Τελειώνουν τα αποθέματα (…χρόνου)
ΣΕ σημείο–ορόσημο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας αναδεικνύεται η 12η Νοεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup. Σε μια κρίσιμη όσο ποτέ συνεδρίαση, προκειμένου να ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις, όπως η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και ενδεχομένως η επιμήκυνση. Στο διάστημα που απομένει, δύο εβδομάδες, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, να επέλθει συμφωνία με την «τρόικα» και να εγκριθούν από τη Βουλή το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων, οι διαρθρωτικές αλλαγές και όλα τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, τα εμπόδια πολλά και υψηλά, έτσι η επιτυχία δείχνει αμφίβολη. Πόσω μάλλον όταν, κατά δήλωση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, τα ταμειακά αποθέματα εξαντλούνται στις 16 Νοεμβρίου και η χώρα θα βρεθεί σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο. «Αν δεν πάρουμε τη δόση θα πεινάσει ο κόσμος», ήταν η ακόμη πιο δραματική αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Εκκρεμότητες
ΤΑ επίμαχα νομοσχέδια θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, ιδίως όσον αφορά τις αλλαγές για τα εργασιακά. Το θέμα αυτό προκάλεσε εμπλοκή στις συζητήσεις των κυβερνητικών εταίρων κατά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης. Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με τις απαιτήσεις της «τρόικας», φέρνοντας σε δυσχερή θέση τον κ. Σαμαρά που επέμενε να προχωρήσουν ως έχουν οι αλλαγές. Σε «διάγγελμά» του μάλιστα αμέσως μετά άφησε αιχμές κυρίως κατά του κ. Κουβέλη, κάνοντας λόγο για «τολμηρούς» που θα σώσουν την Ελλάδα. Ακολούθησαν νέες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» που, κατά δήλωση του κ. Στουρνάρα, υποχώρησε από τις αρχικές της θέσεις και κατόπιν αυτών το πακέτο πρέπει να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.
Τρίζουν…
ΤΡΙΓΜΟΙ σημειώνονται στα κυβερνητικά κόμματα εν όψει των ψηφοφοριών στη Βουλή για τα μέτρα των 13,5 δισ. και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Μετά την προληπτική και με συνοπτικές διαδικασίες διαγραφή του βουλευτή Ν. Σταυρογιάννη υποχώρησε (προσωρινά;) η ένταση των διαφωνιών και των επιφυλάξεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο κανείς να αποκλείσει το απρόοπτο στις ψηφοφορίες. Σαφώς πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πέντε και πλέον βουλευτές δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τα μέτρα. Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Μπόλαρης, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Τζάκρη, Μ. Κασσής, Θ. Παραστατίδης κ.ά. Την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε ο βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης, διαφωνώντας με την τακτική του Φ. Κουβέλη και δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα. Ερώτημα παραμένει η στάση του Οδ. Βουδούρη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τα μέτρα.
«Υπάκουοι μαθητές»
ΕΝΤΑΣΗ επικρατεί και στις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει αποικία χρέους» κι ότι έχει υιοθετήσει τη λογική «της μη διαπραγμάτευσης και του καλού-υπάκουου μαθητή» έναντι της «τρόικας». Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες σε «ειρηνικό ξεσηκωμό» με στόχο την ανατροπή του Μνημονίου και της κυβέρνησης που καταρρέει. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «τα χειρότερα έρχονται», ότι με τα νέα μέτρα «ο κόσμος θα πεινάσει», ενώ τόνισε ότι η δόση των 31,5 δισ. δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας, αλλά «θα μπαλώσει ορισμένες τρύπες». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαρακτηρίζουν υποκριτικές τις διαμαρτυρίες των κυβερνητικών κομμάτων «περί προτεκτοράτου» και τονίζουν ότι έχουν εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία με το δεύτερο Μνημόνιο.
Τάσεις φυγής
ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ τάσεις καταγράφονται στο ΠΑΣΟΚ και η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Β. Βενιζέλου εντείνεται σε σημείο που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν και πώς το κόμμα θα φθάσει στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Κορυφαία στελέχη, όπως ο Α. Λοβέρδος, έχουν προαναγγείλει την αποχώρησή τους μετά την ψήφιση των μέτρων, ενώ πρωτοβουλίες εντός του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αναλάβει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αμφισβητεί τη στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος. Στελέχη ζητούν την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση κι άλλα τη συμμετοχή τους σε υπουργικές θέσεις. Τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος επηρεάζουν άμεσα την κυβέρνηση και τυχόν αρνητικές εξελίξεις θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τη συνοχή και τη σταθερότητά της.
Προκαλούν
ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και οργανώσεις εξακολουθεί να προκαλεί ο ναζιστικού τύπου χαιρετισμός του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου στη διάρκεια εκδήλωσης στο Γουδί. Το θέμα έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντί απολογίας, η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος κατηγόρησε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ενώ ισχυρίσθηκε ότι με τον ίδιο τρόπο χαιρετούσαν και οι έλληνες στρατιώτες πηγαίνοντας στον πόλεμο κατά των Ιταλών το ’40! Παράλληλα τα στελέχη συνεχίζουν τις προκλήσεις τους σε όλα τα επίπεδα: Επιχειρηματίες από διάφορα σημεία της χώρας καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις (απειλές) να απολύσουν αλλοδαπούς εργαζόμενους και να προσλάβουν Έλληνες που θα τους υποδείξει η Χρυσή Αυγή.
Έκθετος…
ΜΕ έωλα επιχειρήματα προσπάθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να αιτιολογήσει τους χειρισμούς του στο θέμα της «λίστας Λαγκάρντ». Καταθέτοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής παραδέχθηκε ότι παρέλαβε το επίμαχο CD, το οποίο παρέδωσε στο γραφείο του για καλύτερη φύλαξη, αλλά έκτοτε… δεν γνωρίζει τι απέγινε αυτό και πού βρίσκεται σήμερα! Απέκρουσε τις κατηγορίες ότι «αλλοίωσε» το περιεχόμενο του CD και κάλεσε την κυβέρνηση να το ζητήσει εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.