XΡΗΜΑτιστήριο

Τι θα πουν δηλαδή στις διοικήσεις των τραπεζών που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων, όπως λόγου χάρη η Proton, ότι τόσο καιρό τα παίρναμε χοντρά, το παίζαμε αφεντικά, ψηφίζαμε στις συνελεύσεις, ασκούσαμε διοίκηση, ζημιώναμε τους πάντες, αλλά δεν φταίμε εμείς; Και τι περιμένουν να τους απαντήσουν οι κρατικά διορισμένοι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των Δημοσίου – ΤΧΣ, ότι δεν υπάρχει προσωπική υπαιτιότητα, ότι ορθώς έπραξαν με καιροσκοπικό συμφέρον και ότι θα αναλάβουν αυτοί την ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας εις βάρος των τραπεζικών τους ιδρυμάτων; Πρόχειρα, πάντως, μας έρχεται ένα κατεβατό του ποινικού κώδικα… δόλος, βαριά αμέλεια, εξαπάτηση, δωροδοκία κ.λπ.

> Μήπως κάποιοι από την κυβέρνηση θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα για το Νόμπελ Οικονομίας; Καλώς ή κακώς, μας έκαναν το πειραματόζωο που απέδειξε πως η εφαρμογή σκληρής πολιτικής λιτότητας σε ελλειμματική χώρα οδηγεί σε αύξηση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ της.

> Γιατί τρέχει το ΧΑ; Υπάρχει κανένας από τους αρμοδίους που να ενδιαφέρεται; Ούτε η αναλογία της τιμής προς τα κέρδη για τις μετοχές είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα ούτε οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι εύρωστοι ούτε οι πιστώσεις για χρηματοδοτήσεις συγχωνεύσεων και επαναγορές ιδίων μετοχών είναι φθηνές, άρα…

> Να ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τους αδέκαστους Εισαγγελείς! Σε πόσες περιπτώσεις οι επιτροπές αξιολόγησης προσφορών εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεων, αν και αρχικά είχαν απορρίψει κάποιους συμμετέχοντες για παραβάσεις οικονομικών ή/και τεχνικών όρων, στο τέλος εισηγήθηκαν την αποδοχή τους;

> Προς όλους αυτούς που ξαφνικά ανακάλυψαν ως λύση για τη μείωση του χρέους την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά! Κατά την ταπεινή μας γνώμη, μόνο οι κρατικοί τίτλοι που έχουν εκδοθεί σε αλλοδαπό δίκαιο θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να ακολουθήσουν αυτήν τη λογική, καθώς θα ήταν οι μόνοι που δεν θα «κουρεύονταν» με νομοθετική πράξη σε ένα νέο πιθανό PSI, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή τους να είναι εγγυημένη.

> Προς εξασφάλιση των ημετέρων! Γιατί μια εισηγμένη να προσφύγει στο άρθρο 106 α του πτωχευτικού κώδικα, που προϋποθέτει τη συμφωνία τουλάχιστον του 40% των κατεχόντων ενυπόθηκες απαιτήσεις; Μήπως επειδή σε αυτές συμπεριλαμβάνονται κάποιοι βασικοί μέτοχοι ή εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου;

> Ίσως τελικά η πρόσκαιρη κρατικοποίηση να είναι καλύτερη από τη μόνιμη παράδοση των μαγαζιών στους ξένους! Αληθεύει ότι κάποιοι από τους αλλοδαπούς εγγυητές αναδόχους των επικείμενων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών στοχεύουν στην αποτυχία τους, ούτως ώστε να μαζέψουν χαμηλά πλήθος χαρτιών και να αποκτήσουν ισχυρή θέση, την οποία θα αξιοποιήσουν στη συνέχεια κατά το δοκούν;

> Φορολογικό απόρρητο; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Με διαρκείς νομοθετικές ρυθμίσεις, που διαθέτουν τις κατάλληλες γνωμοδοτήσεις και γίνονται αμέσως αποδεκτές από τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών, πρόσβαση στην περιουσιακή μας κατάσταση έχουν πλέον όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι σε διαδικασίες είσπραξης οφειλών.

> Τίθεται -ναι ή όχι;- θέμα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων; Με δεδομένο τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση, στο management, στην αξιολόγηση και στην κατάληξη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τραπεζών, μήπως η επικείμενη τοποθέτηση στη διοικητική του πυραμίδα πρώην στελεχών-υπαλλήλων ελεγχόμενων από αυτό αποτελεί πρόκληση;

> Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας! Μήπως η αμισθί βοήθεια σε υπηρεσίες lobbying της Goldman Sachs θα έπρεπε να προβληματίσει την κυβέρνηση; Εκτός κι αν επικρατεί η λογική ας κάνουμε υπομονή να περάσουμε τον σκόπελο και βλέπουμε στη συνέχεια.

> Η αλλαγή χεριών αναμένεται να αποκαλύψει πλήθος καλά κρυμμένων σκελετών στα αμπάρια! Είναι γεγονός ότι συμφωνίες μεταξύ των insiders της ΑΝΕΚ έχουν ήδη κλείσει και, αν δεν υπάρξουν ακραίες καταστάσεις όπως στο παρελθόν (μπαλωθιές, εκρήξεις, εκβιασμοί κ.λπ.), οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες, με τις Μινωικές Γραμμές να αναλαμβάνουν τα ηνία της;

> Τι ήταν αυτό που δήλωσε άθελά του ο ιδιοκτήτης της MK Group Miodrag Kostic; Επειδή οι διαχειριστές της πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης άλλαξαν -βλέπε εκκαθαριστή-, είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει τον διαγωνισμό; Και κάτι ακόμα: Ποια ήταν τα εμπόδια που τον οδήγησαν να αποσυρθεί από την προηγούμενη διαδικασία;

> Πάρ’ το αλλιώς, πρόεδρε του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής! Με τα γνωστά περιτυλίγματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, ο κ. Σγουρός προσπαθεί να πλασάρει την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, την οποία φυσικά θα αναλάβουν τα γνωστά ιδιωτικά συμφέροντα.

> Για τόσο σοβαρά θέματα, με ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, δεν μπορεί να ακολουθούνται εν κρυπτώ διαδικασίες! Γιατί ορίστηκε ως νέος επόπτης εκκαθάρισης χαρτοφυλακίου των Commercial Value και ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ ο κ. Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος; Ποιος εισηγήθηκε την αντικατάσταση του παλιού και, κυρίως, για ποιους λόγους;

> Και ο άγιος φοβέρα θέλει! Αν οι εποπτικές αρχές της Μεγαλονήσου δεν πίεζαν, αναγνωρίζοντας τις ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, τότε η Τράπεζα Κύπρου δεν θα προχωρούσε σε εναλλακτικό σχέδιο για τον τρόπο διάθεσης των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου.

> Τη μια το ζητούμενο είναι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, την άλλη των ντόπιων… και πάει λέγοντας! Με τριπλές πιρουέτες οι δηλώσεις του προέδρου του ΧΑ κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, καθώς άλλα λέει στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης και άλλα στα αλλοδαπά για το ίδιο θέμα.

> Να πώς οι ιδιώτες γιγαντώνονται με τις πλάτες των φορολογουμένων! Με χρήματα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις αναμένεται να αξιοποιηθούν, πριν παραχωρηθούν, τα ξενοδοχεία των τραπεζών, όπως το «Χίτλον» της Alpha και τα «King George» – «Gerakina Beach» των ΕΤΕ – Eurobank.

> Δεν ενδιέφερε την Alpha ή ήταν συνειδητή επιλογή της Credit Agricole; Γιατί η γαλλική τράπεζα αποφάσισε να κρατήσει τα 2/3 των δανείων στον ναυτιλιακό τομέα; Με ποιoν τρόπο σκοπεύει να τα αξιοποιήσει; Μήπως τιτλοποιώντας τα και πουλώντας τα, έναντι discount, σε fund, τα οποία με αυτόν τον τρόπο θα βάλουν πόδι σε νοικοκυρεμένες οικογενειακές εταιρείες;

> Για να δούμε… γιατί πολλά ευχολόγια διαβάζουμε από τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά ελάχιστα γίνονται πράξη! Μπορεί οι προθέσεις της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη να είναι καλές σχετικά με τη ρήτρα ευρώ που έχει τεθεί από διάφορους tour operators, ωστόσο θα έπρεπε να γνωρίζει πως τα συναλλακτικά ήθη σε μια διεθνοποιημένη αγορά και ανοικτή οικονομία δεν καλουπώνονται.

> Παρά την πληθώρα τραπεζικών στελεχών που αναζητούν αυτήν την περίοδο δουλειά! Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας και η διατήρηση των στεγανών στις διαρροές οδήγησαν στην εκ των έσω κάλυψη της θέσης του γενικού διευθυντή της First Business Bank από τον μέχρι σήμερα διευθυντή Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων κ. Αναστάσιο Καρασαρλή.

> Δεν είναι τόσο η αποχώρηση της οικονομικής διευθύντριας, όσο η αντικατάστασή της από νομικό πρόσωπο! Αν και στις περισσότερες εγχώριες εισηγμένες είθισται τα λογιστήρια να βρίσκονται εντός των τειχών τους, εντούτοις η Άλκο Ελλάς επέλεξε την εξωτερική εταιρεία Alupon ΕΠΕ Συμβουλευτική.

> Τίποτε άλλο; Μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό και απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί συμφωνιών δανειοδότησης είναι μόνο κάποιες από τις φοροελαφρύνσεις που χορηγήθηκαν στην παραχωρησιούχο, μετά τη διαδικασία του διαγωνισμού για τη σύμβαση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco.

> Με γκολ από τα αποδυτήρια, ο επικεφαλής του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα έβγαλε στη σέντρα την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης για τις επενδύσεις! Αν και ο κ. Περιστέρης είχε σκοπό να πιέσει προς την κατεύθυνση της εξόφλησης των οφειλομένων, εντούτοις άθελά του ξεμπρόστιασε την πρακτική του αρμόδιου υπουργείου να προτάσσει έργα που θα χρειαστούν χρόνια για να εγκριθούν, ώστε να παρκάρονται προκαταβολές χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα.

> Πρόκειται για την πιο αήθη και αντισυνταγματική επίθεση κατά του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων! Τι κι αν το υπουργείο Εργασίας έβαλε τις διοικήσεις των Ταμείων των εργαζομένων στις τράπεζες να πληρώσουν αναλογιστικές μελέτες που τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητα του υπό ίδρυση νέου επαγγελματικού τους φορέα στην υγεία, εντούτοις με μια αιφνιδιαστική προσθήκη-τροπολογία το εντάσσει στο πλαίσιο του χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ. Κι αυτό την ώρα που κάποια Ταμεία, όπως των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, εξακολουθούν να είναι εκτός ΙΚΑ, με την κεντρική τράπεζα να συνεχίζει να πληρώνει την κοινωνική ασφάλιση του προσωπικού της ως προς τους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

> Χωρίς πολλά σχόλια! Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου οι τραπεζίτες περιμένουν φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να καλύψουν τις ζημίες τους από τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, στα ανεπτυγμένα κράτη οι τεχνοκρατικές διοικήσεις προχωρούν σε γενναίο “κούρεμα”, ώστε η τρέχουσα οφειλή να είναι κοντά στην πραγματική αξία των εταιρειών και άρα οι δανειολήπτες τους να προσέρχονται αυτοβούλως και να αρχίζουν να πληρώνουν κάτι που αξίζει το κόστος του.

> Διαλέγετε και παίρνετε! Οι μειώσεις στα μισθώματα μπορούν να επιτευχθούν είτε με απευθείας συνεννόηση του ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή είτε με εξωδικαστικό συμβιβασμό στις επιτροπές που λειτουργούν στις Περιφέρειες είτε με δικαστικές αποφάσεις.

> Περί του ερμαφρόδιτου τρόπου εφαρμογής της ρήτρας απόκλισης ο λόγος! Είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να πει “ναι” σε μια λογική που θα λέει ότι οι όποιες αρνητικές διαφορές από το σχέδιο του προϋπολογισμού θα οδηγούν αυτόματα σε οριζόντιες περικοπές δαπανών μοιρασμένες ίσα σε όλα τα προγράμματα ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε αυτόν;

***

• Άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία, που δείχνει είτε την άγνοια είτε την ανικανότητα είτε τη δολιότητα με τις οποίες κινείται το οικονομικό επιτελείο ακόμα και στις αποκρατικοποιήσεις! Είναι δυνατόν, κ. Στουρνάρα, να βρίσκεται σε εξέλιξη η συγγραφή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πώλησή τους;

• Εντάξει, μη γελάτε, λέμε πού και πού καμία κουταμάρα για να περάσει η ώρα! Ποιος είναι ο αριθμός των καταγγελιών που έχουν γίνει από δικηγόρους, λογιστές, μεσίτες, χρηματιστηριακούς εκπροσώπους, ασφαλιστικούς πράκτορες, κατά πελατών τους, προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες;

• Απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πληρώνει εξωτερικούς ελεγκτές (με χρήματα των φορολογουμένων φυσικά) έως ότου κάποιος εξ αυτών συντάξει μελέτη που θα κρίνει μη βιώσιμο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο!.. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί ήδη από την Deloitte για λογαριασμό της ΤτΕ και τις Alvarez & Marsal – Blackrock για λογαριασμό του Δημοσίου;

• Σύμπτωση να το πούμε, απρόσμενη εξέλιξη να το ονομάσουμε; Είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να εξετάσει τα πορίσματα των ελέγχων για τις συναλλαγές επί των εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη την εβδομάδα που οι κυριακάτικες εφημερίδες κλείνουν φύλλο από την Τετάρτη, λόγω της 28ης Οκτωβρίου;


Σχολιάστε εδώ