Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Ούτε λεπτό δεν αφήνουν το ΧΑ να… ανασάνει.
Οι νέες, δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο των πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας, οι νέες εξωφρενικές απαιτήσεις που φέρονται να ρίχνουν, την ύστατη ώρα, στο τραπέζι «τρόικα» και Βερολίνο προφανέστατα επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή αγορά, καίτοι η τελευταία έχει σαφώς προσπαθήσει να… διαχωρίσει τη θέση της και να μείνει σταθερή στην ανοδική πορεία που έχει χαράξει εδώ και σχεδόν ένα τετράμηνο.

• Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι παράλογο που το θέατρο του παραλόγου στις διαπραγματεύσεις οδήγησε σε σχετικά σημαντική διόρθωση το ΧΑ, τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη, ενώ αρκετές ήταν και οι επιχειρηματικές ειδήσεις που δοκίμασαν τις… αντοχές των επενδυτών.

• Σε κάθε περίπτωση, πολλοί διερωτήθηκαν κατά πόσον τα κακά μαντάτα από το πολιτικό μέτωπο στάθηκαν τελικώς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και αφορμή για μια απαραίτητη (;) διόρθωση στην πορεία της αγοράς και πρόσφεραν μια ωραιότατη δικαιολογία σε βραχυπρόθεσμους traders να βγάλουν τα κέρδη τους με «κομψό» τρόπο. Ακόμα κι έτσι πάντως να έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι πως το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να παραμένει απαθές απέναντι στις κρίσιμες ώρες και εξελίξεις στην ελληνική οικονομία…

• Στην όλη υπόθεση, πάντως, υπάρχει κι ένα «μίνι-παράδοξο», καθώς τις μέρες της κρίσης τη μεγαλύτερη πτώση δεν τη σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, αλλά οι μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη. Μια πρώτη εξήγηση γι’ αυτό είναι το γεγονός πως οι διοικήσεις των τραπεζών «έβγαλαν άμυνες», προσπαθώντας να διατηρήσουν τα όποια κεκτημένα τους και θέλοντας να «υπερασπιστούν» τα τωρινά επίπεδα τιμών, προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλότερες τιμές.

ΥΓ.: Σημαντικές, τεχνικού τύπου, αλλαγές στο ΧΑ. Συγκεκριμένα, την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου ο δείκτης FTSE/XA 20 θα μετονομαστεί σε FTSE/ΧΑ Large Cap και θα περιλαμβάνει 25 μετοχές αντί για 20 που τον απαρτίζουν σήμερα. Οι νέες μετοχές που εισάγονται στον νέο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι: ΟΛΠ, Εurobank Properties, Frigoglass, EXAE, Τέρνα Ενεργειακή και Intralot. Εκτός δείκτη βγαίνει η Λαϊκή Τράπεζα. Αλλαγές αποφασίστηκαν και στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη Τιμών του ΧΑ. Συγκεκριμένα, στον Δείκτη προστέθηκαν οι μετοχές Δάιος Πλαστικά, Ιντρακάτ, Κρι-Κρι και Inform Λύκος, ενώ αφαιρέθηκαν οι μετοχές Reds, Dionic, Πλαίσιο και Flexopack.

ΥΓ.2: Νωρίτερα, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο ΧΑ θα ενταχθεί ακόμα ένας νέος δείκτης. Ο νέος δείκτης θεμελιωδών μεγεθών, με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των εισηγμένων εταιρειών. Επί της ουσίας πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό αξιολόγησης των θεμελιωδών στοιχείων των εισηγμένων που δεν ανήκουν στη σύνθεση ούτε του 20άρη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ούτε του 40άρη Mid Cap.

ΥΓ.3: Απαγόρευσης συνέχεια. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά σε νέα παράταση, τρίμηνη, της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων (short selling).


Σχολιάστε εδώ