Εκνευρισμός στον Περισσό από τη διαδοχολογία

Η δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου πυροδότησε την «ονοματολογία και τη διαδοχολογία» στο ΚΚΕ, εν όψει μάλιστα του επικείμενου τακτικού συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει την άνοιξη του 2010, και έπειτα από το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου, όπου το ΚΚΕ κατέρρευσε στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 4,5%.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι η «ονοματολογία» όσον αφορά το ΚΚΕ πέφτει έξω και τις περισσότερες φορές αποτελεί κατασκευασμένα σενάρια αυτών που τη διακινούν ελλείψει πραγματικής πληροφόρησης για όσα αφορούν τα εσωτερικά του κόμματος.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που χρίζουν διαδόχους της Α. Παπαρήγα (είναι η μακροβιότερη γραμματέας του κόμματος, αφού εξελέγη το 1991) τον Δ. Κουτσούμπα (πρώην διευθυντή του «Ριζοσπάστη»), τον Ν. Σοφιανό (πρώην γραμματέα της ΚΝΕ), τον Θ. Παφίλη (κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ) και εσχάτως τον Γ. Μαρίνο, που είναι επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του κόμματος.

Η εμπειρία επίσης αναφέρει ότι το ΚΚΕ δεν αλλάζει γραμματέα στα συνέδριά του, αλλά στα ενδιάμεσα διαστήματα. Το συνέδριο του κόμματος εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της εκλέγει τον γραμματέα του κόμματος και το Πολιτικό Γραφείο, που αποτελεί το επιτελικό όργανο. Η ίδια η Α. Παπαρήγα έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα διαθέτει αρκετά έμπειρα στελέχη που μπορούν να ηγηθούν του ΚΚΕ.

Σε συνέντευξή της στον Kontra, αναφερόμενη στο επίμαχο άρθρο του Γ. Μαρίνου, τόνισε ότι σε αυτό περιγράφεται η τακτική και η στρατηγική του ΚΚΕ, δεν υπάρχει κάποιο καινούργιο στοιχείο και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί νέο ιδεολογικό μανιφέστο. Ο δε «Ριζοσπάστης», απαντώντας στα σενάρια περί μανιφέστου του νέου ηγέτη του ΚΚΕ, σε σχόλιό του τόνισε ότι αυτοί που κατασκευάζουν τέτοια σενάρια στην πραγματικότητα «θα ήθελαν το ΚΚΕ να εγκαταλείψει την επαναστατική του στρατηγική, να γίνει ένα κόμμα διαχείρισης του συστήματος και να πάψει να αποτελεί σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα». Όλοι αυτοί, αναφέρεται στο σχόλιο, «θα μείνουν με την όρεξη. Με οδηγό στη δράση του τις συλλογικά διαμορφωμένες επεξεργασίες και αποφάσεις, το ΚΚΕ θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερο φανατισμό να δουλεύει για να ανατρέψει ο λαός την εξουσία των μονοπωλίων. Όσοι προσπαθούν με επιθέσεις, προπαγάνδα και κατασκευασμένα δημοσιεύματα να το ξεστρατίσουν το μόνο που θα καταφέρουν είναι να φάνε τα μούτρα τους».


Σχολιάστε εδώ