«Πού το πάει ο Λαφαζάνης;», αναρωτιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια του Π. Λαφαζάνη να ανασκευάσει, η δήλωση του Α. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και οι παρεμβάσεις άλλων στελεχών δεν κατόρθωσαν να μειώσουν τη ζημιά που προκάλεσε η εν λόγω δήλωση, η οποία έγινε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, τη στιγμή δηλαδή που η τρικομματική κυβέρνηση κλυδωνίζεται και επίκειται η ψήφιση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων από τη Βουλή.

Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τα πράγματα της Αριστεράς γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Π. Λαφαζάνης είναι ένα αρκετά έμπειρο στέλεχος, το οποίο, παρότι έχει διαφορετικές προσεγγίσεις από την ηγεσία σε πολλά πράγματα, προσέχει τα λόγια του και ξέρει τι λέει και, κυρίως, πότε το λέει.

Ως εκ τούτου, πληθαίνουν τα ερωτήματα για την πραγματική στόχευση του επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος. Στην έντονη συζήτηση που άνοιξε η περίφημη δήλωση ακούγονται ακραίες θέσεις, που ξεκινούν από το ότι ο Π. Λαφαζάνης βγήκε «ως λαγός» να πει αυτό που πραγματικά ισχύει μέχρι το ότι προωθεί «διά της πλαγίας» τις θέσεις του Α. Αλαβάνου και ερωτοτροπεί με την ιδέα δημιουργίας νέου σχήματος στην Αριστερά.

Ο ίδιος φυσικά διαψεύδει κατηγορηματικά τέτοια σενάρια, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της δήλωσής του, ενώ υπενθυμίζει ότι «έβαλε πλάτη» όταν το κόμμα περνούσε τα «πέτρινα χρόνια» και αγωνιούσε κάθε φορά για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.

Πάντως, είναι γεγονός ότι κατά καιρούς ο Π. Λαφαζάνης -κυρίως μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα iskra- έχει διατυπώσει απόψεις που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας.

Εκτός από την πάγια θέση του για την έξοδο της χώρας από το ευρώ και τη διερεύνηση της δυνατότητας κοινής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει μιλήσει και για την ανάγκη κατάρτισης ενός Plan B στα πρότυπα της σχετικής θέσης του Α. Αλαβάνου.

Ο Π. Λαφαζάνης έχει τονίσει ότι μια καταγγελία των Μνημονίων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε διακοπή των δόσεων των δανείων από την «τρόικα» και ως εκ τούτου το κόμμα πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να έχει έτοιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί. Υποστηρίζει ότι διέξοδος θα είναι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μένει σταθερή στη θέση της για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Δεν πρόκειται για διαφοροποιήσεις σε κάποια επιμέρους και μικρά ζητήματα, αλλά για κεντρικές στρατηγικές επιλογές, τις οποίες θα κληθεί ενδεχομένως να διαχειριστεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οπότε είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα οι απόψεις του Π. Λαφαζάνη και του «Αριστερού Ρεύματος» συνεχώς θα αποκλίνουν.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η δήλωση Λαφαζάνη αποτελεί συνέχεια της έντονης διαφοροποίησης που είχε το Αριστερό Ρεύμα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ σχετικά με την πορεία οργανωτικής ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό πρόσημο που θα έχει το νέο κόμμα. Το Ρεύμα φοβάται ότι οι προωθούμενες διαδικασίες για το νέο ενιαίο κόμμα μπορεί να οδηγήσουν στην «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα χάσει τα σημερινά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του ως κόμμα της Αριστεράς.

Όπως είναι φυσικό, φούντωσαν τα σενάρια που κάνουν λόγο για διεργασίες δημιουργίας ενός νέου σχήματος της Αριστεράς, κάτι που -όπως αναφέρθηκε- διαψεύδει κατηγορηματικά ο Π. Λαφαζάνης. Οι διακινητές αυτών των σεναρίων υπογραμμίζουν με σημασία την επανεμφάνιση του Α. Αλαβάνου και τις επαφές που έχει με στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ υπενθυμίζουν και τις στενές πολιτικές σχέσεις που έχει ο Π. Λαφαζάνης με τον Α. Αλαβάνο.

Ωστόσο, το παραπάνω σενάριο είναι τουλάχιστον αδύνατο, γιατί, όπως λένε στελέχη που ξέρουν τα πράγματα, είναι προφανές πως ένα στέλεχος με παροιμιώδη κομματική αφοσίωση, όπως ο Π. Λαφαζάνης, θα ήταν ο τελευταίος που θα υπονόμευε τη σταθερά ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του κόμματος αντέδρασε αμήχανα στη δήλωση Λαφαζάνη και δεν υπήρξε στέλεχος που να του επιτεθεί, αφού είναι γνωστό το κύρος που έχει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, γίνεται προσπάθεια να θεωρηθεί λήξαν το θέμα και να επικεντρωθεί η ατζέντα του κόμματος στην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία, η οποία εγκυμονεί εξελίξεις που μπορεί να καταστούν απρόβλεπτες.

Στελέχη της ηγεσίας υπογραμμίζουν ότι με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων παγιώνεται και διευρύνεται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και τονίζουν ότι μετά την ανακοίνωση των αντιλαϊκών μέτρων και την ψηφοφορία στη Βουλή η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι της τάξης που θα οδηγεί ακόμα και σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εκτιμούν ότι οι διεργασίες που θα ακολουθήσουν την ψήφιση ή μη των μέτρων θα είναι καταιγιστικές και παρακολουθούν με προσοχή τα όσα ακούγονται για τη δημιουργία ενός νέου «αστικού μπλοκ», που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον επελαύνοντα ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι θα αποβεί μάταια κάθε προσπάθεια διαφόρων κέντρων για την αναστήλωση του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, αφού -όπως τονίζουν- ό,τι και να κάνουν τα επιτελεία και το κατεστημένο, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοπεί.

Σε αυτήν τη συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και σε πολιτικό άνοιγμα προς το ΚΚΕ, καθώς στη Βουλή ψήφισε ανεπιφύλακτα και ένθερμα την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, παρά το γεγονός ότι είχε σοβαρές επιφυλάξεις με το σκεπτικό της πρότασης, ειδικά στο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, αυτό το άνοιγμα, όπως είναι φυσικό, δεν είχε την αντίστοιχη ανταπόκριση από την πλευρά του ΚΚΕ, το οποίο επιμένει σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του συστήματος, το οποίο θα κληθεί ως κυβέρνηση να υπηρετήσει.


Σχολιάστε εδώ