Σημαιοφόρος του Σαμαρά ο Πάγκαλος!

Πόσω μάλλον που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι συζητήσεις και οι διεργασίες στο παρασκήνιο έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «Π» για το νέο πολιτικό σκηνικό που στήνεται. Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση στις πληροφορίες (που το ίδιο είχε διακινήσει…), ενώ από τη δημόσια συζήτηση απείχαν και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν οι απόψεις που εκφράσθηκαν από κορυφαίους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, που επιπλέον προχώρησαν σε επαινετικά σχόλια για τη μέχρι τώρα θητεία του κ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τα σενάρια περί μελλοντικής συμπόρευσης. Πλέον εντυπωσιακή η αποστροφή του Θ. Πάγκαλου, που σημείωσε ότι «ο Σαμαράς άλλαξε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό». Μάλιστα, δεν περιορίσθηκε εκεί, αφού σε άλλες δηλώσεις του ανέφερε ότι τον έχει εκπλήξει η εικόνα του πρωθυπουργού και κάλεσε τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα, σηκώνοντας τη σημαία. «Όλοι μαζί με τον Σαμαρά, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος», όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», προκαλώντας τεράστια έκπληξη, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται απίστευτο να ειπωθεί από ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μετείχε σ’ όλες τις κυβερνήσεις του.

Την έκπληξή του για την αποτελεσματικότητα του κ. Σαμαρά εξέφρασε και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, τον οποίο τα σενάρια θέλουν να εντάσσεται στο νέο κόμμα. Κάτι περισσότερο από θετικός στις επισημάνσεις του ήταν και ο Ν. Σηφουνάκης, τονίζοντας ότι «κανείς δεν περίμενε ότι ο Σαμαράς θα προχωρούσε έτσι» και προσθέτοντας ότι «πρέπει να πάει καλά, είναι ηρωικός ο χειρισμός με την “τρόικα”, που πρώτος χρεώνεται ο Σαμαράς».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο Α. Λοβέρδος, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, αναγνώρισε ότι η εικόνα της χώρας διεθνώς έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό πιστώνεται στη σημερινή κυβέρνηση. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του διαψεύδει ότι προτίθεται να συνδράμει σε οποιαδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, καθώς στόχος του είναι η ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, με τη συνεργασία κινήσεων και δυνάμεων που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο στην περίπτωση που το εγχείρημα δεν βρει την αναγκαία ανταπόκριση. Οι τοποθετήσεις των κ. Πάγκαλου και Σηφουνάκη προκάλεσαν οργή στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, που θα ενταθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ανάλογες θέσεις θα διατυπώσουν τις επόμενες ημέρες και άλλα στελέχη. Επισήμως, δεν υπήρξε -όπως προαναφέραμε- κανένα σχόλιο ή παρέμβαση από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η προοπτική διάλυσης του κόμματος δεν ενθουσιάζει καθόλου την πτέρυγα των λεγόμενων καραμανλικών, που διατηρεί ακόμη μεγάλο μέρος της ισχύος της. Άλλωστε, ήταν εκείνη η πλευρά που συνετέλεσε αποφασιστικά στην εκλογή του κ. Σαμαρά στην αρχηγία. Ορισμένα από τα στελέχη αυτά είναι βέβαιο ότι δεν θα σιωπήσουν όταν και εφόσον οι σχεδιασμοί πάρουν δημόσιο και επίσημο χαρακτήρα.

Την εντύπωση που υπάρχει διάχυτη στον πολιτικό κόσμο, και όχι μόνο, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διεργασίες, ήρθε να ενδυναμώσει άρθρο του εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα» Στ. Ψυχάρη, ο οποίος σημείωνε μεταξύ των άλλων: «Είναι καταφανές ότι η κοινωνία αναζητεί τον ηγέτη που με σύνεση και τόλμη, με όραμα και σθένος, θα ηγηθεί ενός πατριωτικού κινήματος, με βάση τη σταθερότερη πολιτική συνισταμένη που εδρεύει στο Κέντρο». Από… ιστορικής απόψεως, πάντως, δεν θα είναι η πρώτη φορά (αν ευοδωθούν οι σχεδιασμοί…) που στελέχη που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και στις παρυφές της Αριστεράς μετακινούνται και υπηρετούν τα οράματα ενός ηγέτη της Δεξιάς, δυναμώνοντας έτσι τη συντηρητική παράταξη. Αντίστοιχα γεγονότα είχαν καταγραφεί το 1952-55, το 1958 αλλά και το 1978, όταν ένας σημαντικός αριθμός κεντρώων πολιτικών έσπευσε να συνδράμει τον Κ. Καραμανλή, με πρώτο τον Μητσοτάκη και τους Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Π. Βαρδινογιάννη, Αθαν. Κανελλόπουλο κ.ά.


Σχολιάστε εδώ