Όχι άλλες «φωτογραφίες»…

= Μην το επιτρέπετε… Απευθύνομαι στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια.

= Πρόκειται για τον διαγωνισμό προμήθειας ενός ελικοπτέρου για την Αστυνομία, στον οποίο «φωτογραφίζεται» συγκεκριμένο ελικόπτερο, ενώ, τεχνηέντως, αποκλείονται ανταγωνιστικά.

= Σύντομη, αλλά αναγκαία αναδρομή:

– Το 1998 (θρυλική εποχή σκανδάλων διακυβέρνησης Σημίτη) το Λιμενικό Σώμα, με κραυγαλέες «φωτογραφικές» και σκανδαλώδεις διαδικασίες, προμηθεύεται τέσσερα ελικόπτερα από ευρωπαϊκή εταιρεία, αποκλείοντας όλα τα ανταγωνιστικά, που ήταν αισθητά φθηνότερα. Συγκεκριμένα, απέρριψαν το αίτημα της αμερικανικής SIKORSKY, που ζητούσε παράταση λήξης διαγωνισμού για δύο μήνες. Τα ελικόπτερα αυτά κόστιζαν τα μισά λεφτά από τα αγορασθέντα! Προέβαλαν το «ΕΠΕΙΓΟΝ». Επίκειτο πόλεμος… Τα ελικόπτερα αυτά διατέθηκαν στην ΠΑ για υπηρέτηση και συντήρηση. Κι αρχίζει το πανηγύρι…

– Μετά δύο χρόνια, η ΠΑ, με τη σειρά της (εποχή Σμπωκοάκηδων), αγοράζει οκτώ ελικόπτερα, τα ίδια με τα παραπάνω, με απευθείας ανάθεση (όσο όσο), με το επιχείρημα της «ομοιομορφίας»! Παλιό κόλπο…

– Σε δύο χρόνια, η Αστυνομία (μέσω ΥΕΘΑ) αγοράζει ένα ελικόπτερο, αλλά οι προδιαγραφές ήταν τόσο φωτογραφικές, που επέτρεψαν στον διαγωνισμό να λάβει μέρος μόνο η καλή μας εταιρεία, δηλαδή η EUROCOPTER. Τέσσερις ανταγωνιστικές απεκλείσθησαν αυτομάτως! Το ελικόπτερο «βγήκε» ίδιο με τα προηγούμενα!

– Το 2002 αγοράζονται από την Αστυνομία (μέσω ΥΕΘΑ πάλι, γιατί εκεί υπήρχε «εμπειρία»), πέντε ελικόπτερα DAUPHIN (της EUROCOPTER), με επείγουσες διαδικασίες ΛΟΓΩ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ (Ολυμπιακοί). Αυτά τα ελικόπτερα σπάνια πέταξαν. Ήταν, συνήθως, «παρκαρισμένα» σε ένα αεροδρόμιο στον Μαραθώνα.

= Ας μη μακρηγορώ. Σήμερα η Αστυνομία προκηρύσσει διαγωνισμό, ο οποίος είναι τόσο ωραία «κεντημένος», που προικοδοτεί την EUROCOPTER με πόντους, ώστε να αναδειχθεί και πάλι νικήτρια!

= Κύριε υπουργέ, δώστε τέλος στις φωτογραφήσεις. Ρωτήστε το ΥΕΘΑ να σας αφηγηθεί το «τι τραβάει» με τα ελικόπτερα NH-90 της EUROCOPTER. Το ελληνικό κράτος είναι ενιαίο και δεν πρέπει μια εταιρεία που καταδυναστεύει το υπουργείο Άμυνας να επιδιώκει, με παλιές συνταγές, να κερδίσει και άλλον διαγωνισμό.

Αν είναι η καλύτερη, καθαρά, να τον κερδίσει. Βεβαιότατα! Σήμερα το υλικό που αγοράζουμε πρέπει να είναι, ασφαλώς, αξιόπιστο, τελευταίας τεχνολογίας, αλλά, παράλληλα, φθηνό. Με καθαρές και διαφανείς διαδικασίες διαγωνισμών.


Σχολιάστε εδώ