Τεστ οι διαρροές για δήθεν εκλογές
Με τις χαρακτηριστικές αυτές φράσεις σχολίασαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες τα σενάρια που (σκοπίμως) διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επισημάνουν ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανανέωσης της λαϊκής εντολής περισσότερο θα περιέπλεκε παρά θα διευκόλυνε τα πράγματα. Επιπροσθέτως σκεφτονται τις οργισμένες (μαζικές) αντιδράσεις ευρωπαίων και άλλων ξένων παραγόντων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν «χωνέψει» το γεγονός των διπλών εκλογών (Μάιος – Ιούνιος), ενώ η χώρα βρισκόταν στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα όσα λέγονται, σε καμιά στιγμή δεν συζητήθηκε σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό, άσχετα αν η διακίνηση των σχετικών πληροφοριών έγινε σε ανώτατο επίπεδο, εν γνώσει ίσως και του κ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία διατηρούσε αλώβητη την πρωτιά της στις εκλογές, την επομένη θα βρισκόταν σε αδιέξοδο, καθώς δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά θα δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να παραμείνει στη Βουλή. Στόχος λοιπόν των «διαρροών» ήταν να τεστάρουν τις αντοχές τόσο των κυβερνητικών εταίρων, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως όμως του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, πολιτικές και οικονομικές, η εξάντληση της τετραετίας δείχνει ανέφικτος στόχος, όσο κι αν στην πολιτική οι προβλέψεις ενέχουν υψηλότατο ρίσκο. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση της θητείας της κυβέρνησης, προσδοκώντας ότι έπειτα από μερικούς μήνες θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη χώρα. Έτσι ώστε να κατέβει στη μάχη των εκλογών από σαφώς ευνοϊκότερη θέση συγκριτικά με σήμερα.
«Τσεκάρουν» ονόματα
ΚΙ αν το θέμα των πρόωρων εκλογών έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει, αυτό του ανασχηματισμού παραμένει ανοιχτό και πολύ σύντομα θα τεθεί επί τάπητος. Ουσιαστικά το προανήγγειλε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αναγνωρίζοντας «αδυναμίες» και «κενά» στη λειτουργία της κυβέρνησης. Εμμέσως μάλιστα το προσδιόρισε και χρονικά, αφού ολοκληρωθούν οι σοβαρές εκκρεμότητες που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η χώρα, υπονοώντας την εκταμίευση της δόσης, την επιμήκυνση και την αντιμετώπιση του χρέους. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγές μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε για να διορθώσει αρρυθμίες και δυσλειτουργίες είτε για να ενεργοποιήσει νέες δυνάμεις. Μετά τις παρατεταμένες κι επώδυνες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» καταγράφονται σημάδια κόπωσης και αδυναμίας ορισμένων νʼ ακολουθήσουν στους ρυθμούς που επιβάλλουν τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Πόσω μάλλον που ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων και των αποφάσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές θα είναι ακόμη περισσότερο επίπονη. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει προ πολλού λεπτομερή αξιολόγηση των πεπραγμένων υπουργών και υφυπουργών κι έχουν καταλήξει στα πρώτα ονόματα όσων αντικατασταθούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, μετακινηθούν στον ανασχηματισμό. Παράλληλα έχουν ανοίξει κι έναν κατάλογο με τα ονόματα εκείνων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικό πόστο.
Στον κατάλογο αυτό υπάρχουν μεταξύ άλλων τα ονόματα των: Κυρ. Μητσοτάκη, Άδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Α. Γεροντόπουλου κ.ά. Υπέρ των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Δημοκρατική Αριστερά, στελέχη της οποίας τις προηγούμενες ημέρες επισήμαναν την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων.
Είναι αδιευκρίνιστο ωστόσο αν ο Φ. Κουβέλης θα ανταποκριθεί στο «αίτημα» του κ. Σαμαρά να αντικατασταθούν από πολιτικά στελέχη των κομμάτων καθηγητές και τεχνοκράτες που μετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση. Κάτι αντίστοιχο έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός κι από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος όμως έχει να αντιμετωπίσει έναν «γόρδιο δεσμό», καθώς άλλα στελέχη του ζητούν το ΠΑΣΟΚ να έχει συμμετοχή με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση κι ο ίδιος να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, κι άλλα τον προτρέπουν να… αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Βενιζέλος αποφασίσει να αναλάβει κυβερνητικό αξίωμα, τα πράγματα μάλλον θα περιπλακούν, καθότι είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Προοπτική που ενδεχομένως να μην… ενθουσιάζει τον κ. Σαμαρά. Όταν στο πρόσφατο παρελθόν είχε ανακινηθεί για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ζήτημα, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου είχαν αντιδράσει δυναμικά τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κυβέρνηση που θα έχει τρεις… πρωθυπουργούς». Χωρίς να αποκλείεται πάντως στο διάστημα που μεσολάβησε, και με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, να έχει αλλάξει κι ο τρόπος προσέγγισης του κ. Σαμαρά.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ