Κρίσιμο τεστ για τον Σαμαρά η ΔΕΠΑ

Ένα τέτοιο γήπεδο, στο οποίο έχουν αρχίσει να παίζουν κάμποσοι παίκτες και το παρασκήνιο είναι πολύ έντονο –και με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις– είναι αυτό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», αυτό το ζήτημα πάει να αναδειχτεί σε κρίσιμο τεστ για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Κι αυτό γιατί:

– Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί και τις οικονομικές προσφορές, όλα δείχνουν ότι σε αυτό το γήπεδο παίζει χωρίς σοβαρό ανταγωνιστή η ρωσική Gazprom. Οι Ρώσοι θέλουν πάση θυσία (και πληρώνουν αδρά γι’ αυτό…) την ελληνική εταιρεία εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Ευνόητοι οι λόγοι, πολύ περισσότερο μάλλον που στη στρατηγική τους εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο στόχος να αποκλείουν οποιονδήποτε άλλο από τους αγωγούς προς την Ευρώπη.

– Οι Αμερικάνοι, από τη μεριά τους και θέλοντας να εμποδίσουν σε κάθε περίπτωση τη γεωστρατηγική ενδυνάμωση των Ρώσων και την ενεργειακή επιρροή του ευρώ, έχουν διαμηνύσει ότι είναι κάθετα αντίθετοι με το ενδεχόμενο να εξαγοραστεί η ΔΕΠΑ από την Gazprom.

Είναι φανερό ότι για τον Αντ. Σαμαρά τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα, αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της πλέον συμφέρουσας προσφοράς ή αν θα υποχωρήσει στην αμερικάνικη αξίωση και θα πάει σε κάποια άλλη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις αξιόλογες και αξιόπιστες δεν φαίνονται στον ορίζοντα αυτήν τη στιγμή.

Ίσως μια κάποια εναλλακτική θα μπορούσε, όπως διατείνονται κάποιοι, να είναι το deal με κάποια εταιρεία αζέρικη, αφού και οι Αζέροι έχουν και εξάγουν φυσικό αέριο και «παίζουν» ανταγωνιστικά με τους Ρώσους… Και μάλιστα μαζί με την Αμερική. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε αυτό το –ενδιαφέρον– γεωστρατηγικό εν τέλει παιχνίδι και μια άλλη σοβαρή διάσταση. Μια διάσταση που έχει να κάνει με το συνολικότερο πλέγμα σχέσεων της Ελλάδας, μάλλον του πρωθυπουργού προσωπικά, με ισχυρούς εταίρους της χώρας μας.

Η διαμόρφωση αυτών των σχέσεων καθορίζει πολλά. Και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο αμερικανικός παράγοντας την τελευταία περίοδο εκφράζει μια δυσαρέσκεια για τον έλληνα πρωθυπουργό. Αυτό επειδή εκτιμούν οι Αμερικανοί πως το άνοιγμα του Αντ. Σαμαρά στη Γερμανία έχει… ξεπεράσει κάποια όρια. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους υπερατλαντικούς ειδήμονες, ο πρωθυπουργός τείνει να προσδεθεί στο γερμανικό άρμα! Είναι οπωσδήποτε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτή. Και μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των Αμερικανών για το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας… Και μάλιστα όταν στο γενικότερο παιχνίδι εμπλέκονται και τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και το τι θα γίνει με την αξιοποίησή τους. Και εδώ μιλάμε για… πολύ μεγάλο παιχνίδι.

Και ορισμένοι αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν, μάλλον φοβούνται, πως στο πλαίσιο αυτής της ελληνογερμανικής προσέγγισης η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου θα πάει προνομιακά στους Γερμανούς. Όλα δείχνουν πως το παιχνίδι ανοίγει. Και τα μεγάλα συμφέροντα θα παίξουν σκληρά…


Σχολιάστε εδώ