Ο Νίκος στο ΣΔΟΕ

Η αποκλειστική πληροφορία του «Π» είναι απολύτως έγκυρη.

Κατά την ίδια πληροφορία, ο Νίκος Παπανδρέου κατά την είσοδό του στα γραφεία του ΣΔΟΕ ήταν εξαιρετικά ανήσυχος!

Υπενθυμίζουμε ότι στη λίστα Λαγκάρντ, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης μέσω του περιοδικού «Hot Doc» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο το βράδυ, λίγες δηλαδή ώρες πριν από την περίεργη, μυστηριώδη επίσκεψη του Νίκου Παπανδρέου στο ΣΔΟΕ, το όνομα «Νίκος Παπανδρέου» υπάρχει δύο φορές, τη μία ως «Νικόλαος Παπανδρέου» και την άλλη ως «Νικόλαος Παπανδρέου» και δίπλα η αναγραφή «CHAIRMAN».

Βέβαια ο Ν. Παπανδρέου μέσω «κύκλων» του διέψευσε ανάμειξή του με τη φράση: «Γιατί, ένας Νίκος Παπανδρέου υπάρχει μόνο»;

Ωστόσο η επίσκεψη αυτή, λίγες ώρες επαναλαμβάνουμε μετά την κυκλοφορία του περιοδικού, είναι δύσκολο να εκληφθεί ως συμπτωματική. Και σίγουρα είναι πολύ περίεργη…

Σε ό,τι αφορά τώρα στα της λίστας, τις περίεργες και ύποπτες διαδρομές της και τις πολιτικές προεκτάσεις της, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

• Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες και μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Βουλή απ’ τους Οικονομικούς Εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη, θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής (χωρίς να αποκλείεται και προανακριτικής) Επιτροπής για τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλο. Έχει τους απαιτούμενους προς τούτο 60 βουλευτές. Και είναι ενδιαφέρον τι θα πράξει τότε η ΝΔ. Και φυσικά μια τέτοια πρόταση, σε συνδυασμό με τις παρενέργειές της, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο ήδη θυελλώδες εσωκομματικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ…

• Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι πάρα πολύ δύσκολα θα αποφύγουν τη διερεύνηση ποινικών τους ευθυνών οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Καπελέρης και Διώτης.

• Ήταν εξόχως αποκαλυπτική η κατάθεση στην επιτροπή της Βουλής του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, μεγάλο μέρος της οποίας αφορούσε την αποκάλυψη του «Π», σύμφωνα με την οποία περίεργη συμμετοχή στη διακίνηση της λίστας είχε η… διαχρονική συνεργάτης των υπουργών Οικονομικών Σ. Ρίτσου. Ο κ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι… δεν γνώριζε την ανάμειξή της και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κράτησε την κ. Ρίτσου στη θέση της επειδή… είναι έμπειρη!

Λίστα… πειραγμένη;

Σε ό,τι αφορά τώρα τη λίστα που δημοσιοποίησε ο Κ. Βαξεβάνης, «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» τονίζει πως αποτελεί δημοσιογραφική (και όχι μόνο) επιτυχία. Ο δημοσιογράφος έπραξε απολύτως σωστά με τη δημοσίευσή της. Ότι ήταν απαράδεκτη η δίωξή του και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε (εντολή για τη σύλληψή του κ.λπ.). Ότι είναι επίσης επιτυχία η αθώωσή του.

Από κει και πέρα, κάποιοι οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και παρασκήνιο, επισημαίνουν ότι:

• Η λίστα, όπως δημοσιεύθηκε, είναι «φιλτραρισμένη» και «πειραγμένη». Φυσικά δεν έχει ευθύνη γι’ αυτό ο δημοσιογράφος. Το «φιλτράρισμα» προφανώς έγινε απ’ αυτόν ο οποίος του την έδωσε…

• Το «φιλτράρισμα» αφορά την αφαίρεση ονομάτων πολιτικών, μελών πολιτικών οικογενειών (για τρεις πολιτικές οικογένειες έκανε λόγο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή) καθώς και ορισμένων άλλων που έπρεπε να «προστατευτούν». Και αυτή η αποκάλυψη ακυρώνει το επιχείρημα Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου ότι δεν είχαν λόγο να κρύψουν τη λίστα!

• Υπάρχουν ερωτήματα, γιατί παράλληλα με τα ονόματα δεν δημοσιεύθηκαν και τα ποσά καταθέσεων. Βέβαια επ’ αυτού ο Κ. Βαξεβάνης έχει δώσει απάντηση, ότι δεν ανέφερε τα ποσά στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων.

• Αρμόδιο στέλεχος της ΕΥΠ ήταν κατηγορηματικό στη διαβεβαίωση ότι η λίστα δεν… έκανε στάση στην Κατεχάκη…

• Προξενεί εντύπωση ότι ενώ τα ονόματα, όπως ήταν γνωστό, ήσαν 1.991, τελικά προέκυψαν 2.059. Ίσως αυτό να οφείλεται στην προαναφερθείσα επισήμανση, ότι δημοσιεύτηκε λίστα «πειραγμένη», καθώς και στο ότι κάποια ονόματα εμφανίζονται γραμμένα πάνω από μία φορά…

Ονόματα που υπάρχουν στη λίστα

Επισημαίνουμε ότι ορισμένοι εκ των περιλαμβανομένων στη λίστα που δημοσίευσε ο Κ. Βαξεβάνης έχουν διαψεύσει ότι έχουν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν δηλώσει ότι είχαν κάποτε λογαριασμό, αλλά τώρα είναι ανενεργός.

Μεταξύ άλλων στη λίστα περιλαμβάνονται:

Εφοπλιστές

Δροσόπουλος Νίκος, Σιγάλας Γιώργος, Σιγάλα Γεωργία, Γεωργιλής, Καραγιώργης Σπυρίδων, Οικονόμου Κωνσταντίνος, Οικονόμου Μάριος, Τολάκης Ιωάννης, Τολάκη Φωτεινή, Πετράκης Ανδρέας, Πετράκη Χριστίνα, Γιγιλίνης Μιχαήλ, Γιγιλίνης Δημήτρης, Σισσάνης Νικόλαος, Αλεξανδράτος Σπυρίδων, Τουμπής Μιχαήλ, Μανιός Βασίλειος, Τσάκος Παναγιώτης, Βενετσάνος Θεόδωρος, Μαρτίνος Ανδρέας, Μαρτίνου Αθηνά, Τάττος Αλκιβιάδης, οικογένεια Γουλανδρή.

Δημοσιογράφοι και εκδότες

Φωτιάδης Γιώργος, Τράγκας Γιώργος, Μπόμπολας Φώτιος, Μπόμπολας Γιώργος, Σχοινά Αικατερίνη, Σχοινά Ελένη, Λάμψιας Παναγιώτης (διέψευσε), Τράγκας Ιωάννης, Σκαναβής Αλέξιος

Επιχειρηματίες

Μυλωνάς Δημήτριος, Μανιάς Παναγιώτης, Μαυροφρίδης Γιώργος, Μεϊμάρογλου, Μαλιούρης, Ταμπάογλου Βύρων, Μοσκαχλαΐδης Ηρακλής, Κατσούρης Παναγιώτης, Παγίδας Ζαν, Γκέρτσος Δημήτριος, Μπαλντίνι Αλφιώ, Καρακίτσος Ιωάννης, Καπράλος Σπυρίδων, Μαρινόπουλος, Λαυρεντιάδης, Interamerican, Βάλβης Ιωάννης, Λαλαούνης Ηλίας, Κυριαζής Αντώνιος, οικογένεια Τσαντίλη, Δούρος, Αεράκης.

Πολιτικοί και συγγενείς πολιτικών

Ιωάννης Μπούτος (ο οποίος έχει αποβιώσει), Μπούτου Μαίρη, Βουλγαράκη Αικατερίνη, Πελέκη Αικατερίνη.

Αδιάβαστος ο Στουρνάρας

Την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απασχόλησε το αποκλειστικό δημοσίευμα από το «ΠΑΡΟΝ» της περασμένης Κυριακής σχετικά με τη διαχρονική συνεργάτιδα των υπουργών Οικονομικών Σοφία Ρίτσου και τους χειρισμούς της αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε εκτενώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την εξέταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθώς το ζήτημα τέθηκε δημόσια και δεν έχει διαψευστεί από το υπουργείο. «Μέλος του επιτελείου σας, στενή συνεργάτης και σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου που χειρίστηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη λίστα Λαγκάρντ ήταν η Σοφία Ρίτσου. Στο γραφείο σας βρίσκεται σε ρόλο αποφασιστικό, η ίδια χειρίστηκε και τη συγχώνευση των εφοριών», του είπε. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει το δημοσίευμα, όπως δεν γνωρίζει αν έχει χειριστεί η ίδια τη λίστα και ότι πράγματι διατήρησε την κ. Ρίτσου ως σύμβουλο, διότι είναι έμπειρη σε φορολογικά θέματα. Πιθανόν, είπε, να είχε μετακινηθεί μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, αλλά ούτε γι’ αυτό έχει γνώση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον υπουργό να επανέλθει με επιστολή στην Επιτροπή με την οποία να απαντάει στην ερώτηση αν η κ. Ρίτσου έχει αποκτήσει πρόσβαση στη λίστα Λαγκάρντ. «Το λέω», πρόσθεσε, «γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι παρέδωσε το cd στο γραφείο του και δεν ξέρει πού βρίσκεται σήμερα…».

Ανάλογα ερωτήματα δέχτηκε ο κ. Στουρνάρας και για τον επίσης διαχρονικό νομικό σύμβουλο του υπουργείου κ. Μπάνο, που ήταν στην ίδια θέση και την περίοδο Παπακωνσταντίνου. «Τον γνώρισα τώρα και έχει υπηρεσιακή σχέση με το υπουργείο», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γ. Στουρνάρας άφησε αιχμές για τους προκατόχους του Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλο, λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες». Τόνισε ότι έχει ζητήσει τη λίστα από τον γάλλο ομόλογό του κ. Μοσκοβισί και ότι θα παραδοθεί στην υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου. Δήλωσε, επίσης, ότι είχε πλήρη άγνοια της ύπαρξης της λίστας Λαγκάρντ, ενώ χαρακτήρισε χρήσιμες τις λίστες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 30/9 πληροφορήθηκε την υπόθεση. Όταν ερωτήθηκε από τους «Financial Times», απάντησε ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει την πηγή της, τον πρόλαβε όμως ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο οποίος τον κάλεσε και τον ρώτησε αν υπάρχει στο υπουργείο η λίστα ή άλλο αποδεικτικό, όπως πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής. Οι υπηρεσίες απάντησαν αρνητικά και ο Εισαγγελέας τού υπέδειξε να τη ζητήσει από τους Γάλλους.

Ο Γ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι είναι φίλοι του όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση, όπως οι Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Β. Βενιζέλος, από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αλλά δεν τους έχει ρωτήσει για τις ενέργειές τους και για τις συναντήσεις τους στο Νταβός.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε προηγούμενη συνεδρίασή της είχε τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση κλήση του Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, του νομικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών κ. Μπάνου, του πρώην γγ Δημήτρη Γεωργακόπουλου, του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα, του πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη και της τότε διευθύντριας του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Χατζή, προκειμένου να καταθέσουν για τη λίστα Λαγκάρντ. Υπέρ της πρότασης είχαν ταχθεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, κατά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, που στη συνέχεια μετέβαλε την άποψή του, ενώ η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών». Ο κ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι μετά την ακρόαση του κ. Στουρνάρα η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν θεσμικά θα αλλάξει τον ρόλο της, ώστε να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Πάντως, τα δεδομένα ως προς την εξέταση της υπόθεσης από τη Βουλή φαίνεται να αλλάζουν. Με τη διαβίβαση από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς της δικογραφίας στη Βουλή, με τις μαρτυρικές καταθέσεις για την πορεία της λίστας Λαγκάρντ προς διερεύνηση των στοιχείων που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα αλλά και την πρόθεση να φέρει αίτημα στην Ολομέλεια για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ