Με βαριά καρδιά θα ψηφίσουμε…

Αν και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος ότι «άπαντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κινηθούν με μοναδικό γνώμονα τη σωτηρία της χώρας», στενοί συνεργάτες του δεν κρύβουν τον φόβο για ενδεχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις. Κι αυτό διότι στο θολό όσο και ρευστό τοπίο που έχει διαμορφωθεί κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει την τελική απόφαση των 127 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μπορεί μετά και την προληπτική διαγραφή του βουλευτή Φθιώτιδας Ν. Σταυρογιάννη να περιορίστηκαν αισθητά οι παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές εμφανίζονται αμήχανοι, προβληματισμένοι, σε κατάσταση σύγχυσης. Αγωνιούν για τις συνέπειες που θα έχουν για την κοινωνία τα επώδυνα μέτρα, που σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα εργασιακά θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Ορισμένοι εξ αυτών σημειώνουν ότι θα πάνε στην ψηφοφορία «με το μαχαίρι στο λαιμό», αφού από το αποτέλεσμα θα κριθεί το μέλλον της χώρας, κι άλλοι ομολογούν ότι θα ψηφίσουν «με βαριά καρδιά»! «Πριν από τις εκλογές δεσμευτήκαμε στον κόσμο ότι δεν θα κόψουμε μισθούς και συντάξεις και δεν θα επιβάλουμε νέους φόρους. Τώρα τι θα πάμε να τους πούμε;», σημειώνουν. Αυτή ήταν και η βάση της κριτικής που άσκησε ο κ. Σταυρογιάννης ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να καταψηφίσει τα μέτρα, προκαλώντας τη διαγραφή του. Στην επισήμανση ότι με την υπερψήφιση των μέτρων διασφαλίζεται η παραμονή στο ευρώ και η σωτηρία της χώρας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι «τα ίδια άκουσαν οι πολίτες στο πρώτο Μνημόνιο, τα ίδια και στο δεύτερο». «Μείζον ζήτημα» για τους βουλευτές είναι το γεγονός ότι λίγα 24ωρα πριν τα νομοσχέδια κατατεθούν στη Βουλή δεν γνωρίζουν επακριβώς τι περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων και, όπως χαρακτηριστικά λένε, «κάθε μέρα ακούμε και ένα επώδυνο μέτρο».

Τα «πυρά» τους έχουν στόχο τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κ. Στουρνάρα και Βρούτση, που έκαναν τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα». Αγγίζουν όμως και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά για το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάσει ενώ θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις κι έτσι οι όποιες προτάσεις ή διαφωνίες δεν θα έχουν την παραμικρή αξία ή σημασία. Όπως προαναφέραμε, με εξαίρεση ίσως τον βουλευτή Ευρυτανίας Κ. Κοντογεώργο, που προσανατολίζεται στο να καταψηφίσει τα μέτρα, δεν υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις για άλλες «διαρροές», αλλά κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει, καθώς ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν μιλάει. Κι είναι ακριβώς αυτή η σιωπή που ανησυχεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι όποιος ή όποιοι καταψηφίσουν θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις και θα πορευτούν στον δρόμο που άνοιξε ο κ. Σταυρογιάννης. Το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικοί αλλά και κομματικοί παράγοντες έχουν προσεγγίσει αρκετούς από τους λεγόμενους «ύποπτους» βουλευτές, προκειμένου να αποτρέψουν μια αρνητική ψήφο. Υπάρχουν πάντως και βουλευτές που εμφανίζονται υπέρμαχοι των μέτρων, όπως οι Μ. Βαρβιτσιώτης και Άδ. Γεωργιάδης, που επικρότησαν τη διαγραφή του κ. Σταυρογιάννη.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι εξαιρετικά ρευστή. Ενδεικτική αυτού ήταν η κίνηση εξήντα βουλευτών να καταθέσουν τροπολογία με την οποία ζητούσαν τη δραστική μείωση των αποδοχών των διοικητών των ΔΕΚΟ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο πάντως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ανακόψει μια τόσο μαζική προσπάθεια. Στην ερώτηση αν η τροπολογία θα γινόταν δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο Μ. Κεφαλογιάννης απάντησε «ας τολμήσει να μην την κάνει δεκτή». Επίσης, άλλοι έξι βουλευτές (Μιχελάκης, Βλάχος, Κασαπίδης κ.ά.) με ερώτησή τους ζητούσαν την παράταση του καθεστώτος για τον μη πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Το θέμα είχε ανοίξει ο Μ. Βορίδης, που σε δηλώσεις του ζήτησε την άρση της απαγόρευσης (στη συνέχεια ανακάλεσε…), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ