πάντοτε το ενδιαφέρον για τον τίτλο της «Ελευθεροτυπίας» από τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, ενώ η Μάνια Τεγοπούλου προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί. Είναι σαφές πως οι εκδοτικές πρωτοβουλίες βασίζονται στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα όταν γίνουν εκλογές.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» προέρχεται κυρίως από το αριστερό τμήμα των δημοσιογράφων της «Ελευθεροτυπίας», που ρισκάρουν βγαίνοντας αυτόνομα στα περίπτερα και δέχονται την κριτική πως από τη στιγμή που η Μ. Τεγοπούλου υπέβαλε την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 ο στόχος τους ήταν να βγάλουν δική τους εφημερίδα. Η κριτική στρέφεται και στην κατοχύρωση του τίτλου που έγινε από μέλος της Εργασιακής Επιτροπής στην «Ελευθεροτυπία».

Στο εγχείρημα υπάρχει και το παιχνίδι των συμβόλων. Από τον τίτλο «Η Εφημερίδα των Συντακτών», που παραπέμπει στο αρχικό ξεκίνημα της «Ελευθεροτυπίας», μέχρι και τα γραφεία της οδού Κολοκοτρώνη 8, όπου ξεκίνησε η εφημερίδα και πριν το προδικτατορικό «Έθνος». Η εφημερίδα θα τυπωθεί από το πιεστήριο της «Καθημερινής» σε 100.000 περίπου αντίτυπα (τις πρώτες μέρες, μέχρι να δουν πώς θα πάει κυκλοφοριακά) και θα διανεμηθεί από την «Ευρώπη». Θα έχει 48 σελίδες και η έκδοση του Σαββατοκύριακου αρχικά 64 σελίδες.

Ο πήχης για μια κυκλοφορία που θα καλύπτει τα έξοδα είναι τα 11.000 φύλλα για το καθημερινό και τα 28.000 για του Σαββατοκύριακου. Η εφημερίδα δεν θα έχει προσφορές και θα έχει μόνο ένα ένθετο. Η γραμμή της θα είναι ανεξάρτητη, θα είναι ανοιχτή σε όλες τις απόψεις και τα ρεύματα και μακριά από τη διαπλοκή.

Διευθυντής είναι ο Νικόλαος Βουλέλης, διευθυντής Σύνταξης ο Σταμάτης Νικολόπουλος και επικεφαλής του Πολιτικού ο Γιάννης Σμυρλάκης, με σύμβουλο έκδοσης τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά. Μαζί τους οι αρθρογράφοι της «Ελευθεροτυπίας» Γ. Βότσης, Ν. Κιάος, Αρ. Μανωλάκος, Κ. Τσουπαρόπουλος, Γ. Μέρμηγκας, Δ. Γκιώνης, Π. Μανταίος, Ν. Γερακάρης, Μ. Καϊταντζίδης, Αστέρω Χριστοδουλίδου, Ν. Βαρδιάμπασης, Ντόρα Νταϊλιάνα κ.ά. Συνδράμουν ακόμη ο «Ιός», ο Γ. Αυγερόπουλος («Εξάντας»), ο Γιάννης Χάρης, ο Γιάννης Ξανθούλης και ο Γιάννης Καλαϊτζής.

Η εταιρεία που θα εκδώσει την «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι η Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και θα διευθύνεται από το διοικητικό συμβούλιο, όπου μετέχουν ο γνωστός μεγαλοδικηγόρος Φώτης Κρεμμύδας, ο Αριστ. Μανωλάκος, ο Θ. Μαργαρίτης και ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού Σωτ. Μανιάτης. Ο συνεταιρισμός των εργαζομένων, που θα έχει αρχικά το 100%, θα υποχωρήσει έως το 51% για να δοθούν ποσοστά σε διάφορα φυσικά πρόσωπα. Ήδη συμμετέχει ο δικηγόρος Φώτης Κρεμμύδας και ένα λογιστικό γραφείο. Όποιος μετέχει στον συνεταιρισμό εισφέρει 1.000 ευρώ σε μετρητά και εργασία δύο τριών μηνών χωρίς αμοιβή. Στο εγχείρημα συμμετέχουν 100 – 110 εργαζόμενοι.

Οι «6 μέρες»
Αναμονή για τον τίτλο της «Ελευθεροτυπίας»…
jQuery(document).ready(function($) { $.post('https://www.paron.gr/wp-admin/admin-ajax.php', {action: 'wpt_view_count', id: '83049'}); });


Σχολιάστε εδώ