Βόμβα Σόιμπλε και μάχη για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους

Κατηγορίες

Η κυβέρνηση υποδέχθηκε με έκπληξη τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση στη Λευκωσία, και κυρίως ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγορεί τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη ότι αυτός είχε εισηγηθεί στην «τρόικα» την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν πληρώνονται εντός ενενήντα ημερών. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτινάσσει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα 10 και πλέον δισ. ευρώ και δημιουργεί συνθήκες ώστε το χρέος να μην είναι βιώσιμο. Ο κ. Δημητριάδης αποκρούει τις κατηγορίες, και στη Λευκωσία ξέσπασε κρίση εντός της κρίσης εν αναμονή της «τρόικας», η οποία τελικά δεν ήρθε την περασμένη εβδομάδα λόγω του ότι δεν ήταν έτοιμη για πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγμάτευση.

Στα ύψη το δημόσιο χρέος

Υπό αυτές τις συνθήκες, το χρέος της Κύπρου ενδέχεται να μην είναι βιώσιμο. Η κ. Λαγκάρντ είχε επισημάνει στο Eurogroup που είχε πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ότι το κυπριακό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο εάν το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση και η κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων δεν ξεπερνά το 64,5% επί του ΑΕΠ, δηλαδή τα 11,5 δισ. ευρώ. Οι κυπριακές τράπεζες κατέγραφαν στα έσοδά τους τόκους από οφειλές που δεν είχαν εξοφληθεί εντός ενενήντα ημερών με τη δικαιολογία ότι επί τούτων υπήρχε ασφάλεια, δηλαδή υποθηκευμένο ακίνητο. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρούσαν και θεωρούν ότι, εάν οφειλέτης είναι ασυνεπής, το

αντίτιμο της οφειλής του μπορεί να εισπραχθεί από την ασφάλιση. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγορεί τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί στους τροϊκανούς την αλλαγή του εν λόγω συστήματος. Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι πολλαπλάσιο του αρχικώς υπολογισθέντος και από 3 ή 5 δισ. υπάρχει κίνδυνος να φτάσει τα 10 ή ακόμη και τα 12 δισ. ευρώ, οπότε το κυπριακό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, αφού θα ξεπεράσει ακόμη και αυτό το 160% επί του ΑΕΠ! Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί «κούρεμα» και η κυπριακή οικονομία να υπεισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο.

13ος μισθός και ΑΤΑ

Οι τροϊκανοί, πάντως, επιμένουν στην αποκοπή του 13ου μισθού στο Δημόσιο και της ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής), θέσεις με τις οποίες διαφωνεί η κυπριακή κυβέρνηση. Με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής ισχυρίζεται ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες που γίνονται εξ αποστάσεως με τους τροϊκανούς και ότι στην Κύπρο θα μείνουν οι λεπτομέρειες, οι οποίες όμως κρύβουν μέσα τους τον διάβολο. Η αντιπολίτευση πιέζει για τη συμφωνία επί του Μνημονίου, χωρίς όμως να θυσιάζεται το ορθό περιεχόμενο, προκειμένου να κριθεί η υπόθεση της Κύπρου με εκείνες της Ελλάδας και της Ισπανίας στις 12 Νοεμβρίου. Διαφορετικά η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στάσης πληρωμών, αφού τα αποθεματικά της αρκούν έως τον μήνα Νοέμβριο.


Σχολιάστε εδώ