Για τη «μητέρα των μαχών» ετοιμάζονται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Η μάχη από τον ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί τόσο στη Βουλή όσο και στον δρόμο, όπου θα στηριχθούν με κάθε τρόπο οι λαϊκές κινητοποιήσεις, με σύνθημα να μην περάσουν τα μέτρα.

Μπροστά στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, που απαιτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει την εικόνα συγκροτημένου και δυναμικού κόμματος στο οποίο προσβλέπουν οι ψηφοφόροι, τα στελέχη και οι διάφορες συνιστώσες αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους της -αθέατης για τον πολύ κόσμο- αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει σχετικά με την πορεία για τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Έτσι, η εσωκομματική μάχη θα δίνεται πλέον αθόρυβα στη βάση του κόμματος, ενώ θα βρεθεί πάλι στο προσκήνιο μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.

Η διαφορά προσέγγισης για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα διαπερνά όχι μόνο τις συνιστώσες του, αλλά και το εσωτερικό του ΣΥΝ, ο οποίος είναι η κυρίαρχη δύναμη της συμμαχίας.

Αυτή η διαφορά φάνηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπου το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη διαφοροποιήθηκε -χωρίς όμως εντάσεις- από τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ, καταθέτοντας μάλιστα και δική του χωριστή πρόταση, η οποία όμως δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία.

Η διαφοροποίηση του «Αριστερού Ρεύματος» έχει να κάνει με το ιδεολογικό στίγμα του νέου κόμματος που θα διαδεχθεί τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με το κομβικό ζήτημα της σχέσης του σχήματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Πάντως, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Α. Τσίπρα επιχειρηματολόγησαν κατά των απόψεων του «Αριστερού Ρεύματος» αλλά και των θέσεων που τελευταία αναπτύσσει ο επανεμφανισθείς Α. Αλαβάνος για την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου με βάση σενάρια «οικονομικής καταστροφής» (Plan B’ το ονομάζει ο Α. Αλαβάνος) και εξόδου της χώρας από το ευρώ. Πρέπει, τόνιζαν, να δείχνουμε ξεκάθαρα στον κόσμο τη σταθερή μας θέση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, για να μη δημιουργούνται συγχύσεις και να μη δίνονται ευκαιρίες στους αντιπάλους μας να μας συκοφαντούν ως «κόμμα της δραχμής».

Το «Αριστερό Ρεύμα» επιμένει ότι είναι ανάγκη στον ΣΥΡΙΖΑ «να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης, ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής», ενώ τάσσονται κατά της διάλυσης του ΣΥΝ και της διάχυσής του μέσα στο ενιαίο σχήμα που θα δημιουργηθεί.

Τα στελέχη του σταθερά επιμένουν στις θέσεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Π. Λαφαζάνη να τονίζει ότι πρέπει το κόμμα να έχει ένα δεύτερο σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ και να εξηγήσει στον κόσμο ότι δεν είναι καταστροφή μια τέτοια εξέλιξη, αφού υπάρχει μια πολιτική δύναμη (ο ΣΥΡΙΖΑ) που μπορεί να την υπηρετήσει.

Ενδιαφέρον έχει η θέση του «Αριστερού Ρεύματος» ότι η εφαρμογή του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των Μνημονίων ενδεχομένως να επιφέρει αναστολή ή και διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από την «τρόικα» και σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δεσμευτεί ότι «παρά τις όποιες δυσκολίες, δεν πρόκειται να αναδιπλωθεί».

Πλέον το θέμα του μετασχηματισμού σε ενιαίο κόμμα περνάει στα χέρια των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πάρουν τα κείμενα της διακήρυξης του ενιαίου φορέα, τα οποία μένουν ανοιχτά σε τροποποιήσεις εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου. Ήδη μέσα από τη διαδικασία των ανοιχτών συνελεύσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα έχουν συγκροτηθεί 300 τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του εκτιμά ότι μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου οι επιτροπές αυτές θα διπλασιαστούν.

Ο Α. Τσίπρας αισιοδοξεί ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο κορμός μιας ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα είναι οργανωμένη γύρω από ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα προβλέπει μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, «μια κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας και λαϊκής χειραφέτησης».

Η ηγεσία του σχήματος εκτιμά ότι η διαδικασία για το νέο κόμμα θα έχει ανταπόκριση από χιλιάδες ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους θα ακυρώσουν τα όποια παιχνίδια επιδιώξουν να στήσουν διάφορα «γραφειοκρατικά κλιμάκια» που λειτουργούν ακόμα με τη λογική ενός κόμματος διαμαρτυρίας του 4% και όχι με την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδικασίες ενοποίησης του κόμματος επιδιώκουν να έχουν και τα λεγόμενα «ΠΑΣΟΚογενή» στελέχη που συμπορεύτηκαν μαζί του στις τελευταίες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Α. Μητρόπουλος έκανε παρέμβαση στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ παρότι δεν είναι μέλος του κόμματος. Εκεί άσκησε κριτική για τη συνδικαλιστική τακτική του κόμματος, με αιχμή τη συμπόρευση του ΣΥΝ με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Δ. Φωτόπουλος. Στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν φόβους ότι οι «παλιοί» τούς αντιμετωπίζουν ως «σώγαμπρους» και όχι ως ισότιμους εταίρους ενός σχήματος που θα δημιουργηθεί. Υπενθυμίζουν δε ότι η συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθοριστικής σημασίας για την εκτίναξη του κόμματος από τα περιθωριακά ποσοστά, στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα πρόθυρα της κυβέρνησης.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η διαδικασία που ακολουθείται στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη – ακόμα και διεθνώς. Δεν έχει προηγούμενο η περίπτωση κόμματος που κάθε φορά αγωνιούσε εάν θα πιάσει το 3% για να μπει στη Βουλή να εκτινάσσεται σε δύο χρόνια στο 27% και να διεκδικεί με αξιώσεις την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, τα στελέχη του, που ήταν μαθημένα σε μαραθώνιες συνεδριάσεις για ζητήματα που μπορούσαν να κατανοήσουν μόνο οι μυημένοι στην κομματική ορολογία και ένας μικρός αριθμός «ψυλλιασμένων» ψηφοφόρων, καλούνται σήμερα να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση. Η ηγεσία συνεχώς επαναλαμβάνει στα στελέχη ότι πλέον το κόμμα απευθύνεται σε εθνικό ακροατήριο και ως εκ τούτου πρέπει να προσαρμόσουν τον λόγο τους, ο οποίος δεν πρέπει με τίποτα να θυμίζει τον «ξύλινο λόγο» του παρελθόντος, τον οποίο καταλάβαιναν μόνο όσοι ήταν μύστες του περίπλοκου αριστερού λεξιλογίου.


Σχολιάστε εδώ