Επικρατούν οι «αντιμνημονιακοί»

Με συλλαλητήρια, κλαδικές απεργίες, πορείες και 48ωρη γενική απεργία, με πιθανότητα κλιμάκωσής της, απαντούν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, με τη στήριξη όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων και σε πλήρη συνεργασία με εμπόρους και μικρομεσαίους, ενώ στο ευρύτατο πια κοινωνικό μέτωπο προστίθενται και οι επιστημονικοί φορείς.

Η ιδεολογική κρίση που μαστίζει τους κομματικούς μηχανισμούς που αναλαμβάνουν την ευθύνη εξαθλίωσης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού καθ’ υπόδειξιν και προς το συμφέρον όχι μόνο της «τρόικας» και των δανειστών, αλλά και των εργοδοτών, αναπόφευκτα μεταφέρεται και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Έτσι:

Ενώ το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση) τοποθετείται απέναντι στις επιλογές της συγκυβέρνησης σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, εντούτοις διχάζονται οι δύο «μεγάλες» ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με αφορμή «ζητήματα τακτικής», που έχουν ως αφετηρία όμως ιδεολογικές διαφορές. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία των δύο απόψεων εκδηλώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στις εκλογές του οποίου επικράτησαν κατά κράτος οι συνδικαλιστές που τάχθηκαν υπέρ μιας πιο δυναμικής αντίστασης και αντεπίθεσης στα ανθελληνικά, κατάπτυστα Μνημόνια κυβέρνησης – «τρόικας». Ο Ν. Φωτόπουλος με την ΠΑΣΚΕ/ΓΕΝΟΠ σάρωσε στον «χώρο» του το «επίσημο» ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ (που στηρίχθηκε από την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ, δηλαδή τον προέδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τους Στ. Ανέστη, Βαγγ. Μουτάφη κ.λπ.). Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Φωτόπουλος αντιμετωπίζει συνεχώς αυξανόμενες και ποικίλες επιθέσεις ακόμη και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(!) και για να αποδυναμωθεί συνδικαλιστικά εν όψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, αλλά κυρίως για να συντριβεί η λογική μιας πιο δυναμικής και παρεμβατικής στάσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Παρομοίως, στο ίδιο συνέδριο οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ που στηρίχθηκαν από τον διαγραφέντα από τη ΝΔ και πρόεδρο της παράταξης Ν. Κιουτσούκη επικράτησαν του «νομιμόφρονος» βραχίονα. Ταυτόχρονα:

Η ΠΑΣΚ/ΔΥ εντός των ημερών ανακοινώνει, και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, την αυτονόμησή της με κάθε τρόπο από το ΠΑΣΟΚ, που εκτός από το… άδειασμα του προέδρου Βαγγ. Βενιζέλου, σηματοδοτεί την έναρξη ζυμώσεων και διεργασιών που θα οδηγήσουν σε αλλαγή και του πολιτικού-συνδικαλιστικού σκηνικού. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΚ/ΔΥ και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς συγκάλεσε την Τετάρτη το βράδυ την παράταξη της ΠΑΣΚ Δημόσιου Τομέα, στην οποία διαπιστώθηκε η πλήρης διάσταση με τις ιδεολογικές, πολιτικές και οικονομικές επιλογές του επίσημου ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχη ρήξη με την επίσημη ΝΔ έχει επέλθει ήδη με τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ και γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλου, ο οποίος όμως απέφυγε μέχρι στιγμής τη διαγραφή, φερόμενος τυπικότερα κομματικά.

Ενεργότερο ρόλο για τη δημιουργία μεγάλου αντιμνημονιακού συνδικαλιστικού μετώπου έχουν αναλάβει οι συνδικαλιστές της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αυτ. Παρέμβαση. Τόσο οι επικεφαλής στον ιδιωτικό τομέα Γ. Γαβρίλης, Ζώης Πέπες όσο και στον δημόσιο τομέα η Δεσπ. Σπανού βλέπουν τις δυνάμεις τους να ενισχύονται σημαντικά και δραστηριοποιούνται σε χώρους δουλειάς για μια οργανωτική ένταξη και στράτευση στις γραμμές και τους στόχους της παράταξης. Ήδη έχει υποβληθεί από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) αίτημα για διεξαγωγή ψηφοφορίας σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την ανάδειξη γνήσιων εκπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, που να απεικονίζουν στις σημερινές συνθήκες τους πραγματικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Διαφορετικά, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν το 2007 – 2008. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές, όμως -όπως «τρέχουν» τα γεγονότα- τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο. Ως προς το ΠΑΜΕ, με προεξάρχοντα τον Χρ. Καρτσώτη, συνεχίζει να απέχει από τις διεργασίες και τις ζυμώσεις που συντελούνται στους κόλπους τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ.


Σχολιάστε εδώ