Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Το γνωστό οικονομικό έντυπο, με παγκόσμιο κύρος, «Economist», σε πρόσφατο άρθρο του ασχολείται με τη νέα τάση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής των κρατών. Και τονίζει ότι παλαιότερα σχεδόν σε όλα τα κράτη η νομισματική πολιτική ήταν προσηλωμένη στη σταθερότητα του νομίσματος και για τον σκοπό αυτό κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες. Μετά την τωρινή οικονομική κρίση όμως και κυρίως από τα τέλη του 2008 τα σταθερά και ισχυρά νομίσματα δεν είναι της «μόδας», καθώς το σταθερό νόμισμα συνεισφέρει σημαντικά στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Τώρα τα κράτη επιδιώκουν την αποδυνάμωση της ισοτιμίας του νομίσματός τους, γιατί έτσι ενισχύονται οι εξαγωγές, αυξάνεται η απασχόληση, περιορίζεται η ανεργία και χαλαρώνει η πιστωτική πολιτική. Και έτσι διευκολύνεται και η ταχύτερη κυκλοφορία του χρήματος. Η πρώτη που υιοθέτησε την εξασθένηση της ισοτιμίας του νομίσματος ήταν η FED. Το δολάριο κατρακύλησε, παρότι το αμερικανικό νόμισμα είναι το καταφύγιο των μεγάλων επενδυτών και στήριγμα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Η Κίνα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, αρνήθηκε να υπερτιμήσει το νόμισμά της, το γουάν. Και μόνο η ΕΚΤ παρέμεινε παλιομοδίτικη, ακολουθώντας τις απολιθωμένες αντιλήψεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Και τώρα καμαρώνει για τα 25 εκατ. των ανέργων και τα 62 εκατ. των φτωχών πολιτών της, για την ύφεση και τη λιτότητα. Αυτά για τον ευρωλάγνο πρωθυπουργό μας και για τους ευρωλάτρες του «λόμπι της χλιδής», που παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό.

2

Η επιλογή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για την εφαρμογή πολιτικής ελεγχόμενης κατολίσθησης της ισοτιμίας του δολαρίου ξεκίνησε επί προεδρίας Μπους, από τον Νοέμβριο του 2008, και συνεχίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση του Ομπάμα, με παράλληλη μείωση και των επιτοκίων. Στόχος, να τονωθεί η εξαγωγική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ. Η νομισματική αυτή πολιτική πέτυχε απόλυτα. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν γρήγορα την κρίση, παρότι η κρίση δημιουργήθηκε από την άφρονα πολιτική του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Η Ευρωζώνη με την ΕΚΤ παγιδεύτηκε στο ισχυρό ευρώ. Η ισοτιμία του ευρώ ενισχύθηκε και τα επιτόκια καθυστέρησαν να μειωθούν. Έτσι, η κρίση βρήκε πρόσφορο έδαφος και τσάκισε την Ευρώπη, και ειδικά τη ζώνη του ευρώ. Σήμερα η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε θέση ισχύος, ξεπέρασε την κρίση και συνεχίζει την πολιτική του «αδύναμου» δολαρίου. Η ισοτιμία του ευρώ διατηρείται ενισχυμένη και σ’ αυτό βοηθάει και το δολάριο. Όμως είναι πλέον πεποίθηση όλων ότι τώρα η Ευρωζώνη αποτελεί τον πλέον αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας. Και σύντομα προβλέπουν πολλοί ότι θα αρχίσει η υποβάθμιση της ευρωζωνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης της αμαρτωλής χρηματοπιστωτικής αγοράς, καθώς μαστίζεται από υπερχρέωση, ύφεση, υψηλή ανεργία, μείωση ανταγωνιστικότητας και εξαγωγών και περιορισμό της εσωτερικής κατανάλωσης λόγω ανεργίας και σκληρής λιτότητας. Πόσο θα αντέξει η Ευρωζώνη αυτήν τη χαλεπή κοινωνική και οικονομική κατάσταση;

3

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ήρθαν και τα ευχάριστα νέα για τον Πρόεδρο Ομπάμα από την οικονομία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας για την παρακολούθηση της ανεργίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ μειώθηκε η ανεργία στο 7,8% από 8,1% που ήταν τον Αύγουστο. Και είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης (τέλη του 2008) που η ανεργία πέφτει κάτω από το 8%. Τον Σεπτέμβριο έκανε προς τα πάνω άλμα η απασχόληση και έτσι οι απασχολούμενοι στον δευτερογενή (μεταποίηση) και τριτογενή (υπηρεσίες) τομέα αυξήθηκαν κατά 873.000 έναντι των απασχολουμένων τον Αύγουστο. Στη μείωση αυτή της ανεργίας συνέβαλε και η αύξηση κατά 72.000 των κρατικών θέσεων μόνιμης εργασίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι όμως κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι παραφούσκωσε τα στοιχεία λόγω εκλογών και ισχυρίζονται ότι η απασχόληση αυξήθηκε μόνο κατά 114.000 εργαζομένους. Εν πάση περιπτώσει, η μείωση της ανεργίας είναι γεγονός, κάτι που ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του Προέδρου Ομπάμα. Βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις και στα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς οι αμερικανοί ψηφοφόροι επηρεάζονται σφόδρα από τις εξελίξεις στην οικονομία.


Σχολιάστε εδώ