Βλέπει την «καταιγίδα» να έρχεται ο Κουβέλης

Με κύματα τεραστίων διαστάσεων ήρθε αντιμέτωπος την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αρχής γενομένης από την ανεξαρτητοποίηση του ηρακλειώτη βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη – την οποία και θέλησαν, σε πρώτο πλάνο τουλάχιστον, να περάσουν στα ψιλά γράμματα και ως κάτι αναμενόμενο, υποβαθμίζοντας έτσι την αποχώρησή του. Τα πράγματα όμως φάνηκε να αγριεύουν πολύ περισσότερο, και αυτήν τη φορά σε κυβερνητικό επίπεδο, με τον Φώτη Κουβέλη να εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητικός -μετά την τελευταία σύσκεψη των τριών αρχηγών- σε σχέση με το πακέτο των εργασιακών μέτρων που ο Γιάννης Στουρνάρας διεμήνυε ότι συμφωνήθηκε με την «τρόικα». Ενδεικτικό άλλωστε των όσων δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν ότι «οι αξιώσεις της “τρόικας” με βρίσκουν αντίπαλο».

Το παρασκήνιο των συσκέψεων

Πυρετώδεις ήταν οι συσκέψεις όλες αυτές τις μέρες στον πέμπτο όροφο της Αγίου Κωνσταντίνου, όπως και στο γραφείο του Φώτη Κουβέλη στη Βουλή, με τους στενούς του συνεργάτες να εξετάζουν πιθανές βελτιώσεις στο πακέτο των εργασιακών. Οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις, ήταν αυτοί που… ξεκοκάλισαν το πακέτο που τους παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τον Παπαθανασίου να τονίζει με νόημα στο «Π» πως «οι βελτιώσεις που υπάρχουν αφορούν μόνο τις αποζημιώσεις, πράγμα όμως που δεν βοηθά στο να αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα. Το επίδομα γάμου, η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, η 6ήμερη εργασία, το ελαστικό ωράριο και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Θα φτάσουμε στο σημείο να μην ξέρουμε σε δύο-τρία χρόνια τι μισθούς θα παίρνουμε. Αν το φέρουν στη Βουλή με ένα άρθρο, αυτό θα σημαίνει εκβιασμό, και μάλιστα εκβιασμό β’ διαλογής. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στην Ευρώπη για διαπραγμάτευση από την πλευρά του κ. Σαμαρά και η κυβέρνηση πρέπει να το αξιοποιήσει».

Σκληρές κουβέντες όμως ακούστηκαν και πίσω από την κλειστή -για τους δημοσιογράφους- πόρτα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ο Φώτης Κουβέλης διεμήνυσε σε σκληρούς τόνους και με άκρως αιχμηρό ύφος πως «αν έρθουν τα εργασιακά σε ένα άρθρο, εμείς δεν θα τα ψηφίσουμε. Είναι κόκκινη γραμμή και, όταν παίρνεις πολιτικές αποφάσεις, παίρνεις και τα ρίσκα σου». Σημειωτέον, δε, ότι όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π» υπήρξε ομόφωνη στήριξη -σε ό,τι αφορά τα εργασιακά- από όλους τους βουλευτές ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι οι Βουδούρης και Μουτσινάς διαφωνούν στο δημοσιονομικό κομμάτι. Με το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων να παραμένει ασφυκτικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Βασίλης Οικονόμου, τονίζει στο «Π» πως «οι συγκεκριμένες απαιτήσεις στα εργασιακά έρχονται στο παρά ένα. Δεν συνεισφέρουν ούτε στη δημοσιονομική περικοπή και ελάφρυνση της χώρας ούτε θα γλιτώσει κάτι το κράτος, απλώς θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά στον ήδη διαμορφωμένο εργασιακό μεσαίωνα που έχει διαμορφωθεί από την ψήφιση του Φεβρουαρίου του ’12». Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στέκονται στο θέμα της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, διατυμπανίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση. Στηρίζουμε και θέλουμε να πετύχει η προσπάθεια εθνικής ανάγκης. Ωστόσο, είναι εκτός προγραμματικής σύγκλισης το να λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών κυβερνητικών εταίρων». Με τα ως τώρα δεδομένα οι επόμενες ημέρες προδιαγράφονται εξόχως κρίσιμες, τόσο για τη διατήρηση των ισορροπιών εντός του κυβερνητικού σχηματισμού όσο και για την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ενώ παραμένει αμφίβολο αν τελικά ο Φώτης Κουβέλης -μετά τα φονικά κύματα που τον δέρνουν τους τελευταίους τέσσερις μήνες- θα μπορέσει να βρει ακρωτήρι, για να αποφύγει το μεγάλο ναυάγιο… που ενδεχομένως πλησιάζει, καθώς οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί!

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ