Η κρίση έφερε την κρίση στην κυβέρνηση

Ακόμη κι αν αρθεί το τωρινό αδιέξοδο, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη ημέρα, πόσω μάλλον αν υπάρξουν ανεπιθύμητα απρόοπτα κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Οι χειρισμοί του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, αλλά και των αρμοδίων υπουργών (Γ. Στουρνάρας, Γ. Βρούτσης) αμφισβητήθηκαν ευθέως από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι διαφωνίες προσέλαβαν τη μορφή δημόσιας αντιπαράθεσης, με ανταλλαγή αιχμών και υπαινιγμών, που έχουν βαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα δυσχεράνει την περαιτέρω συνεργασία των τριών κομμάτων.

Την ένταση πυροδότησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού μετά το πέρας της σύσκεψης με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ο οποίος απέδωσε σε «έλλειψη τόλμης» την άρνηση του κ. Κουβέλη πρωτίστως και του κ. Βενιζέλου να υπερψηφίσουν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. «Μετά τη δήλωση του κ. Σαμαρά τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα στην κυβέρνηση» έλεγαν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ εκνευρισμός υπήρχε και στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. «Δηλαδή εκείνος μάχεται για τη σωτηρία της χώρας κι εμείς θέλουμε την καταστροφή της;» ήταν το ερώτημα που έθεταν βουλευτές και από τα δύο κόμματα. Ενώ στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης με το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτη, ο δεύτερος σε μια αποστροφή του είπε μεταξύ άλλων: «Έτσι που χειρισθήκατε τα πράγματα δεν μας αφήσατε περιθώριο να συμφωνήσουμε».

Και οι δυο πλευρές διατύπωναν αιχμές για την τακτική του πρωθυπουργού έναντι της «τρόικας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν επιδεικνύει σθένος στις προκλητικές απαιτήσεις τους. Αντιθέτως με τη στάση του και την εκπεφρασμένη θέση του να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις «έχει αποθρασύνει τον κ. Τόμσεν και τους άλλους που ζητάνε κάθε φορά και περισσότερα».

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η κατηγορηματική άρνηση του κ. Κουβέλη στη διάρκεια της σύσκεψης να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά αιφνιδίασε τον κ. Σαμαρά. Έλλειψη σωστής πληροφόρησης ή κακή εκτίμηση της κατάστασης, παραμένει αδιευκρίνιστο. Η κίνηση δε του κ. Βενιζέλου να «συμπλεύσει» με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς ολοκλήρωσε το «σοκ» για τον πρωθυπουργό και τον… υποχρέωσε, κατά παράβαση των ειωθότων, να προβεί σ’ ένα δραματικό «διάγγελμα» διάστικτο από υπαινιγμούς και συγκαλυμμένες κατηγορίες. «Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης;» διερωτήθηκε στη διάρκεια συνομιλίας του με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βουλή. Παρά ταύτα και διαβλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονούσε το αδιέξοδο, ο κ. Σαμαράς αντιμετώπισε σοβαρά το ενδεχόμενο οι αλλαγές στα εργασιακά να κατατεθούν στη Βουλή σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, προκειμένου να διευκολύνει τον κ. Κουβέλη να ψηφίσει (μόνο) τα δημοσιονομικά. Το θέμα ωστόσο «σκόνταψε» στην άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που υπογράμμισε ότι «όλοι πρέπει να τα ψηφίσουν όλα», αλλά και στις επισημάνσεις κυβερνητικών παραγόντων που προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό ότι αν κατατεθούν δύο νομοσχέδια είναι σοβαρός ο κίνδυνος να υπάρχουν «διαρροές» ακόμη και από τη Νέα Δημοκρατία.

Το κλίμα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων είχε φορτιστεί από τις αρχές της εβδομάδας, λόγω των πληροφοριών που διακινήθηκαν από στελέχη προκείμενα στο Μέγαρο Μαξίμου περί επικείμενου ανασχηματισμού. Το γεγονός ενόχλησε ιδιαίτερα τόσο τον κ. Βενιζέλο όσο και τον κ. Κουβέλη, όχι μόνον διότι η συζήτηση άνοιξε εν αγνοία τους, αλλά και διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές «προγραμμένοι» και άρα προς απομάκρυνση είναι τα μη πολιτικά στελέχη που έχουν αναλάβει υπουργικά πόστα κατ’ επιλογήν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στελέχη όπως οι κ. Μανιτάκης, Ρουπακιώτης κ.ά. Υπό το βάρος των αντιδράσεων το Μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, ωστόσο επί της ουσίας «πάγωσε» απλώς το ζήτημα. Προς το παρόν, από ό,τι φαίνεται, διότι όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες «ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» και… αργά η γρήγορα θα αποφασισθεί! Το θέμα είναι ότι ο κ. Σαμαράς ηγείται τρικομματικής κυβέρνησης και έχει περιθώρια κινήσεων σχετικώς περιορισμένα…

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ